Ένωση Αγρινίου

Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Εξαγωγές ρεκόρ και αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης κρασιού 

Το 2021 σηματοδότησε την επανέναρξη της παγκόσμιας κατανάλωσης κρασιού, η οποία μειωνόταν από το 2018. Οι εξαγωγές φτάνουν σε νέα ύψη, ενώ η παγκόσμια παραγωγή μειώνεται ελαφρά, λόγω του παγετού του Απριλίου στην Ευρώπη.

Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), Pau Roca, παρουσίασε, στις 27 Απριλίου, τα ετήσια στοιχεία για τον παγκόσμιο αμπελοοινικό τομέα για το 2021, σύμφωνα και με τη σχετική ανάρτηση της ΚΕΟΣΟΕ. 

Ένα εντυπωσιακό γεγονός, καθώς και καλό νέο είναι ότι, η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού άρχισε να αυξάνεται ξανά το 2021 (236 εκατομμύρια hl (Mhl), +0,7%), ενώ μειωνόταν συνεχώς από το 2018, «οδηγούμενη από τη μείωση της κατανάλωσης στην Κίνα, που από το 2018 χάνει 2 Mhl ετησίως», ανέφερε ο Pau Roca.

Το 2020, η πανδημία (περιορισμοί, κλείσιμο χώρων κατανάλωσης, πτώση του τουρισμού), είχε επιδεινώσει περαιτέρω αυτή την τάση, επηρεάζοντας τις περισσότερες αγορές κρασιού, με αποτέλεσμα να σημειωθεί η χαμηλότερη παγκόσμια κατανάλωση κρασιού. «Το άνοιγμα των χώρων και η επανέναρξη των κοινωνικών δραστηριοτήτων έχουν οδηγήσει σε επανάκαμψη της κατανάλωσης κρασιού, αν και οι συμπεριφορές παραμένουν ετερογενείς ανάλογα με τη χώρα», επισημαίνει ο Γενικός Διευθυντής του OIV.

Αντιπροσωπεύοντας το 48% του παγκόσμιου συνόλου, η κατανάλωση της ΕΕ (114 Mhl) θα επιστρέψει στον μέσο όρο της δεκαετίας το 2021, με τη Γαλλία να είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής στην Ένωση (25,2 Mhl). Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να κυριαρχούν στην παγκόσμια κατανάλωση (33Mhl), «αποδεικνύοντας για τρία χρόνια την ικανότητά τους για ανθεκτικότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας», σημειώνει ο Pau Roca.

Το 2021 σηματοδοτεί επίσης θετική δυναμική για τις παγκόσμιες εξαγωγές κρασιού. «Έφτασαν το επίπεδο ρεκόρ των 111,6 Mhl, αυξημένες κατά 4% σε σύγκριση με το 2020. Αυτό που είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι οι εξαγωγές σε αξία, όπου η αύξηση έφτασε το 16% για να φτάσει τα 34,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε ανταλλαγές το 2021. Βλέπουμε καθαρή αύξηση της τιμής των οίνων εξαγωγής», αναλύει ο Pau Roca. Η Γαλλία εδραιώνει τη θέση της ως ο κορυφαίος εξαγωγέας στον κόσμο, αφού έφτασε τα 11,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021, «και όλοι οι μεγάλοι εξαγωγείς κατέγραψαν ανάπτυξη το 2021, με εξαίρεση την Αυστραλία, η οποία υπέφερε από τις κινεζικές αυξήσεις δασμών κατά την άποψή του».

Τα εμφιαλωμένα, χύμα ή αφρώδη κρασιά επηρεάζονται από αυτή την αύξηση, ενώ οι εξαγωγές σε bag-in-box παρουσιάζουν μείωση τόσο σε όγκο όσο και σε αξία.

Πτώση της παραγωγής

Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού (χωρίς χυμούς και γλεύκη) εκτιμάται σε 260 εκατομμύρια hl (Mhl) το 2021, μειωμένη κατά 3 Mhl (-1%) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. «Δύο ανταγωνιστικές επιδράσεις σημειώθηκαν φέτος, με μια αξιοσημείωτη πτώση της συγκομιδής σε σημαντικές χώρες παραγωγής της ΕΕ, η οποία αντιτίθεται στα εξαιρετικά επίπεδα συγκομιδής στις περισσότερες χώρες του νότιου ημισφαιρίου. Αυτή έχει καταγράψει συνολική αύξηση 19% σε σύγκριση με το 2020», σημειώνει ο Pau Roca. Ωστόσο, η παγκόσμια παραγωγή το 2021 είναι, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κάτω από τον μέσο όρο της δεκαετίας.

Κυρίως λόγω παγετού, η παραγωγή της ΕΕ (153,7 Mhl) είναι μειωμένη κατά 8% σε σύγκριση με το 2020, 5% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας. Η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία από μόνες τους παράγουν το 47% της παγκόσμιας παραγωγής κρασιού το 2021, αλλά μόνο η Ιταλία είχε υψηλότερη παραγωγή σε σύγκριση με το 2020 (+2%) και τον μέσο όρο της πενταετίας (+3%).

Κατά τα άλλα, η κινεζική παραγωγή κρασιού (5,9 Mhl το 2021) συνεχίζει την πτώση της που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, «λόγω της πτώσης της εσωτερικής ζήτησης, των κλιματικών συνθηκών, αλλά κυρίως της έλλειψης παραγωγικότητας που εμφανίζει ο κλάδος», αναλύει ο Γενικός Διευθυντής ο OIV. Η παραγωγή των Ηνωμένων Πολιτειών (24,1 Mhl) σημειώνει αύξηση (+6%) σε σύγκριση με το 2020, που σημαδεύτηκε από πυρκαγιές και μόλυνση από καπνό, αλλά παραμένει χαμηλότερη κατά 3% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας.

Οριακή πτώση

Τέλος, η επιφάνεια του παγκόσμιου αμπελώνα σημειώνει μια πτώση που περιγράφεται ως «οριακή» σε σύγκριση με το 2020, φτάνοντας για το 2021 τα 7,3 εκατομμύρια εκτάρια (Mha). Εμφανίζεται σταθερή από το 2017, αλλά η δυναμική της αλλαγής διαφέρει ανάλογα με τις περιοχές του πλανήτη. Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κίνα και ακόμη και η Χιλή παρουσιάζουν μια ελαφρά αύξηση στις αμπελουργικές τους εκτάσεις, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποχωρήσει από το 2014.

Για 8η συνεχή χρονιά, οι αμπελώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σταθεροποιήθηκαν στα 3,3 Mha, «χάρη στην ενοποιημένη διαχείριση του παραγωγικού της δυναμικού», σημειώνει ο Pau Roca, η Ισπανία διατηρεί την ηγετική θέση παγκοσμίως με τα 964.000 εκτάρια της το 2021. Η Γαλλία παραμένει 2η στην κατάταξη (798.000 εκτάρια), ακολουθούμενη από κοντά από την Κίνα (783.000 εκτάρια).