Ένωση Αγρινίου

Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2022 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Παρέμβαση της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ για το κόστος παραγωγής

Σειρά μέτρων για την στήριξη των αγροτών ζητά η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό.

Την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες και κτηνοτρόφους με βάση τις καλλιέργειες και τα ζώα που δηλώνουν στο ΟΣΔΕ και τους δείκτες μηχανικής εργασίας, του νέου υπερβολικού κόστους των ζωοτροφών και των λιπασμάτων με σύγκριση των τιμών 2020 -2022 βάσει των τιμολογίων αγοράς και την επιστροφή των αυξήσεων ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου ώστε να καλύπτει την ρήτρα αναπροσαρμογής αύξησης της τιμής ζητά με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ «για να αποφύγουμε την καταστροφή μας ως αγρότες και πρωτογενής τομέας πρέπει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να ληφθούν οι αποφάσεις που θα αντισταθμίζουν την υπερβολική αύξηση του κόστους για να μπορούμε να καλλιεργήσουμε και να παράγουμε το 2022».

Αναλυτικά η επιστολή της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Στην ομιλία σας στην βουλή αναφερθήκατε στον Λένιν και στις εβδομάδες που κρατάνε κοντά δύο χρόνια επί της δικής σας διακυβέρνησης. Όμως η κρίση και το αδιέξοδο μπροστά στο οποίο βρίσκονται οι αγρότες επιβάλει χωρίς καμία καθυστέρηση η κυβέρνησή σας να λάβει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αποφάσεις και μέτρα για να υπάρχει η γεωργία και η κτηνοτροφία στη χώρα όπως την έχουμε γνωρίσει τα επόμενα δύο χρόνια.

Αλλιώς οδηγούμαστε σε καταστροφή των αγροτών και των κτηνοτρόφων και η χώρα θα μπει σε μη αντιστρεπτές περιπέτειες διατροφικής επάρκειας και ασφάλειας και η ελληνική ύπαιθρος θα μαραζώσει. Αυτό δεν είναι υπερβολή είναι πραγματικότητα και για αυτό απευθυνόμαστε σε εσάς ως ύστατη ελπίδα ανατροπής της.

Αυτό γιατί στα μόνιμα και κυρίαρχα προβλήματα του πρωτογενή τομέα, που τα γνωρίζετε και τα έχετε δημόσια αναφέρει, όπως η κλιματική αλλαγή, το εξαιρετικά ασταθές οικονομικό περιβάλλον, τις πολλές αβεβαιότητες στην αγορά, την συνεχή πτώση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, την έντονη έλλειψη ρευστότητας, τις καθυστερημένες και πολλές φορές αδιαφανείς επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, προστέθηκε η πανδημία και τώρα εν μέσω πανδημίας μια δραματική ενεργειακή κρίση που αυξάνει το κόστος των γεωργών και τον κτηνοτρόφων καθολικά και κάνει απαγορευτική την άσκηση των παραγωγικών δραστηριοτήτων του πρωτογενή τομέα.

Είναι γνωστό ότι η γεωργία και η κτηνοτροφία ασκείται στις χώρες της ΕΕ καθώς και στην χώρα μας με την κάλυψη μέρος του κόστους από τις κοινοτικές ενισχύσεις. Το οικονομικό αποτέλεσμα που προκύπτει φθάνει να καλύπτει ουσιαστικά την αμοιβή εργασίας των αγροτών και των κτηνοτρόφων για να επιβιώνουν.

Σήμερα όμως η ενεργειακή κρίση όμως αυξάνει δραματικά το κόστος άροσης, το κόστος άντλησης του αρδευτικού νερού, το κόστος των λιπασμάτων, το κόστος των ζωοτροφών καθώς και το κόστος θέρμανσης και λειτουργίας των θερμοκηπίων και κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων. Ενδεικτικά η αύξηση της τιμής ρεύματος τριπλασιάζει το κόστος, ενώ η αύξηση της τιμής των λιπασμάτων τετραπλασιάζει το κόστος και ανάλογα συμβαίνουν με τις ζωοτροφές.

Αποτέλεσμα η παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι για να παράγουν θα πρέπει να δεχθούν να μείνουν χωρίς εισόδημα δηλαδή να καταβάλουν για την αγορά εφοδίων και ενέργειας ποσά μεγαλύτερα από αυτά που χθες ελάμβαναν ως αμοιβή της εργασίας τους.

Επομένως έχουν δύο επιλογές είτε να μείνουν χωρίς εισόδημα και να χρεώσουν τις εκμεταλλεύσεις τους καλλιεργώντας είτε να μην καλλιεργήσουν καθόλου ή να καλλιεργήσουν χωρίς τα αναγκαία εφόδια και η παραγωγή να υπολείπεται πολύ της κανονικής.

Τα μέτρα που μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί αλλά δεν έχουν εφαρμοσθεί δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα που είναι εντονότατο.

Μια σωστή αντιμετώπιση του θέματος του κόστους ενέργειας και των εφοδίων πρέπει να είναι αντικειμενικό συνδεδεμένο και να στηρίζει την παραγωγική διαδικασία ώστε και οι πόροι να πιάσουν τόπο και ο πρωτογενής τομέα σαν συνεχίσει να παράγει. Με βάση την εμπειρία μας αλλά και την μελέτη του θέματος τρία είναι τα στοιχειώδη μέτρα:

1) Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες και κτηνοτρόφους με βάση τις καλλιέργειες και τα ζώα που δηλώνουν στο ΟΣΔΕ και τους δείκτες μηχανικής εργασίας που είναι διαθέσιμοι στο ΥΠΑΑΤ. Το κονδύλι των 50 εκ ευρώ που έχει ανακοινωθεί για καταβολή το 2023 πρέπει να αυξηθεί σημαντικά ? πάνω από 160 εκ ευρώ - και να καταβληθεί πριν το τέλος Απριλίου 2022 για να έχει νόημα.

2) Επιστροφή του νέου υπερβολικού κόστους των ζωοτροφών και των λιπασμάτων με σύγκριση των τιμών 2020 -2022 βάσει των τιμολογίων αγοράς από τους γεωργούς κτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους.

3) Επιστροφή των αυξήσεων ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου ώστε να καλύπτει την ρήτρα αναπροσαρμογής αύξησης της τιμής με σύγκριση με το 2020 βάση των τιμολογίων και των αποδείξεων πληρωμής των εκμεταλλεύσεων λαμβάνοντας υπόψη και τι δηλώνουν στο ΟΣΔΕ. Το μέτρο που έχει αναγγελθεί μόνο για την περίοδο Αυγούστου - Δεκεμβρίου δεν καλύπτει το κόστος είναι εκτός της περιόδου αιχμής της κατανάλωσης και ισχύει μόνο για το 2021.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Η ενεργειακή κρίση είναι πλέον μόνιμη και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα είναι μαζί μας για τα επόμενα δύο χρόνια. Για να αποφύγουμε την καταστροφή μας ως αγρότες και πρωτογενής τομέας πρέπει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να ληφθούν οι αποφάσεις που θα αντισταθμίζουν την υπερβολική αύξηση του κόστους για να μπορούμε να καλλιεργήσουμε και να παράγουμε το 2022.

Η διατροφική και επισιτιστική ασφάλεια της χώρας και η διατήρησή της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής στην ύπαιθρο είναι θέμα εθνικό και ως τέτοιο απευθυνόμαστε σε εσάς για την λήψη αποφάσεων με βάση τις τρείς προτάσεις μας».