Ένωση Αγρινίου

Τρίτη, 23 Αυγούστου 2022 — Κατηγορίες: Αγροτοδικειο

Ελιές: στο στάδιο της προετοιμασίας

Οι παραγωγοί ελπίζουν σε καλή σοδειά με καλές τιμές, καθώς αυτό προοιωνίζουν όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Μετά την περσυνή ακαρπία, τα δέντρα στην Αιτωλοακαρνανία φέτος είναι «φορτωμένα» και το απολύτως ευχάριστο είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα σε σχέση με ασθένειες ή εχθρούς.

Ιδιαίτερα προβλήματα δεν υπήρξαν ούτε με τις καιρικές συνθήκες και οι βροχές που αναμένονται αυτές τις ημέρες (ελπίζουμε όλοι να μην υπάρξουν χαλαζοπτώσεις και να μην έχουν ένταση που θα πλήξει την παραγωγή) θα συμβάλουν στο «φούσκωμα» του καρπού, ώστε να ξεκινήσει 3-4 εβδομάδες μετά μαζικά η συγκομιδή. Μην ξεχνάμε ότι στην Αιτωλοακαρνανία των λιμνών και των ποταμών κατά το μεγαλύτερο ποσοστό οι εκτάσεις είναι μη αρδευόμενες και οι αγρότες…κάθε φορά πρέπει να περιμένουν αν και πότε θα βρέξει!

Με δεδομένο, όμως, ότι περιμένουμε ικανές ποσότητες νερού αυτές τις ημέρες, το σημαντικότερο άγχος αυτή την περίοδο έχει να κάνει με τα εργατικά χέρια που θα χρειαστούν, τα οποία και δείχνουν να μην υπάρχουν…

Σε ότι αφορά τις τιμές, επίσης όλες οι ενδείξεις είναι υπέρ του παραγωγού, τόσο για το ελαιόλαδο όσο και για τις βρώσιμες ελιές, καθώς η παρατεταμένη ξηρασία που έπληξε τις ανταγωνίστριες χώρες της Ευρώπης δίνει στην Ελλάδα το πλεονέκτημα.

Η Ένωση Αγρινίου, με τις ισχυρές Ομάδες Παραγωγών και τις υποδομές της, είναι ήδη καθ’ όλα έτοιμη να ξεκινήσει τις παραλαβές, παρέχοντας παράλληλα κάθε δυνατή υποστήριξη στους ελαιοκαλλιεργητές, φυσικά και τα εφόδια που έχουν ανάγκη.

Στο κατάστημα πώλησης γεωργικών μηχανημάτων και εφοδίων της Ένωσης Αγρινίου, στην οδό Παπαϊωάννου 23 (είσοδος από παρκινγκ καπναποθηκών Παπαπέτρου), οι ελαιοπαραγωγοί θα βρείτε όλα τα εφόδια και τα εργαλεία που χρειάζεστε… σε τιμές Ένωσης Αγρινίου. Επίσης, θα βρείτε όλα τα αναλώσιμα (λάδια, μπουζί, μπαταρίες, αλυσίδες κτλ.), στις πλέον προσιτές τιμές. Στόχος μας είναι η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση και η παροχή άμεσων λύσεων για τις αγροτικές εργασίες σας.

Μπορείτε ακόμη να γνωρίσετε μηχανήματα που θα διευκολύνουν τη δουλεία σας, όπως ελαιοραβδιστικά παντός τύπου («αχινός» για ελιές που προορίζονται για λάδι, με βενζινοκίνητο αεροσυμπιεστή για όλες τις ποικιλίες ελιών, με μπαταρία και φορτιστή, επίσης για όλες τις ποικιλίες), ελαιοσυλλέκτες, διαλογείς, ελαιόπανα και δίχτυα όλων των διαστάσεων, τελάρα, αλυσοπρίονα, κλαδευτικά και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σας είναι απαραίτητο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο 2641.0.69011.

Συμβουλές προς τους παραγωγούς

Υπενθυμίζουμε ότι η συλλογή του καρπού γίνεται μετά τη συμπλήρωση της αύξησης του μεγέθους τους και οπωσδήποτε πριν αρχίσει το "μαλάκωμα" της σάρκας και η μείωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των καρπών.

Στις ελαιοποιήσιμες ελιές, η συλλογή αρχίζει με την αλλαγή του χρώματος από πράσινο-κίτρινο σε πράσινο-ιώδες και κλιμακώνεται, ανάλογα με τις συνθήκες, μέχρι την πλήρη ωρίμανση των καρπών. Η συλλογή νωρίτερα ή αργότερα δίνει λάδι υποβαθμισμένης ποιότητας.

Επιπλέον, η καθυστερημένη συγκομιδή πιθανόν να προκαλέσει μείωση της καρποφορίας του επόμενου έτους. Δέντρα με χαμηλό φορτίο συγκομίζονται νωρίτερα σε σχέση με τα φορτωμένα δένδρα.

Σε περίπτωση χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων πρέπει να τηρείται το χρονικό περιθώριο που προβλέπεται πριν τη συγκομιδή.

Οι παραγωγοί θα πρέπει επίσης να έχουν υπόψιν τους ότι οι πληγές που δημιουργούνται κατά το κλάδεμα ή το ράβδισμα για τη συγκομιδή του ελαιόκαρπου εφόσον συνοδεύονται από βροχή είναι πολύ επικίνδυνες για μολύνσεις των δέντρων από καρκίνωση, συνεπώς πρέπει να αποφεύγεται το κλάδεμα και ο ραβδισμός των δέντρων με βροχερό καιρό.

Επιπλέον ο τραυματισμός του ελαιόκαρπου κατά τη συλλογή υποβαθμίζει την ποιότητα του λαδιού, ιδιαίτερα αν καθυστερήσει η ελαιοποίηση.