Ένωση Αγρινίου

Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2023 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Κόκκινο και κίτρινο ακτινίδιο λύση για λίγες ώρες ψύχους, ανοίγει πόρτες η Νεάπολη

Αξία στον παραγωγό δίνει το κίτρινο και το κόκκινο ακτινίδιο που καλλιεργεί τα τελευταία χρόνια o A. Σ. Νεάπολης Αγρινίου και επί της ουσίας σηµατοδοτεί την επόµενη ηµέρα, καθότι οι δύο ποικιλίες του συγκεκριµένου φρούτου αποτελούν τη µετεξέλιξη της παραδοσιακής καλλιέργειας πράσινου ακτινιδίου και προσφέρουν υψηλές τιµές.

Η αρχή έγινε µε το πράσινο ακτινίδιο, σταδιακά ο συνεταιρισµός εισήλθε στο κίτρινο και κατά την τελευταία τετραετία στο κόκκινο ακτινίδιο.

Οι ποσότητες που παράγονται αποτελούν προϊόν συµβολαιακής γεωργίας, µε τον συνεταιρισµό να απορροφά το σύνολο της παραγωγής, όπως αναφέρει από πλευράς της Ένωσης Αγρινίου η Ελένη Τσιτσιβού. Οι ποικιλίες είναι κατοχυρωµένες εµπορικά και προέρχονται από τη Jespri και τη Jin Gold. Πρόκειται για δύο ποικιλίες ανθεκτικές στην κλιµατική αλλαγή, καθότι σύµφωνα µε την κ. Τσιτσιβού «το κίτρινο και το κίτρινο ακτινίδιο ήρθαν να δώσουν απάντηση στις λιγότερες ώρες ψύχους, ενώ η παραγωγή τους είναι αµιγώς βιολογική.

Σε ό,τι αφορά τις δύο εταιρείες που έχουν κατοχυρώσει τις πατέντες πραγµατοποιούν ελέγχους ανά τρίµηνο και σε περίπτωση που ανιχνεύσουν µη επιτρεπόµενες ουσίες στα δέντρα απαγορεύουν την συγκοµιδή των φρούτων. Από πλευράς µας ελέγχουµε τις εκτάσεις των παραγωγών µε κάµερες και µετεωρολογικούς σταθµούς και οι γεωπόνοι µας έχουν ανά πάσα στιγµή εικόνα για τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε ακτινιδεώνα».

Το κίτρινο και το κόκκινο ακτινίδιο άνοιξαν την πόρτα των εξαγωγών για τον συνεταιρισµό, καθώς αποτελεί ένα φρούτο προστιθέµενης αξίας µε υψηλή ζήτηση ανά τον κόσµο. Πρόσφατα κατάφερε να εισχωρήσει και στην Ασία, διαθέτοντας ποσότητες στην Ινδία και στην Κίνα.

Σε προγράμματα αναδιάρθρωσης, με έμφαση στις κίτρινες ποικιλίες

Η Alfa Greek Fruits πουλάει στην αγορά 1,30 ευρώ το πράσινο, το κίτρινο 2,5 – 3 ευρώ το κιλό και το κόκκινο φτάνει ακόµα και στα 4,5 ευρώ, αναφέρει η κ. Τσιτσιβού. «Το µέλλον βρίσκεται στο κόκκινο και στο κίτρινο ακτινίδιο. ∆εν είναι τυχαίο ότι η Νέα Ζηλανδία που είναι κυρίαρχη παγκοσµίως στην παραγωγή του φρούτου, έχει διακόψει τις νέες φυτεύσεις στο πράσινο ακτινίδιο. Μπολιάζει και παράγει αποκλειστικά κίτρινο και κόκκινο. Σε ό,τι µας αφορά έχουµε ενταχθεί σε προγράµµατα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών και µετατρέπουµε τις εκτάσεις του πράσινου ακτινιδίου σε εκτάσεις παραγωγής κίτρινου. Προϋπόθεση για να ενταχθεί κάποιος στη συγκεκριµένη µορφή καλλιέργειας είναι να ακολουθήσει τις προδιαγραφές που έχουν θέσει η Zespri και η Jin Gold».

Η συγκοµιδή για το κίτρινο και το κόκκινο ακτινίδιο ξεκινάει κατά το πρώτο δεκαήµερο του Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται περίπου έναν µήνα αργότερα. Στη συνέχεια παραµένουν στα ψυγεία έως ότου ολοκληρωθεί η διάθεσή τους κατά τους µήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο του επόµενου έτους.

Διαλογή 30 τόνων την ώρα

Οι πρώτοι πειραµατισµοί του συνεταιρισµού στο ακτινίδιο πραγµατοποιήθηκαν πριν από αρκετά χρόνια, για να φτάσει σήµερα να διατηρεί µία ευρεία παραγωγική δραστηριότητα, η οποία υποστηρίζεται από την σύγχρονη µονάδα διαλογής, συσκευασίας και συντήρησης που βρίσκεται στο Αγρίνιο. Η µονάδα του Αγρινίου αποτελεί επένδυση 15 εκατ. ευρώ, ενώ έχει τη δυνατότητα περίπου 30 τόνων την ώρα (300.000 φρούτα) ανάλογα µε το βάρος του φρούτου.

Σήµερα διατηρεί 53 µέλη, από τα οποία προµηθεύεται τις απαιτούµενες ποσότητες σε ακτινίδιο, ενώ συνεργάζεται και µε κάποιους ακόµη παραγωγούς που δεν συµµετέχουν στον συνεταιρισµό. Η εταιρεία Alfa Greek Fruits που έχει συστήσει ο συνεταιρισµός είχε κύκλο εργασιών περίπου 11 εκατ. ευρώ το 2022 και φέτος αναµένεται ότι θα αγγίξει τα 12,5 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Λαμπίρης