Ένωση Αγρινίου

Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 — Κατηγορίες: Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Γεωργικές Προειδοποιήσεις για Βερικοκιά-Ροδακινιά-Νεκταρινιά

Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων με χρήσιμες οδηγίες για τους παραγωγούς, από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ναυπλίου.

ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ – ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ – ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ

ΜΟΝΙΛΙΑ

Σας υπενθυμίζουμε ότι η ευαισθησία στις προσβολές από την ασθένεια, ξεκινάει από το στάδιο Γ (Ροζ μπουμπούκι) και συνεχίζεται σε όλη την περίοδο της ανθοφορίας, μέχρι την πτώση των πετάλων.

Βροχερός, νεφοσκεπής καιρός και θερμοκρασίες πάνω από 5Ο C, είναι κατ’ εξοχήν ευνοϊκός για την ανάπτυξη της ασθένειας και την πραγματοποίηση μολύνσεων.

Διαπιστώσεις: Όλες οι ποικιλίες βρίσκονται σε στάδια ευπρόσβλητα από την ασθένεια.

Οδηγίες: Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, να γίνει άμεσα επέμβαση όταν ο καιρός το επιτρέψει. Τα δέντρα πρέπει να είναι προστατευμένα από την μονίλια, καθ’ όλη τη διάρκεια της άνθησης.

ΚΟΡΥΝΕΟ

Συμπτώματα: Ο μύκητας προκαλεί αρχικά κόκκινες κηλίδες στα φύλλα, οι οποίες στη συνέχεια γίνονται καστανές και ξηραίνονται στο κέντρο. Οι νεκροί ιστοί πέφτουν, οπότε σχηματίζονται οπές, «τρύπες από σκάγια». Παρόμοιες κηλίδες (συχνά βυθισμένες) εμφανίζονται στους καρπούς, οι οποίες και εξελίσσονται σε καστανά δερματώδη λέπια. Πολλές φορές πάνω στις κηλίδες εμφανίζεται έκκριση κόμεος.

Οδηγίες: Να γίνει προληπτική επέμβαση στην πτώση των πετάλων.

ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ – ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ

ΕΞΩΑΣΚΟΣ

Οδηγίες: Η περίοδος που μεσολαβεί από την έκπτυξη του ακραίου φυλλοφόρου οφθαλμού και μέχρι τα φύλλα να αποκτήσουν το τελικό μέγεθος είναι κρίσιμη για την ασθένεια. Τα δένδρα πρέπει να είναι καλά προστατευμένα σε αυτή την περίοδο εφόσον οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 7oC.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:  Επειδή έχουν παρατηρηθεί ανθεκτικά στελέχη σε διάφορες κατηγορίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καλό είναι να εναλλάσσονται στη σειρά των ψεκασμών, για την αποφυγή δημιουργίας ανθεκτικότητας.

Μετά από βροχόπτωση συνιστάται η επανάληψη του ψεκασμού.

Να διαβάζετε και να εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στην ετικέτα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.