Ένωση Αγρινίου

Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2022 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Για την Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών

Η Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών εορτάζεται κάθε χρόνο το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου από το 1923, και το 1995 αναγνωρίστηκε με ψήφισμα από τον ΟΗΕ.

Η απόφαση αυτή του ΟΗΕ να θεσπίσει τη συγκεκριμένη παγκόσμια μέρα δείχνει τη συμβατότητα των στόχων του ΟΗΕ για βιώσιμη ανάπτυξη με τους στόχους του παγκόσμιου συνεταιριστικού κινήματος, υποστηρίζει η Διεθνής Συνεταιριστική Συμμαχία (ICA).

Σύμφωνα με την ICA, οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις αποτελούν πολύ σημαντικό παράγοντα στην επίτευξη των στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ΟΗΕ καθώς:

α)προωθούν τη δημοκρατία, την κοινωνική ενσωμάτωση και λειτουργούν με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος,

β)λόγω των συνεταιριστικών αρχών έχουν βασικό στόχο τη βιωσιμότητα και την ενσωμάτωση και

γ)ενισχύουν την εργασιακή ασφάλεια, τις αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και τις επενδύσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Οι 17 στόχοι του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη υιοθετήθηκαν στις 25 Σεπτεμβρίου 2015 με ορίζοντα το 2030. Αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας να μπει τέλος στη φτώχεια, να προστατευτεί ο πλανήτης και να υπάρξει ευημερία για όλους. Ανάμεσα τους βρίσκονται: η εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας, η ποιοτική εκπαίδευση, η ισότητα των φύλων, η αξιοπρεπής εργασία και η οικονομική ανάπτυξη, η καθαρή ενέργεια, οι βιώσιμες πόλεις και κοινότητες, η υπεύθυνη παραγωγή και κατανάλωση, η προστασία της θαλάσσιας ζωής, η δράση για την κλιματική αλλαγή κ.ά.

Η ΕΘΕΑΣ, έχοντας ήδη αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες που ενισχύουν το σύγχρονο συνεταιριστικό κίνημα, ως ο ενιαίος φορέας εκπροσώπησης των συνεταιρισμών της χώρας, έχει κάθε λόγο να θυμάται και να τιμά την Παγκόσμια Ημέρα, όπως ακριβώς τιμά τις διεθνείς συνεταιριστικές Αρχές, με βάση τις οποίες πορεύεται. Αναμφίβολα, το συνεταιριστικό κίνημα πέρασε μια μακρά περίοδο κρίσης και αμφισβήτησης. Τα προβλήματα που υπήρξαν, όμως, όπως και καταστάσεις που, είναι αλήθεια, πλήγωσαν το θεσμό, δεν μειώνουν στο ελάχιστο την αξία και τη σπουδαιότητα της συνεταιριστικής ιδέας, του πιο ελεύθερου και δημοκρατικού θεσμού, που τα μέγιστα έχει προσφέρει στον τόπο.