Ένωση Αγρινίου

Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022 — Κατηγορίες: Αγροτοδικειο

Απλές κινήσεις ...με μεγάλο όφελος!

Με απλές κινήσεις στο σπίτι σας, μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήματα και να συμβάλετε στην προστασία του κλίματος μειώνοντας τις εκπομπές σας.

Από τα νοικοκυριά προέρχεται περίπου το ένα τέταρτο όλων των άμεσων εκπομπών CO2 που παράγονται σήμερα στην ΕΕ. Γνωρίζετε ότι τα τρία τέταρτα της ενέργειας που χρησιμοποιείται από τα σπίτια σε ολόκληρη την ΕΕ είναι για θέρμανση και ψύξη;

Θέρμανση και ψύξη

⇒ Μην υπερθερμαίνετε το νερό. Ρυθμίστε τον λέβητά σας σε μέγιστη θερμοκρασία 60°C ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικά και σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής.

⇒ Χρησιμοποιείτε τον θερμοστάτη με σύνεση. Γνωρίζετε ότι το σπίτι σας δεν θα ζεσταθεί πιο γρήγορα εάν αυξήσετε τη θερμοκρασία στον θερμοστάτη; Αυτό επηρεάζει μόνο τη μέγιστη θερμοκρασία στο σπίτι σας.

⇒ Κλείνετε τις κουρτίνες ή τις περσίδες σας τις ζεστές ημέρες για να μειώνεται η ηλιακή ακτινοβολία που μπαίνει στο σπίτι σας.

⇒ Χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες για δροσιά. Οι ανεμιστήρες καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια από τα κλιματιστικά.

Μόνωση

⇒ Αντικαταστήστε τα μονά τζάμια των παραθύρων με διπλά. Τα διπλά τζάμια χάνουν 50-70 % λιγότερη θερμότητα.

⇒ Δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε διπλά τζάμια; Οι χοντρές κουρτίνες ή τα μονωτικά πάνελ παραθύρων μειώνουν τον κρύο αέρα στο σπίτι σας.

⇒ Τα ρεύματα αέρα μπορεί να αποτελούν μεγάλη πηγή απώλειας θερμότητας. Μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια με τη μόνωση των παραθύρων ή την εγκατάσταση μόνωσης στις πόρτες. Ακόμη και καλύπτοντας τις κλειδαρότρυπες και τα γραμματοκιβώτια μπορεί να δείτε διαφορά!

⇒ Μονώστε τις δεξαμενές θερμού νερού, τους σωλήνες κεντρικής θέρμανσης και τις κοιλότητες των τοίχων. Αν δεν μπορείτε να μονώσετε τις κοιλότητες του τοίχου, τοποθετήστε μονωτικά στον τοίχο πίσω από τα θερμαντικά σώματα.

Στην κουζίνα

⇒ Αγοράζετε συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας. Στην ΕΕ, πολλά προϊόντα καθημερινής χρήσης όπως ψυγεία, πλυντήρια πιάτων και φούρνοι φέρουν ενεργειακό σήμα της ΕΕ, ώστε να μπορείτε να επιλέγετε ένα ενεργειακά αποδοτικό μοντέλο. Η βαθμολογία κυμαίνεται από το Α + + + (πιο αποδοτικό) έως το G (λιγότερο αποδοτικό). Για παράδειγμα, ένα πλυντήριο πιάτων της τάξης A + + + χρησιμοποιεί τη μισή ενέργεια από ό,τι ένα πλυντήριο πιάτων της τάξης D.

⇒ Ελέγξτε εάν ο φούρνος σας είναι ερμητικά κλειστός. Εάν πρέπει να αντικαταστήσετε τον φούρνο σας, διαλέξτε ένα μοντέλο απόδοσης A. Έτσι θα εξοικονομήσετε περίπου 200 ευρώ για το συνολικό χρόνο ζωής του σε σύγκριση με ένα μοντέλο απόδοσης D.

⇒ Μην πλένετε τα πιάτα στο χέρι, εάν έχετε πλυντήριο πιάτων. Τα σύγχρονα πλυντήρια πιάτων χρησιμοποιούν λιγότερο νερό και ενέργεια — και τα περισσότερα διαθέτουν πρόγραμμα «Eco» — αλλά πρέπει να τα βάζετε σε λειτουργία μόνον όταν είναι γεμάτα!

⇒ Βράστε μόνο όσο νερό χρειάζεστε. Εάν αφήσατε ζεστό νερό στον βραστήρα μόνο για λίγα λεπτά, δεν χρειάζεται να το ξαναβράσετε.

Έξυπνο πλύσιμο

⇒ Γεμίζετε το πλυντήριο ρούχων σας. Μην πλένετε μόνο λίγα ρούχα. Περιμένετε μέχρι να γεμίσει το πλυντήριο — όμως μην υπερβαίνετε το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος.

⇒ Επιλέγετε τη χαμηλότερη κατάλληλη θερμοκρασία. Σήμερα, τα απορρυπαντικά είναι τόσο αποτελεσματικά ώστε τα ρούχα καθαρίζουν σε χαμηλές θερμοκρασίες.

⇒ Παραλείψτε την πρόπλυση εάν τα ρούχα σας δεν είναι πολύ βρώμικα.

⇒ Αποφύγετε, αν μπορείτε, το στεγνωτήριο. Ένα πρόγραμμα στο στεγνωτήριο ρούχων μπορεί να καταναλώνει δύο φορές περισσότερη ενέργεια από ό,τι ένα μέσο πρόγραμμα πλυντηρίου ρούχων.

Εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας

⇒ Αντικαταστήστε τους λαμπτήρες πυράκτωσης ή αλογόνου με πιο αποδοτικούς ενεργειακά λαμπτήρες. Με έναν λαμπτήρα LED μπορείτε να εξοικονομήσετε πάνω από 100 ευρώ στα έξοδα ηλεκτρικής ενέργειας για το συνολικό χρόνο ζωής του που είναι περίπου 20 χρόνια.

⇒ Αποσυνδέστε τις συσκευές σας. Οι συνδεδεμένες με το διαδίκτυο συσκευές, όπως οι έξυπνες τηλεοράσεις, οι εκτυπωτές και οι κονσόλες παιχνιδιών, πριν από το 2016 χρησιμοποιούν έως 80 Watt ηλεκτρικής ενέργειας σε λειτουργία αναμονής. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε πολύμπριζα για να κλείνετε εύκολα τις συσκευές σας.

⇒ Ζητήστε από τον πάροχο ενέργειας την εγκατάσταση έξυπνου μετρητή. Τα έξυπνα συστήματα μέτρησης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να εξοικονομούν 3 % της ενέργειας που καταναλώνετε.

Διαλέξτε πράσινη ενέργεια

♦Οι περισσότεροι πάροχοι ενέργειας προσφέρουν τιμολόγια «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που στηρίζει την επέκταση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. Εάν το σπίτι σας έχει τη δική του στέγη, τοποθετήστε ηλιακά πάνελ για την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματός σας.

Εξοικονόμηση νερού

⇒ Χρησιμοποιείτε το νερό με υπευθυνότητα. Το γλυκό νερό αποτελεί μόνο το 2,5% του νερού της γης, και από αυτό πάνω από τα δύο τρίτα είναι εγκλωβισμένα σε παγετώνες και στρώματα πολικών πάγων.

⇒ Μειώνοντας τη χρήση ζεστού νερού εξοικονομείτε ενέργεια και χρήματα! Εγκαταστήστε βρύσες και κεφαλές ντους με μειωτήρα ροής προκειμένου να μειώσετε την κατανάλωση νερού.

⇒ Κλείνετε τη βρύση όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας. Όταν η βρύση τρέχει συνέχεια σπαταλώνται μέχρι και 8 λίτρα νερού το λεπτό!

⇒ Εάν η βρύση στάζει, επισκευάστε τη. Διαφορετικά, μπορεί να χάνετε μέχρι 1 λίτρο νερού την ώρα, που ισοδυναμεί με μια γεμάτη μπανιέρα κάθε εβδομάδα.

⇒ Ελέγχετε την τουαλέτα σας για διαρροές. Με μια διαρροή στην τουαλέτα μπορούν να χαθούν 200 λίτρα νερού την ημέρα − όσα χάνονται αν τραβήξετε 50 φορές το καζανάκι.

⇒ Ποτίζετε τον κήπο σας αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί, καθώς τότε χάνεται λιγότερο νερό από την εξάτμιση.

⇒ Χρησιμοποιείτε θερμομονωτικές φιάλες. Βράζετε μόνο όσο νερό σάς χρειάζεται για ένα ζεστό ρόφημα, ή φυλάσσετε αυτό που σας περισσεύει σε μια θερμομονωτική φιάλη (θερμός), ώστε να το διατηρείτε ζεστό για το επόμενο ρόφημα.

Ξαναχρησιμοποιείτε και ανακυκλώνετε

⇒ Τα απόβλητα όχι μόνο αποδεσμεύουν CO2 και μεθάνιο στην ατμόσφαιρα, αλλά ρυπαίνουν τον αέρα, τα υπόγεια ύδατα και το έδαφος, με αποτέλεσμα να συντείνουν στην κλιματική αλλαγή.

⇒ Τα απόβλητα που παράγονται στην ΕΕ αυξάνονται όλο και περισσότερο και σήμερα φτάνουν περίπου τους 3 δισ. τόνους κάθε χρόνο. Μόνο το 40 % των οικιακών αποβλήτων επαναχρησιμοποιούνται ή ανακυκλώνονται στην ΕΕ συνολικά.

Επαναχρησιμοποίηση

⇒ Ξαναχρησιμοποιείτε το χαρτί. Γράφετε πρόχειρες σημειώσεις ή τον κατάλογο με τα ψώνια σας στην πίσω σελίδα ήδη χρησιμοποιημένων φύλλων χαρτιού παρά σε ένα καθαρό χαρτί.

⇒ Χαρίζετε τον παλιό ηλεκτρικό εξοπλισμό, για παράδειγμα σε σχολεία ή σε δημοτικά κέντρα, ώστε να τον ξαναχρησιμοποιούν και άλλοι.

⇒ Αγοράζετε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, οι οποίες έχουν πολλαπλούς κύκλους φόρτισης. Μην ξεχνάτε να ανακυκλώνετε τις μπαταρίες σας μόλις φτάσουν στο τέλος της ζωής τους!

⇒ Ανταλλάξτε, πουλήστε ή χαρίστε ρούχα, έπιπλα και οικιακά είδη που δεν χρειάζεστε πια. Αντί να αγοράζετε καινούργια, δανειστείτε, νοικιάστε ή αγοράστε μεταχειρισμένα.

Ανακύκλωση

⇒ Με την ανακύκλωση εξοικονομείται ενέργεια και μειώνονται οι εκπομπές. Ανακυκλώνοντας ένα αλουμινένιο τενεκεδάκι, εξοικονομείτε 90% της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή ενός καινούργιου. Με την ανακύκλωση 1 kg χαρτιού αποφεύγονται εκπομπές 1 kg CO 2 ή μεθανίου.

⇒ Δείτε ποια είδη αποβλήτων μπορούν να ανακυκλωθούν στην περιοχή σας. Μην ξεχνάτε να διαχωρίζετε το γυαλί, το χαρτί, τα πλαστικά και τα τενεκεδένια δοχεία από τα υπόλοιπα απορρίμματά σας. Οι εγκαταστάσεις ανακύκλωσης μπορούν πλέον να δέχονται όλο και περισσότερα είδη πλαστικών — ενημερωθείτε για τις εγκαταστάσεις της περιοχής σας.

⇒ Μην πετάτε ηλεκτρονικές συσκευές. Τα ηλεκτρονικά προϊόντα κατασκευάζονται από πολύτιμους πόρους και υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν, όπως τα μέταλλα, τα πλαστικά και το γυαλί, των οποίων η εξόρυξη και η κατασκευή απαιτεί ενέργεια. Μεταφέρτε τα σε κεντρικό σημείο συλλογής ή επιστρέψτε τα στον έμπορο λιανικής.

⇒ Ανακυκλώστε τη μπαταρία του αυτοκινήτου σας αν χρειαστείτε καινούργια. Τα παλιά ελαστικά μπορούν επίσης να ανακυκλωθούν.

Φτιάξτε λίπασμα

♦Το οργανικά σας απόβλητα -όπως φρούτα και λαχανικά, τσόφλια αυγών ή κατακάθια καφέ- είναι πολύ καλύτερα να καταλήγουν σε χώρο λιπασματοποίησης στο σπίτι σας απ’ ό,τι σε χώρο υγειονομικής ταφής. Στον χώρο λιπασματοποίησης που είναι εκτεθειμένος στον αέρα, τα απόβλητα αποσυντίθενται και μετατρέπονται σε φυσικό λίπασμα. Σε χώρο υγειονομικής ταφής, χωρίς αέρα, τα ίδια απόβλητα υφίστανται ζύμωση και εκπέμπουν μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου.