Ένωση Αγρινίου

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2022 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

ΕΛΓΑ: Πληρωμές 20,5 εκατ. ευρώ για πυρόπληκτες δενδροκαλλιέργειες

Οι προκαταβολές θα πιστωθούν σήμερα Μ. Πέμπτη.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την πληρωμή προκαταβολών ύψους 20,5 εκατ. ευρώ, στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ασφαλισμένους στον ΕΛ.Γ.Α., ιδιοκτήτες ελαιοκαλλιεργειών και δενδροκαλλιεργειών, οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021.

Σύμφωνα με ανάρτηση του προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου «η κυβέρνηση και ο ΕΛΓΑ σε συνεργασία, επέτυχαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα την αξιολόγηση των καταστρεπτικών ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο και τον προσδιορισμό των αποζημιώσεων ανά δικαιούχο παραγωγό. Το σημαντικότερο όλων, σε εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής Κρατικής Αρωγής, διαμορφώθηκε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για να αποζημιωθούν με ταχύτητα οι αγρότες μας, έναντι του Προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, το οποίο θα απαιτούσε περίπου τέσσερα (4) χρόνια για την καταβολή των αποζημιώσεων και το οποίο ορίζει την πληρωμή στα 61 ευρώ ανά δένδρο και μάλιστα τμηματικά.

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο, τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.Γ.Α. και της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, ορίζεται η τελική - καθαρή αποζημίωση ανά δένδρο στα 100 ευρώ, από τα οποία τα 50 ευρώ καταβάλλονται ως προκαταβολή και ακολουθεί η εξόφληση αμέσως μετά από τις εξατομικευμένες εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του Οργανισμού».