Ένωση Αγρινίου

Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2022 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Άυλη πολιτιστική κληρονομιά η παραδοσιακή αλιεία της λιμνοθάλασσας

Νέες προοπτικές για την περιοχή.

«Η παραδοσιακή αλιεία της Λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου είναι κομμάτι της ιστορίας και της ζωής της χώρας μας. Συνδέεται με τη συλλογική πολιτιστική συνείδηση των κατοίκων της περιοχής και ταξιδεύει στα βάθη του χρόνου. Αποτυπώνεται στο σύμπλεγμα των διβαριών, στις παραδοσιακές Πελάδες και στις γαΐτες που σχίζουν τα ήρεμα νερά της Κυνίας Λίμνης, κατά το Στράβωνα, της Περικαλλέας Λίμνης κατά τον Όμηρο και αυτής των «Καημών της Λιμνοθάλασσας» κατά τον Παλαμά.

Η συγκεκριμένη απόφαση, αποτελεί τη γέφυρα που συνδέει το χθες με το σήμερα και το αύριο του πολιτισμού μας. Αποτελεί το μέσον διατήρησης και προώθησης της παραδοσιακής αλιείας στην περιοχή.

Θέλω να ευχαριστήσω την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη για τη θέρμη με την οποία στήριξε και προώθησε αποτελεσματικά την προσπάθειά μας.

Οφείλω, τέλος, να συγχαρώ όσους εργάσθηκαν για τη σύνταξη του φακέλου».

Τα παραπάνω αναφέρει σε σχετική του ανάρτηση ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, σχολιάζοντας την αίσια έκβαση της μεγάλης προσπάθειας για την ανάδειξη ενός πλούτου πολιτισμικού, που συνδυαστικά με μια σειρά από άλλες δράσεις και πρωτοβουλίες, δύναται να εντάξει την περιοχή στο χάρτη της πολυδιάστατης μορφής τουρισμού που δικαιωματικά της ανήκει.

Υπενθυμίζουμε ότι στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχει ενταχθεί το Ψάρεμα με Σταφνοκάρι στο Αιτωλικό (δείτε εδώ).