Ένωση Αγρινίου

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2023 — Κατηγορίες: Αγροτοδικειο

Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων

Γιατί είναι τόσο σημαντικά!

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ ανακήρυξε την 10η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων (World Pulses Day), με στόχο την ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τα διατροφικά οφέλη των οσπρίων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της επισιτιστικής ασφάλειας.

Tα όσπρια, είναι οι εδώδιμοι σπόροι ψυχανθών, που καλλιεργούνται για τροφή. Τα αποξηραμένα φασόλια, οι φακές και ο αρακάς είναι τα πιο γνωστά και καταναλωτικά είδη οσπρίων.

Τα βασικά πιάτα και κουζίνες από όλο τον κόσμο περιλαμβάνουν όσπρια, από χούμους στη Μεσόγειο (ρεβίθια), μέχρι ένα παραδοσιακό πλήρες αγγλικό πρωινό (ψημένα φασόλια) ή ινδικό dal (μπιζέλια ή φακές).

Τα όσπρια δεν περιλαμβάνουν καλλιέργειες που συγκομίζονται πράσινες (π.χ. μπιζέλια, πράσινα φασόλια)—αυτές ταξινομούνται ως καλλιέργειες λαχανικών. Εξαιρούνται επίσης οι καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται κυρίως για την εξαγωγή ελαίου (π.χ. σόγια και φιστίκια) και οι καλλιέργειες ψυχανθών που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για σπορά (π.χ. σπόροι τριφυλλιού και μηδικής).

Διατροφική αξία

Είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, καθιστώντας τα ιδανική πηγή πρωτεΐνης, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου το κρέας και τα γαλακτοκομικά δεν είναι φυσικά ή οικονομικά προσβάσιμα. Τα όσπρια είναι χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη και να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων συνιστώνται από οργανισμούς υγείας για τη διαχείριση μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Τα όσπρια έχουν επίσης αποδειχθεί ότι βοηθούν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Ασφάλεια

Για τους αγρότες, τα όσπρια είναι μια σημαντική καλλιέργεια, επειδή μπορούν και να τα πουλήσουν και να τα καταναλώσουν, κάτι που βοηθά τους αγρότες να διατηρήσουν την επισιτιστική ασφάλεια των νοικοκυριών και να αποκτήσουν οικονομική σταθερότητα.

Περιβαλλοντικά οφέλη

Οι ιδιότητες αζωτοδέσμευσης των οσπρίων βελτιώνουν τη γονιμότητα του εδάφους, γεγονός που αυξάνει και επεκτείνει την παραγωγικότητα της γεωργικής γης. Χρησιμοποιώντας όσπρια για συγκαλλιέργειες και καλλιέργειες κάλυψης, οι αγρότες μπορούν επίσης να προωθήσουν τη βιοποικιλότητα των αγροκτημάτων και τη βιοποικιλότητα του εδάφους, διατηρώντας παράλληλα τα επιβλαβή παράσιτα και ασθένειες μακριά.

Επιπλέον, τα όσπρια μπορούν να συμβάλουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής μειώνοντας την εξάρτηση από τα συνθετικά λιπάσματα που χρησιμοποιούνται για την τεχνητή εισαγωγή αζώτου στο έδαφος. Αέρια θερμοκηπίου απελευθερώνονται κατά την παραγωγή και εφαρμογή αυτών των λιπασμάτων και η υπερβολική χρήση τους μπορεί να είναι επιζήμια για το περιβάλλον.

 • Η συγκαλλιέργεια με όσπρια αυξάνει τη βιοποικιλότητα του αγροκτήματος και δημιουργεί ένα πιο ποικιλόμορφο τοπίο για τα ζώα και τα έντομα
 • Οι ιδιότητες αζωτοδέσμευσης των οσπρίων μπορούν να βελτιώσουν τη γονιμότητα του εδάφους, η οποία βελτιώνει και επεκτείνει την παραγωγικότητα της γεωργικής γης
 • Τα όσπρια είναι εξαιρετικά αποδοτικά στο νερό: για την παραγωγή 1 κιλού φακής χρειάζονται 1250 λίτρα, ενώ για 1 κιλό βοδινό κρέας χρειάζονται 13.000 λίτρα.

10 λόγοι για τους οποίους πρέπει να επιλέξετε τα όσπρια

 1. Τα όσπρια είναι φυσικά χαμηλά σε λιπαρά και δεν περιέχουν χοληστερόλη, η οποία μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.
 2. Τα όσπρια είναι επίσης χαμηλά σε νάτριο. Το χλωριούχο νάτριο -ή αλάτι- συμβάλλει στην υπέρταση και μπορεί να αποφευχθεί με την κατανάλωση τροφών με χαμηλότερα επίπεδα νατρίου, όπως τα όσπρια.
 3. Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Παραδόξως, 100 γραμμάρια ξηρές φακές περιέχουν αξιοσημείωτα 25 γραμμάρια πρωτεΐνης! Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, τα όσπρια απορροφούν σημαντικές ποσότητες νερού μειώνοντας έτσι την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες σε περίπου 8 τοις εκατό. Ωστόσο, μπορείτε ακόμα να αυξήσετε την ποιότητα πρωτεΐνης των μαγειρεμένων οσπρίων απλώς συνδυάζοντάς τα με δημητριακά στο γεύμα σας, για παράδειγμα, φακές με ρύζι.
 4. Τα όσπρια είναι καλή πηγή σιδήρου. Η έλλειψη σιδήρου θεωρείται μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές υποσιτισμού και είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους αναιμίας. Για να βοηθήσετε στη βελτιστοποίηση της απορρόφησης του σιδήρου στο σώμα μας από τα όσπρια, συνδυάστε τα με τροφές που περιέχουν βιταμίνη C (χυμός λεμονιού σε κάρυ φακής για παράδειγμα).
 5. Τα όσπρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς και παίζει σημαντικό ρόλο για τις πεπτικές και μυϊκές λειτουργίες.
 6. Τα όσπρια αναφέρονται συχνά μεταξύ των κορυφαίων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, απαραίτητες για την υποστήριξη της υγείας του πεπτικού συστήματος και για τη μείωση των κινδύνων καρδιαγγειακών παθήσεων.
 7. Τα όσπρια είναι μια εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος –μιας  βιταμίνης Β που υπάρχει φυσικά σε πολλά τρόφιμα– η οποία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την πρόληψη των ελαττωμάτων του εμβρύου.
 8. Τα όσπρια μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και επομένως μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ποικιλομορφίας των διατροφών, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.
 9. Τα όσπρια είναι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, καθιστώντας τα κατάλληλα για άτομα με διαβήτη και ιδανικά για τη διαχείριση βάρους.
 10. Τέλος, τα όσπρια είναι φυσικά χωρίς γλουτένη. Αυτό τα καθιστά ιδανική επιλογή για την πάθηση της κοιλιοκάκης.