Ένωση Αγρινίου

Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2022 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Αρχίζει εκ νέου το εμπόριο δίθυρων μαλακίων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ

Από το τέλος του τρέχοντος μήνα, το εμπόριο μαλακίων — όπως είναι τα μύδια, τα κυδώνια, τα στρείδια και τα χτένια — θα αρχίσει και πάλι μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Δύο κράτη μέλη της ΕΕ (η Ισπανία και οι Κάτω Χώρες) θα επιτρέπεται να εξάγουν μαλάκια στις ΗΠΑ και δύο αμερικανικές πολιτείες (η Μασαχουσέτη και η Ουάσινγκτον) θα μπορούν να εξάγουν το ίδιο προϊόν στην ΕΕ. Η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα τη σχετική νομοθεσία.

Ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επίτροπος Εμπορίου, δήλωσε: «Χαιρετίζω θερμά αυτή τη συμφωνία, η οποία επιλύει ένα μακροχρόνιο ζήτημα για το οποίο εργαστήκαμε συστηματικά και επίμονα. Αποδεικνύει ότι οι προσπάθειές μας για τη διαμόρφωση ενός θετικού, μακρόπνοου εμπορικού θεματολογίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες αποδίδουν καρπούς. Από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2021 κι έπειτα έχουμε κάνει πολλά σημαντικά βήματα προόδου: έκλεισε η διαφορά Airbus-Boeing, δημιουργήθηκε το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας και τερματίστηκε η εμπορική μας διαφορά στον τομέα του χάλυβα και του αλουμινίου. Όλα αυτά τα επιτεύγματα, καθώς και αυτή η πρόσφατη επανέναρξη του εμπορίου δίθυρων μαλακίων, συμβάλλουν στη δημιουργία αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης και θέσεων εργασίας για τους εργαζομένους μας».

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε: «Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για το γεγονός ότι η σημαντική διατλαντική συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ ανοίγει εκ νέου μια σημαντική εμπορική οδό μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ όσον αφορά τα δίθυρα μαλάκια. Τα νέα αυτά είναι καλά τόσο για τις επιχειρήσεις τροφίμων όσο και για τους καταναλωτές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Το εμπόριο θα αρχίσει εκ νέου σύντομα και περιμένω η δυνατότητα αυτή να δοθεί και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ στο άμεσο μέλλον.» 

Η Επιτροπή και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έχουν συζητήσει την αμοιβαία αναγνώριση των συστημάτων παραγωγής τους, ώστε να επιτραπεί το διμερές εμπόριο των προϊόντων αυτών. Λόγω διαφορών στα ρυθμιστικά πρότυπα, το εμπόριο ζώντων μαλακίων δεν ήταν δυνατό μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ από το 2011.

Το 2015 και οι δύο πλευρές διενήργησαν επιτόπιους ελέγχους και, έπειτα από χρόνια συζητήσεων, η Επιτροπή και η FDA διατύπωσαν σύσταση σύμφωνα με την οποία τα συστήματα ασφάλειας των τροφίμων για την παραγωγή ζώντων δίθυρων μαλακίων στις δύο πολιτείες των ΗΠΑ (Μασαχουσέτη και Ουάσιγκτον) και στα δύο κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να θεωρούνται ισοδύναμα.

Ως εκ τούτου, η ΕΕ προσέθεσε τις δύο πολιτείες των ΗΠΑ στον κατάλογο των τρίτων χωρών από τις οποίες επιτρέπεται η εισαγωγή δίθυρων μαλακίων στην ΕΕ.

Η FDA, από την πλευρά της, δημοσίευσε ανακοίνωση στο Ομοσπονδιακό Μητρώο των ΗΠΑ με την οποία ενημερώνει το κοινό και τα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με το επικείμενο άνοιγμα της αμερικανικής αγοράς στις εισαγωγές δίθυρων μαλακίων της ΕΕ από την Ισπανία και τις Κάτω Χώρες.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι θα μπορούσε να επιτραπεί και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ η εξαγωγή των προϊόντων αυτών προς τις ΗΠΑ βάσει της απλοποιημένης διαδικασίας αδειοδότησης που συμφωνήθηκε μεταξή ΕΕ και ΗΠΑ.

Είναι η πρώτη φορά που η FDA εκδίδει απόφαση προσδιορισμού ισοδυναμίας η οποία παρέχει στους παραγωγούς της ΕΕ πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ.