Ένωση Αγρινίου

Τρίτη, 07 Μαρτίου 2023 — Κατηγορίες: Αγροτοδικειο

"Συναγερμός", στην αφετηρία της αρδευτικής περιόδου

Οι ΤΟΕΒ έχουν ήδη λάβει τα ειδοποιητήρια για τις οφειλές στη ΔΕΗ.

Στην αφετηρία της νέας αρδευτικής περιόδου αντιμέτωποι με μία «βραδυφλεγή βόμβα» που ενδεχομένως να διαλύσει την αγροτική παραγωγή βρίσκονται οι αγρότες – αρδευτές έπειτα από τα τελεσίγραφα της ΔΕΗ προς Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων για παύση παροχής ρεύματος σε αντλιοστάσια.

Ήδη στα διοικητικά συμβούλια των ΤΟΕΒ που έλαβαν τα ειδοποιητήρια για οφειλές προς την ΔΕΗ έχει σημάνει συναγερμός αφού μια διακοπή ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων κυρίως τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην οικονομική αλλά και στην κοινωνική ζωή του τόπου μας.

Θα προκληθούν τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες ενώ οι αγρότες μας, η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, θα έρθουν αντιμέτωποι με την καταστροφή.

Στην τελευταία συνάντηση του Θ.Βασιλόπουλου με τον υπουργό Γ.Γεωργαντά στην Θεσσαλονίκη είχε τεθεί το ζήτημα για τους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος έπειτα από την επικοινωνία που είχε με προέδρους των οργανισμών χαρακτήρισε την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη τονίζοντας ότι οι φορείς που λειτουργούν τα εγγειοβελτιωτικά έργα αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λόγω συσσωρευμένων χρεών, μεγάλο τμήμα των οποίων είναι προς τη ΔΕΗ.

Πρόσθεσε ακόμα τα εξής: «Οι τοπικοί μας οργανισμοί αδυνατούν να εισπράξουν τα οφειλόμενα από τους αγρότες παρά τις πιέσεις που ασκούν καθημερινά για να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ενέργειας οφείλουν να εξετάσουν ένα ολιστικό σχέδιο για αναστολή τυχόν διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος των αντλιοστασίων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και συγχρόνως την ρύθμιση των οφειλών με τρόπο τέτοιο που να μπορούν οι ΤΟΕΒ να ανταποκριθούν».

Αξίζει να επισημανθεί ότι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υποβάλλονται καθημερινά αιτήματα ΤΟΕΒ από διάφορες περιοχές της χώρας για να βρεθεί λύση στο μείζον ζήτημα και να μην μείνουν απότιστα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών.