Ένωση Αγρινίου

Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2022 — Κατηγορίες: Η φωνή του αγρότη

«Σταματήστε την αφρικανική πανώλη των χοίρων»

Η εκστρατεία της EFSA για την αφρικανική πανώλη των χοίρων παρατείνεται για τρίτο έτος.

Για τρίτη συνεχή χρονιά παρατείνεται η εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) «Σταματήστε την αφρικανική πανώλη των χοίρων».

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια για την αφρικανική πανώλη των χοίρων στην Ευρώπη, επομένως ένα ξέσπασμα μπορεί να απαιτήσει τη σφαγή μεγάλου αριθμού χοίρων που εκτρέφονται στις πληγείσες περιοχές.

Στην εκστρατεία συμμετέχουν 18 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Λειτουργεί σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές στις 18 αυτές χώρες: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Κοσσυφοπέδιο, Λετονία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία.

«Η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων συνεχίζεται με ανησυχητικό ρυθμό, με πρόσφατα κρούσματα στην Ιταλία και δύο σποραδικά κρούσματα στη Γερμανία, κοντά στα σύνορα της Γαλλίας και της Ολλανδίας αντίστοιχα. Η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν περιορίζεται στον αγριόχοιρο στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα που αποτελεί σημαντική απειλή για τους χοίρους, τους αγρότες και τη βιομηχανία χοιρινού κρέατος και πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους μας μαζί», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της EFSA, Bernhard Url.

«Η ενδυνάμωση των ενδιαφερομένων και των οικονομικών παραγόντων μέσω της ενημέρωσης είναι υψίστης σημασίας για να σταματήσει η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην ήπειρο. Χάρη στις ισχυρές επιτόπιες ενέργειες, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες εκστρατείες ενημέρωσης, η ΕΕ κατάφερε να εξαλείψει την ΑΠΧ σε ορισμένες χώρες τα τελευταία χρόνια, συγκεκριμένα την Τσεχία και το Βέλγιο. Ωστόσο, δεν πρέπει να μειώσουμε την επιφυλακή μας καθώς αναφέρονται τακτικά νέα κρούσματα», δήλωσε ο διευθυντής ετοιμότητας της ΓΔ SANTE για την αντιμετώπιση κρίσεων στα τρόφιμα, τα ζώα και τα φυτά, Μπέρναρντ Βαν Γκόθεμ.

Η εκστρατεία θα απευθύνεται σε αγρότες, κτηνιάτρους και κυνηγούς. Με τη βοήθεια τοπικών ομάδων αγροτών, κτηνιατρικών οργανώσεων, κυνηγετικών συλλόγων και άλλων σχετικών φορέων, η εκστρατεία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τον τρόπο πρόληψης της εξάπλωσης της ΑΠΧ.

Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών της EFSA, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων διεθνών φορέων για να σταματήσει η εξάπλωση της ΑΠΧ στην ΕΕ και τις γειτονικές χώρες.

Τι είναι η αφρικανική πανώλη των χοίρων;

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων (ΑΠΧ) είναι μια ιογενής ασθένεια που προσβάλλει οικόσιτους χοίρους και αγριόχοιρους.

Ο ιός είναι αβλαβής για τον άνθρωπο, αλλά προκαλεί σημαντική οικονομική αναστάτωση σε πολλές χώρες.