Ένωση Αγρινίου

Παρασκευή, 04 Νοεμβρίου 2022 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Οινοπαραγωγή: Νέες εκτιμήσεις από τις Copa-Cogeca

Οριακά βελτιωμένη κατά 2% είναι η παραγωγή οίνου στην ΕΕ το 2022, αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται του μέσου όρου της πενταετίας.

Σύμφωνα με την ομάδα εργασίας της Copa-Cogeca στον τομέα του κρασιού οι ξηρασίες, οι υψηλές καυτές θερμοκρασίες και τα επεισόδια παγετού/χαλάζι ευθύνονται για την οριακή αύξηση των αποδόσεων. Την ίδια στιγμή, οι οίνοι χαρακτηρίζονται από εξαιρετική ποιότητα, λόγω της καλής κατάστασης της σταφίδας και την απουσία ασθενειών.

Η συγκομιδή του 2022 συνοδευόταν από μεγάλη ανησυχία λόγω των χρόνιων πλέον συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, η οποία εκδηλώνεται συχνά πλέον με ακραία καιρικά φαινόμενα οδηγώντας τις παραγωγές σε υποβαθμισμένη ποιότητα και μικρές ποσότητες.

Πάντως, οι βροχές του Αυγούστου άλλαξαν ριζικά την εικόνα πρόβλεψης σε ορισμένες περιπτώσεις, φέρνοντας αισιοδοξία στους παραγωγούς.

Οι εκτιμήσεις για τη συγκομιδή επιβεβαιώνουν τώρα τις προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν στα μέσα Σεπτεμβρίου και έκαναν λόγο για αξιοπρεπής ποσότητες.

«Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση της αγοράς, η οποία για δεύτερη συνεχή χρονιά χαρακτηρίζεται από την εκτόξευση του κόστους παραγωγής που θέτει σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των αμπελουργών και οινοποιείων σε ολόκληρη την ΕΕ. Η αλματώδης αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει εκτεταμένες προεκτάσεις που κυμαίνονται από τις εισροές (γυαλί, χαρτόνι και λιπάσματα) έως τις μεταφορές εμπορευμάτων και την αγοραστική δύναμη των πολιτών της ΕΕ», επισημαίνει ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας για τον οίνο Luca Rigotti, τονίζοντας την ανάγκη να ληφθούν μέτρα στην ΕΕ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους το συντομότερο δυνατό.