Ένωση Αγρινίου

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Eνισχύσεις 500 εκατ. € από εθνικούς πόρους

Έχουν καταβληθεί από την αρχή της Ουκρανικής κρίσης μέχρι σήμερα.

Η στήριξη των αγροτών μας και κατά τη διάρκεια της Ουκρανικής κρίσης είναι συνεχής, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Θεοδώρας Τζάκρη.

Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς, έχουν δοθεί συνολικά ενισχύσεις στους αγρότες που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ επίσης από τον ΕΛΓΑ από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι σήμερα έχουν δοθεί σε αποζημιώσεις 490 εκατ. ευρώ.

Γενικά έχουν καταβληθεί για τη στήριξη των παραγωγών τα περισσότερα χρήματα που δόθηκαν διαχρονικά, χωρίς να υπάρχει δημοσιονομική παρέκκλιση, σημείωσε ο ΥπΑΑΤ.

Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργαντάς για την ενίσχυση των αγροτών υπήρξαν τρεις διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης:

  1. Από το αποθεματικό κρίσης της ΕΕ, όπου δόθηκαν 26,2 εκατ. ευρώ
  2. Από τη μεταφορά του 5% του Πυλώνα ΙΙ του ΠΑΑ, από όπου δίνονται 89 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας. Και,
  3. Από εθνικούς πόρους, από όπου έχει δοθεί το μεγαλύτερο μέρος των ενισχύσεων για αγορά ζωοτροφών, επιδότηση στην αγορά πετρελαίου κίνησης, επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα, στην επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, στην αγορά λιπασμάτων κλπ.

Τα 26 εκατ. ευρώ εγκρίθηκαν  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δόθηκαν με βάση τις κατευθύνσεις που περιγράφοντο στη σχετική οδηγία.

Όπως είπε ο ΥπΑΑΤ, όλο αυτό το διάστημα της κρίσης γίνεται αξιοποίηση εθνικών πόρων  για στήριξη πρωτογενούς τομέα με συγκεκριμένες στοχεύσεις και προσανατολισμούς. Οι επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης εξετάζονται συνεχώς για να μπορέσει να υπάρξει στήριξη, όπου αυτή απαιτηθεί.

Τα 490 εκατ. ευρώ που έχει καταβάλλει ο  ΕΛΓΑ και τα 500 εκατ. ευρώ των ενισχύσεων, είναι η έμπρακτη απόδειξη της στήριξης του πρωτογενούς τομέα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.