Ένωση Αγρινίου

Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2022 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Γεωργαντάς: Το κράτος θα συνδράμει τους καστανοπαραγωγούς

Οι ζημιές που έχουν προκληθεί από τον μύκητα της Φαιάς σήψης της καστανιάς, δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ωστόσο το ΥΠΑΑΤ θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτει ώστε να καλύψει όσο μεγαλύτερο μέρος από την απώλεια στο εισόδημα των καστανοπαραγωγών, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Λαρίσης του ΚΚΕ, κ. Γ. Λαμπρούλη.

Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι ήδη το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο μελετά την ασθένεια η οποία δεν αντιμετωπίζεται με χημικά μέσα.

Αναφερόμενος στις συνδεδεμένες ενισχύσεις σημείωσε ότι προτάθηκαν επί πλέον, το μαλακό σιτάρι και ο αραβόσιτος για να μειώσουμε την εξάρτηση της χώρας μας από εισαγωγές. Επίσης είπε ότι με βάση τα κριτήρια που έχει θέσει η ΕΕ απορρίφθηκαν ορισμένες προτάσεις από τις 21 που είχε καταθέσει το ΥΠΑΑΤ, επειδή δεν πληρούντο τα κριτήρια της Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά στις εξαγωγές είπε ότι το τελευταίο 3μηνο, Ιουλίου-Οκτωβρίου του 2022, τα επίπεδα εξαγωγών των μήλων φαίνεται να κλείνουν στα ίδια περίπου επίπεδα με την περσινή χρονιά (2021), που σημαίνει ότι λειτούργησαν οι εναλλακτικές αγορές στην απορρόφηση του συγκεκριμένου ελληνικού προϊόντος.