Ένωση Αγρινίου

Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023 — Κατηγορίες: Γεωργικές Προειδοποιήσεις, Επικαιρότητα

Προειδοποιήσεις για Ροδακινιά-Νεκταρινιά-Δαμασκηνιά-Κερασιά-Βυσσινιά

Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων με χρήσιμες οδηγίες για τους παραγωγούς, από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ναυπλίου.

ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ – ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ - ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ

ΩΙΔΙΟ

Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από το τέλος της πτώσης των πετάλων μέχρι να αρχίσει η σκλήρυνση του πυρήνα, είναι καθοριστικό για την ασθένεια.

Η ασθένεια ευνοείται από την ύπαρξη υγρασίας – δροσιάς τη νύχτα και θερμής ημέρας και προσβάλλει τα φύλλα, τα άνθη, τους οφθαλμούς, τους καρπούς και τους τρυφερούς βλαστούς προκαλώντας αρχικά χλωρώσεις και νέκρωση των ιστών στο τέλος. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ασθένεια.

Την κρίσιμη περίοδο τα δένδρα πρέπει να είναι προστατευμένα με εγκεκριμένα  σκευάσματα.  Στα νεκταρίνια και στις ευπαθείς ποικιλίες ροδακινιάς, θα χρειαστεί επαναληπτική επέμβαση, ανάλογα με την υπολειμματική διάρκεια του σκευάσματος που θα χρησιμοποιηθεί.

ΑΦΙΔΕΣ

Στους οπωρώνες που μετά από έλεγχο διαπιστώνονται προσβολές και οι πληθυσμοί των αφίδων δεν μπορούν να ελεγχθούν από τα ωφέλιμα έντομα, να γίνεται επέμβαση με εγκεκριμένα σκευάσματα. Επισημαίνεται ότι οι αφίδες είναι φορείς ιώσεων.

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΙ

Πρέπει να γίνετε ενδελεχείς έλεγχος των οπωρώνων. Ενδεικτικά σημεία για προσβολή είναι οι λαίμαργοι βλαστοί της βάσης και η αυτοφυής βλάστηση.

Σε οπωρώνες που μετά από έλεγχο διαπιστωθούν προσβολές (περισσότερες από 5 κινητές μορφές σε 5 φύλλα σε δείγμα 50 φύλλων) , να γίνει καταπολέμηση με εγκεκριμένα σκευάσματα.

ΚΕΡΑΣΙΑ – ΒΥΣΣΙΝΙΑ

ΜΟΝΙΛΙΑ

Ο βροχερός καιρός ευνοεί  τις  πρωτογενείς μολύνσεις.

Καθ' όλη τη διάρκεια της άνθησης τα δέντρα πρέπει να είναι προστατευμένα από την μονίλια με εγκεκριμένα σκευάσματα.

Προληπτικά συστήνετε ο καθαρισμός και η καταστροφή των κλάδων που φέρουν έλκη καθώς έτσι μειώνονται οι πρωτογενείς μολύνσεις που θα μολύνουν τα άνθη.

  • Να  διαβάζετε  και  να  εφαρμόζετε  πιστά  τις  οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στην ετικέτα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.