Ένωση Αγρινίου

Παρασκευή, 21 Απριλίου 2023 — Κατηγορίες: Αγροτοδικειο

Μανιφέστο: Γη προς το δημόσιο συμφέρον

Η τοπική δράση είναι το κλειδί για ένα αναγεννητικό μέλλον.

Το Access to Land Network κυκλοφορεί ένα νέο εγχειρίδιο για να παρέχει καθοδήγηση στους αξιωματούχους και το προσωπικό των τοπικών κυβερνήσεων σχετικά με το πώς να κάνουν τη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται και μοιράζεται η γεωργική γη, προς όφελος των ανθρώπων και του πλανήτη.

Ζούμε σε μια εποχή αλληλένδετων κρίσεων. Όπου κι αν βρισκόμαστε, αντιμετωπίζουμε έναν συνδυασμό καταστροφικής κλιματικής αλλαγής, μη αναστρέψιμης απώλειας ειδών και όλο και πιο ανασφαλών συστημάτων διατροφής.

Οι πολίτες αποδυναμώνονται ολοένα και περισσότερο και ανησυχούν για το μέλλον. Αν και πρόκειται για μια παγκόσμια κατάσταση, μπορεί να έχει έντονες επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο. Από την οπτική γωνία των τοπικών αρχών, αυτό μπορεί να είναι τόσο επείγον όσο και συντριπτικό.

Εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με τη γη στην περιοχή τους, οι τοπικές αρχές είναι σε θέση να οικοδομήσουν τη δύναμη των πολιτών τους και να αρχίσουν να ανταποκρίνονται σε αυτές τις παγκόσμιες κρίσεις. Πιστεύουμε ότι η τοπική δράση είναι το κλειδί για ένα αναζωογονητικό μέλλον και το εγχειρίδιο του Access to Land Network φιλοδοξεί να εμπνεύσει πολλές αρχές να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να ενισχύσουν τη δράση τους.

Γιατί είναι σημαντική η γη;

Η γη μας τρέφει. Για όλους μας, αποτελεί βασικό συστατικό των τόπων όπου ζούμε: εκτός από την καλλιέργεια της τροφής μας, είναι η βάση των οικοσυστημάτων που ζωντανεύουν τον πλανήτη μας. Για τους αγρότες, είναι το περιβάλλον διαβίωσης, εργασίας και παραγωγής και η πολιτιστική τους ταυτότητα. Η γη είναι, όπως το νερό και ο αέρας, απαραίτητα για την επιβίωση του ανθρώπου.

Οι τοπικές αρχές που υποστηρίζουν την πρόσβαση στη γη για αγροοικολογία μπορούν να αποφέρουν οφέλη που υπερβαίνουν κατά πολύ τον γεωργικό τομέα.

Η γη είναι ένα θέμα που μπορεί να ξεπεράσει την πολιτική. Είναι η θεμελιώδης συμβολή στις τοπικές οικονομίες μας και προσφέρει τρόπους βελτίωσης και υποστήριξης της υγείας των κατοίκων της περιοχής. Η γη μπορεί να τροφοδοτήσει τα αγροοικολογικά συστήματα καλλιέργειας και μπορεί να συμβάλει στην προστασία των φυσικών πόρων, της δημόσιας υγείας, της ποικιλομορφίας των τοπίων, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και των βιώσιμων αγροτικών περιοχών. Στις πόλεις, μπορεί να φέρει μια πνοή φρέσκου αέρα στο περιβάλλον μας, αυξάνοντας την επιθυμία τους και επανασυνδέοντας τους κατοίκους με τις ρίζες τους.

Σε όλη την Ευρώπη, βλέπουμε παρόμοιες τάσεις και ανάγκες. Η επέκταση της βιομηχανικής γεωργίας συμβαδίζει με την περιθωριοποίηση - και την πιθανή εξαφάνιση - διαφοροποιημένων αγροκτημάτων ανθρώπινης κλίμακας, που δημιουργούν τοπικές θέσεις εργασίας και συντηρούν τις τοπικές περιοχές. Βλέπουμε μια αύξηση στις προσεγγίσεις με επίκεντρο το κέρδος στη διαχείριση της γης, οι οποίες στοχεύουν στην εξαγωγή αξίας από τη χρήση της γης ακόμη και σε βάρος της γονιμότητας του εδάφους και της επισιτιστικής ασφάλειας.

Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα στη γη μπορούν να καθορίσουν εάν θα συνεχίσουμε να τροφοδοτούμε τα συστήματα εξορυκτικής γεωργίας ή εάν διασφαλίζουμε ότι η γεωργική γη χρησιμοποιείται για θρεπτική, δίκαιη και βιώσιμη γεωργία.

Φτάσαμε επίσης σε ένα σημείο καμπής γενεών. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 60% των αγροτών είναι άνω των 55 ετών. Όταν συνταξιοδοτηθούν, τις επόμενες δύο δεκαετίες, εκατομμύρια εκτάρια θα αλλάξουν χέρια. Το τι θα συμβεί σε αυτή τη γη όταν φτάσει στην αγορά για να πουληθεί ή να ενοικιαστεί θα είναι καθοριστικό για τ μέλλον μας. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη συγκέντρωση γης, πιο εντατική γεωργία, αποσύνδεση μεταξύ γεωργίας και κοινωνίας και παρακμή της υπαίθρου. Ή, εάν ληφθούν οι σωστές αποφάσεις, θα μπορούσε να επιτρέψει την ανάδυση μιας νέας γενιάς αγροτών και τη μετάβαση σε μορφές γεωργίας που υποστηρίζουν τόσο τις τοπικές κοινότητες όσο και τον πλανήτη.

Ως ο ιστορικός ακρογωνιαίος λίθος της ιδιωτικής ιδιοκτησίας, η γη θεωρείται πολύ συχνά ως εμπόρευμα, του οποίου η χρήση και η διαχείριση είναι στη βούληση των ιδιοκτητών της. Αλλά σε όλη την Ευρώπη, υπάρχουν επίσης μοτίβα και συνονθύλευμα ιστορικών «κοινών», γης που έχει διαχειρίζεται έξω από τη λογική της ιδιωτικής αγοράς, μερικές φορές για αιώνες. Και ακόμη και μέσα στο κυρίαρχο σύστημα που καθοδηγείται από την αγορά, υπάρχουν νομικά πλαίσια που εξηγούν το γεγονός ότι η γη δεν είναι ένα εμπόρευμα όπως το σιτάρι ή ο χάλυβας. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, όπως τα συστήματα σχεδιασμού και χωροταξίας, ο έλεγχος κτιρίων και ανάπτυξης και η περιβαλλοντική ρύθμιση, οι τοπικές αρχές μπορούν να ενεργούν προς ευρύτερα συμφέροντα από αυτά του ιδιοκτήτη γης.

Οι τοπικές αρχές έχουν διάφορους τρόπους για να κάνουν τη διαφορά στη γη - ακόμα και όταν οι πόροι είναι περιορισμένοι ή όταν δεν κατέχουν γη.

Η γη στην πόλη θα αμφισβητείται πάντα - μεταξύ ιδιωτικών συμφερόντων, εμπορικής ανάπτυξης και κοινοτήτων. Τα κοινοτικά συμφέροντα πρέπει να προηγούνται - η δημόσια γη πρέπει να είναι για δημόσια αγαθά. Η γη στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον θα μπορούσε να αποφέρει αμέτρητα συν-οφέλη: καλό τοπικό φαγητό, εκπαίδευση και κατάρτιση, βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα, υγιή εδάφη, υγιή οικοσυστήματα, καθαρός αέρας και νερό. Πρέπει να ξανασκεφτούμε πώς προσεγγίζουμε τη χρήση της γης μέσα και γύρω από τους αστικούς χώρους." -Abi Mordin, Πρόεδρος του Κοινοτικού Δικτύου Τροφίμων της Γλασκώβης και Διευθυντής του Propogate - Rethinking Local Food. Σκωτία, Ηνωμένο Βασίλειο

Γιατί να ενεργήσουν οι τοπικές αρχές;

Λαμβάνοντας μια συστημική άποψη της γης στις περιοχές τους, οι τοπικές αρχές μπορούν να αρχίσουν να εξισορροπούν εκ νέου την εξουσία προς το δημόσιο συμφέρον. Το να κάνουμε τη γη μας –ιδιαίτερα τις γεωργικές εκτάσεις και τις δασικές εκτάσεις– να λειτουργούν προς το δημόσιο συμφέρον είναι μια πράξη επανεφεύρεσης, εισόδου σε μια διαφορετική κοσμοθεωρία. Οι τοπικές αρχές είναι σε θέση να το ηγηθούν.

Οι τοπικές αρχές είναι βασικοί παράγοντες για τη δημιουργία ενός καλύτερου συστήματος γης.

Εάν κατέχουν γη, οι τοπικές αρχές μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν με υποδειγματικούς τρόπους για να παράγουν τα τρόφιμα που τρώμε και να βελτιώσουν την ποιότητα και την ποικιλομορφία του τοπικού μας περιβάλλοντος.

Μπορούν να εμπλέξουν τις τοπικές κοινότητες σε αποφάσεις σχετικά με τη δημόσια γη και να ενθαρρύνουν τη συλλογική ευθύνη για αυτήν. Ακόμη και σε περιόδους δημοσιονομικών περιορισμών, τα περιουσιακά στοιχεία της δημόσιας γης θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή. είναι ένας περιορισμένος πόρος που ανήκει στους ανθρώπους. Εάν πρέπει να αλλάξει η ιδιοκτησία της γης, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας.

Αντιμετωπίζουμε πολλαπλές επείγουσες κλιματικές, βιοποικιλότητας και οικονομικές κρίσεις. Η γη είναι το μέρος όπου διασταυρώνονται αυτές οι κρίσεις.

Ακόμη και όταν οι τοπικές αρχές δεν κατέχουν γη ή δεν έχουν πολλές εξουσίες σε αυτήν, συχνά διαθέτουν πληροφορίες, γνωρίζουν τους σχετικούς ενδιαφερόμενους και μπορούν να τους συνδέσουν ή μπορούν να παρέχουν κάποια μορφή υποστήριξης σε όσους ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν καλύτερα συστήματα γης (όπως η έγκριση τη δράση τους ή την παροχή χώρου συνάντησης).

Οι τοπικές αρχές μπορούν επίσης να οικοδομήσουν μια ανανεωμένη κουλτούρα γης στις περιοχές τους.

Ακόμη και απλές πράξεις, όπως επεξηγηματικές πινακίδες ή άλλες επικοινωνίες που δείχνουν πώς οι φάρμες επηρεάζουν το τοπικό περιβάλλον, μπορούν να κάνουν περισσότερους ανθρώπους να ενδιαφέρονται για τη γη και τη δική τους σχέση με αυτήν.

Σε πολλές -αλλά όχι σε όλες- χώρες τα τοπικά συμβούλια διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην αγορά γης, είτε μέσω του συστήματος χωροταξικού σχεδιασμού, του ελέγχου των δικαιωμάτων πρόσβασης στη γη, της φορολόγησης της ανάπτυξης γης ή άλλων κανονισμών.

Τους ζητείται επίσης να εφαρμόσουν εθνικούς και διεθνείς στόχους, ιδιαίτερα για το κλίμα, αλλά ταυτόχρονα διαπιστώνουν ότι αυτοί οι στόχοι συχνά έρχονται σε σύγκρουση με τη λογική του συστήματος ιδιωτικής ιδιοκτησίας στο οποίο ανήκουν επίσης. Υπό το πρίσμα αυτό, οι τοπικές αρχές μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα εθνικά πλαίσια που θα επιτρέψουν τη διαχείριση της γης σε τοπικό επίπεδο.

Χρησιμοποιώντας τη δύναμή τους να ενεργούν στη γη που κατέχουν, να ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο ενεργούν οι άλλοι και να συγκαλούν και να διευκολύνουν άλλους, οι τοπικές αρχές έχουν τεράστια δύναμη να αλλάξουν την επικρατούσα κατάσταση του συστήματος γης. Μπορούν να δημιουργήσουν μια πιο αναγεννητική, πιο ευημερούσα οικονομία γης που υποστηρίζει τις τοπικές τους κοινότητες, αντιμετωπίζοντας παράλληλα παγκόσμιες προκλήσεις.