Ένωση Αγρινίου

Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2023 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Στη Βουλή η Συμφωνία με την Αίγυπτο για εργάτες γης

Κύρωση Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον γεωργικό τομέα.

Εισήχθη για την προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία το σχέδιο νόμου με το οποίο κυρώνεται η Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον γεωργικό τομέα, η οποία υπογράφηκε στο Κάιρο, στις 22 Νοεμβρίου 2022, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον Αιγύπτιο Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ιχαμπ Νασρ εξ ονόματος της ελληνικής και της αιγυπτιακής κυβέρνησης, αντίστοιχα.

Με την υπό κύρωση Συμφωνία καθορίζονται οι όροι εισόδου και διαμονής των πολιτών της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Ελλάδα, με σκοπό την απασχόλησή τους στον γεωργικό τομέα.

Η υπό κύρωση Συμφωνία αποσκοπεί να προωθήσει και να ενδυναμώσει τη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα μετανάστευσης και κινητικότητας, ώστε να ικανοποιηθούν οι αυξημένες ανάγκες του πρωτογενούς τομέα σε εργατικό δυναμικό προσωρινού χαρακτήρα. Η παρούσα διμερής συμφωνία σκοπεύει στην κάλυψη των αναγκών εργασίας στην ελληνική αγροτική οικονομία.

Αφορά στα Υπουργεία Μετανάστευσης και Ασύλου, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Προστασίας του Πολίτη και Εξωτερικών, καθώς και στις αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση αδειών διαμονής σύμφωνα με τη μεταναστευτική νομοθεσία.

Περαιτέρω, αφορά:

α) στους εργοδότες στον αγροτικό τομέα, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να μετακαλούν ετησίως εργάτες γης από την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου για την κάλυψη των αναγκών τους στον πρωτογενή τομέα,

β) στους πολίτες της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια με σκοπό τη προσωρινή διαμονή και εργασία τους στον αγροτικό τομέα.

Δείτε αναλυτικά το νομοσχέδιο ΕΔΩ.