Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022 — Κατηγορίες: Γεωργικές Προειδοποιήσεις
Εσπεριδοειδή: επίκαιρες οδηγίες φυτοπροστασίας
Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων με χρήσιμες οδηγίες για τους παραγωγούς Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης, από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει από δίκτυο συνεργατών μας, φαίνεται ότι στις περισσότερες περιοχές αρμοδιότητας μας, οι πληθυσμοί των εχθρών των εσπεριδοειδών παραμένουν ακόμα σε μη ανησυχητικά επίπεδα, με εξαίρεση ορισμένες περιοχές στην Αιτωλοακαρνανία (Ευηνοχώρι, Καινούργιο, Κατοχή) όπου έχουν εντοπιστεί εστίες με αυξημένη ένταση συλλήψεων σε παγίδες αλλά και μετακινήσεις (κυρίως Ψευδόκοκκων αλλά και Τετρανύχων). Συστήνεται εντατικός έλεγχος πληθυσμών στις καλλιέργειες, ειδικά σε οπωρώνες που είχαν έντονες προσβολές και παλαιότερα.
Ψευδόκοκκοι
Η πιο κρίσιμη περίοδος εμφάνισης ζημιών είναι από το στάδιο της άνθησης μέχρι ο καρπός να φτάσει 2,5-3 εκ. (μετά δεν εμφανίζονται παραμορφώσεις). Ο έλεγχος στα κοκκοειδή είναι δύσκολος καθώς μπορούν να έχουν πολλές γενεές ανά έτος και μέρος του πληθυσμού τους βρίσκεται στο έδαφος (από τέλος χειμώνα μέχρι αρχές καλοκαιριού).
Κυρίως βρίσκονται στην κόμη των δέντρων αλλά μικρό ποσοστό (20%) μπορεί να βρεθεί και σε απόσταση 30-40 εκ. από τον κορμό. Αν και παρατηρούνται σε φύλλα, άνθη και κλαδιά (κυρίως φθιν-χειμ), από το σχηματισμό των καρπών και μέχρι τη συγκομιδή, κινούνται σταθερά προς αυτούς και προτιμούν να εγκαθίστανται εκεί. Μάρτιο-Μάιο τα ενήλικα θηλυκά μεταναστεύουν στη βάση των κορμών και στο έδαφος ώστε να γεννήσουν. Την ίδια εποχή ξεκινούν οι μετακινήσεις των ερπουσών και των αρσενικών προς την κόμη, το θόλο και τους καρπούς των δέντρων. Αποικούν στον κάλυκα των καρπιδίων και προκαλούν σημαντική προσβολή μέχρι το κλείσιμο.
Συνδυασμός καλλιεργητικών και φυτοπροστατευτικών μέτρων είναι συχνά πιο αποτελεσματικός. Κλάδεμα για καλό αερισμό των δέντρων και αρπακτικά όπως το Cryptolaemus montrouzieri ή το παρασιτοειδές Anagyrus aberiae μπορούν να μειώσουν τους πληθυσμούς των ψευδόκοκκων. Εφαρμογή εξειδικευμένων παγίδων (προσέλκυσης - θανάτωσης).
Οι χημικές επεμβάσεις να πραγματοποιούνται από την πτώση των πετάλων μέχρι ο καρπός να φτάσει 3-4 εκ. (Απρ-Ιούν). Συστήνεται τακτικός έλεγχος ώστε αν το ποσοστό του πληθυσμού φθάσει 10-12% να γίνουν εφαρμογές εγκεκριμένα σκευάσματα. Καλή κάλυψη σε εσωτερικά και προστατευμένα σημεία του θόλου. Επαναλήψεις επεμβάσεων ανάλογα με την εξέλιξη των πληθυσμών.
Τετράνυχοι
Πρόσφατα παρατηρήθηκαν ορισμένες εστίες Κόκκινου Τετράνυχου στις περιοχές (Λεχαινά Ηλείας, Ευνηνοχώρι Αιτ/νίας). Απαιτούνται συχνοί και προσεκτικοί έλεγχοι καθώς μπορούν ταχύτατα να αναπτύξουν μεγάλους πληθυσμούς και να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές. Προσβάλλουν τη βλάστηση και κυρίως τα φύλλα, όπου εγκαθίστανται και μυζούν χυμούς. Αυτό προκαλεί χλωρωτικά στίγματα και σε σοβαρές προσβολές τα φύλλα παίρνουν χαρακτηριστικό «μπρούτζινο» χρώμα. Η κάτω επιφάνεια των φύλλων καφετιάζει και τα κατεστραμμένα φύλλα πέφτουν.
Καλλιεργητικές φροντίδες όπως κλάδεμα για να εξασφαλίζεται καλός αερισμός των δέντρων.
Το αρπακτικό αραχνοειδές που ανήκει στην οικογένεια Phytoseiidae είναι φυσικός εχθρός του κόκκινου τετρανύχου και μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των ατόμων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έλεγχος ενήλικων τετρανύχων επιτυγχάνεται με καλή ποιότητα ψεκασμού με την χρήση χημικών επαφής. Εάν αποφασιστεί χημική επέμβαση αυτή να γίνει έγκαιρα, στην έναρξη της προσβολής και μόλις ο πληθυσμός ξεπεράσει το κατώφλι οικονομικής ζημίας (4-7 τετράνυχοι ανά φύλλο). Για αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας θα πρέπει να γίνεται σωστός χειρισμός και εναλλαγή στα σκευάσματα.
Αλευρώδης
Δεν έχουν διαπιστωθεί προσβολές. Δεν χρειάζεται κάποια αντιμετώπιση ακόμα.