Ένωση Αγρινίου

Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2022 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Αφρικανική Πανώλη: Nέα κρούσματα σε οικόσιτους χοίρους

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Στις 28 Ιανουαρίου 2022 μέσω του συστήματος ADIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κοινοποιήθηκε μία πρωτογενής εστία Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) σε κατοικίδιους χοίρους στην Βουλγαρία στην περιοχή Blagoevgrad σε πολύ κοντινή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Αφορά σε μία οικόσιτη εκτροφή που αριθμεί πέντε (5) χοίρους.

Να σημειωθεί ότι στη Βουλγαρία έχουν εντοπισθεί από 31.12.2021 έως 28.01.2022, 2 εστίες σε οικόσιτους χοίρους και 120 εστίες σε αγριόχοιρους οι οποίες αφορούν σε θηρευμένους αγριόχοιρους στο πλαίσιο Γενικής Επιτήρησης του νοσήματος στην χώρα αυτή.

Προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος της ΑΠΧ στη χώρα και να αποφευχθεί μια επιζωοτία, το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του ΥπΑΑΤ εφιστά την προσοχή στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων στα βόρεια σύνορα της χώρας (ΠΕ Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Φλώρινας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) για την πιστή εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων:

1)Την συγκρότηση των Περιφερειακών Συντονιστικών Οργάνων με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία των συνεργείων δίωξης και των ομάδων κυνηγών, σύμφωνα με το Σχέδιο Μείωσης του Πληθυσμού των Αγριόχοιρων.

2)Την εντατικοποίηση της Παθητικής και Ενεργητικής Επιτήρησης σε αγριόχοιρους και τα υβρίδια αυτών.

3)Τον έλεγχο των μέτρων βιοασφάλειας στα κυνηγετικά πεδία.

4) Την εντατικοποίηση της Παθητικής και Ενεργητικής Επιτήρησης σε κατοικίδιους χοίρους.

5)Την εντατικοποίηση των ελέγχων των μέτρων βιοασφάλειας στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις με προτεραιότητα σε αυτές που βρίσκονται πλησιέστερα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

6)Την εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου στη χώρα.