Ένωση Αγρινίου

Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2023 — Κατηγορίες: Αγροτοδικειο

Παγκόσμια Ημέρα (των υπό εξαφάνιση) Υγροτόπων

Φιλοξενούν το 40% της συνολικής βιοποικιλότητας.

Περίπου το 35% όλων των υγροτόπων παγκοσμίως εξαφανίστηκαν μεταξύ 1970 και 2015 και ο ρυθμός απώλειας επιταχύνεται από το έτος 2000.

 • Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν επείγουσα δράση για την αναζωογόνηση και την αποκατάσταση αυτών των οικοσυστημάτων, τα οποία εξαφανίζονται τρεις φορές ταχύτερα από τα δάση.

Οι υγρότοποι καλύπτουν περίπου το έξι τοις εκατό της επιφάνειας της Γης και είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη υγεία, τον εφοδιασμό των τροφίμων, τον τουρισμό και τις θέσεις εργασίας.

Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως εξαρτώνται από τους υγρότοπους για την επιβίωσή τους, ενώ τα ρηχά νερά τους και η άφθονη φυτική ζωή υποστηρίζουν τα πάντα, από τα έντομα μέχρι τις πάπιες και τις άλκες.

Οι υγρότοποι διαδραματίζουν επίσης καίριο ρόλο τόσο για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης όσο και για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Παρέχουν βασικές οικοσυστημικές υπηρεσίες, όπως η ρύθμιση των υδάτων, μειώνοντας τις επιπτώσεις των πλημμυρών, για παράδειγμα.

Οι τυρφώνες, ένας συγκεκριμένος τύπος φυτικών υγροτόπων, αποθηκεύουν διπλάσιο άνθρακα από τα δάση.

Αν και οι παράκτιοι υγρότοποι και οι υγρότοποι γλυκού νερού – όπως οι βάλτοι, τα μαγκρόβια και τα έλη – περιέχουν το 40% όλων των φυτικών και ζωικών ειδών, πολλοί είναι μολυσμένοι ή υποβαθμισμένοι λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης ανάπτυξης.

H Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, διότι στις 2 Φεβρουαρίου 1971 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας.

Υγρότοποι, γενικά, χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες. Μέσα σε αυτά τα οικοσυστήματα, ζουν, κυνηγούν και συμβιώνουν εκατομμύρια είδη ζώων. Από μεγάλα ζώα που βλέπουμε τριγύρω μας, μέχρι φυτά, μικροοργανισμοί και διάφορα άλλα είδη.

Η συνθήκη Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη. Στη συνθήκη περιλαμβάνονται 1524 υγρότοποι με έκταση 520 εκατομμυρίων στρεμμάτων περίπου.

Στη χώρα μας, με βάση τη συνθήκη αυτή, προστατεύονται δέκα υγρότοποι. Συγκεκριμένα, οι υγρότοποι αυτοί είναι οι εξής:

 • Δέλτα Έβρου,
 • οι λίμνες Ισμαρίδα και Βιστονίδα,
 • το Πόρτο Λάγος και οι γύρω λιμνοθάλασσες,
 • το Δέλτα και η λιμνοθάλασσα Νέστου,
 • η τεχνητή λίμνη Κερκίνη,
 • οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια,
 • το Δέλτα των ποταμών Αξιού- Λουδία – Αλιάκμονα,
 • ο Αμβρακικός κόλπος,
 • η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου - Αιτωλικού και
 • η λιμνοθάλασσα Κοτύχι, στο Νομό Ηλείας.

Όπως τονίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι υγρότοποι της χώρας μας υποβαθμίζονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χάνεται η μοναδική οικολογική τους αξία. Αλλαγές στο υδρολογικό καθεστώς, αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, απόρριψη στερεών και εκροή αστικών αποβλήτων, παράνομη και αυθαίρετη δόμηση, εντατικοποίηση της γεωργίας και λαθροθηρία είναι μόνο ορισμένα από τα εντονότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.