Ένωση Αγρινίου

Σάββατο, 21 Μαΐου 2022 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Η ομιλία του Θ. Κουτσουπιά στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση» Αγρινίου, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, μιλώντας κατά τη δεύτερη μέρα εργασιών του 4ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Αιτωλοακαρνανίας στην Ενότητα: «Περιβάλλον – Ενέργεια – Κυκλική Οικονομία», ανέφερε ότι το υπάρχον πλαίσιο έχει αναγκάσει τους επενδυτές να ψάχνουν τον κατάλληλο τόπο για να προχωρήσουν στις επενδύσεις τους, αναλαμβάνοντας πολλές φορές δυσανάλογο ρίσκο, χωρίς την απαιτούμενη ασφάλεια δικαίου.

Χαρακτηριστικά ο κ. Θ. Κουτσουπιάς έφερε το παράδειγμα του συσκευαστηρίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νεάπολης (επένδυση 18 εκατ. ευρώ). «Δεν μπορεί κάθε υπηρεσία να ερμηνεύει τους νόμους κατά το δοκούν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θ. Κουτσουπιάς επισημαίνοντας με νόημα την ανάγκη η Πολιτεία να έχει τους ίδιους κανόνες για όλους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο κομμάτι των ΑΠΕ επισημαίνοντας ότι οι περιβαλλοντικές ανησυχίες υπάρχουν σε όλους, ωστόσο οι ΑΠΕ και συγκεκριμένα οι επενδύσεις των ενεργειακών κοινοτήτων πρέπει να προχωρήσουν, καθώς έχουν θετικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες.

Επίσης, απαντούν στα οικονομικά προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, καθώς τα χρήματα αυτών των επενδύσεων αποδίδουν στον τοπικό πληθυσμό.

Υπό το πρίσμα αυτό, τέτοιου τύπου και μεγέθους επενδύσεις δεν θα πρέπει να «ρίχνονται σε δεύτερη μοίρα», σε σχέση με τα επενδυτικά σχέδια των μεγάλων fund.

H πράσινη μετάβαση πρέπει να προχωρήσει, γιατί το μέλλον απαιτεί για παράδειγμα οι αγρότες να έχουν φωτοβολταϊκά στην αποθήκη τους για να καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες και γιατί όχι στο μέλλον να φορτίζουν το τρακτέρ τους, που σήμερα χρειάζονται σχεδόν 800 ευρώ για να το γεμίζουν με diesel.

antenna-star.gr