Ένωση Αγρινίου

Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2021 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Νέοι αγρότες: Αίτημα παράτασης προθεσμίας υποβολής αιτήσεων

Την παράταση ζητά το ΓΕΩΤΕΕ με επιστολή του προς το ΥπΑΑΤ.

Το Επιμελητήριο, με έγγραφό του προς τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Στύλιο, ζητά την παράταση, κατά 1 μήνα, της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης για ένταξη στην 3η πρόσκληση του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Π.Α.Α. 2014-2020, η οποία λήγει στις 14-12-2021.

Πιο συγκεκριμένα, το αίτημα του Επιμελητηρίου έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

στα πλαίσια της υλοποίησης της 3ης πρόσκλησης του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Π.Α.Α. 2014-2020, το Επιμελητήριο έχει γίνει αποδέκτες πολλών διαμαρτυριών γεωτεχνικών μελετητών, σχετικά με την μικρή διάρκεια της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων στήριξης της εν λόγω πρόσκλησης, η οποία λήγει στις 14-12-2021.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις των συναδέλφων γεωτεχνικών που παρέχουν την αναγκαία σχετική επιστημονική και τεχνική υποστήριξη στους ενδιαφερόμενους νέους αγρότες, παρουσιάστηκαν προβλήματα κατά την έκδοση των πιστοποιητικών του ΜΑΕΕ, αφού το προηγούμενο διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν ρίξει το βάρος τους στην έκδοση των πιστοποιητικών των Νέων Αγροτών της προηγούμενης πρόσκλησης που έπρεπε να κατατεθούν προς ολοκλήρωση. Για το λόγο αυτό ήταν αδύνατον να εξυπηρετηθούν οι σημερινοί ενδιαφερόμενοι νωρίτερα, με αποτέλεσμα να έχει υπάρχει πλέον μεγάλος φόρτος εργασίας στις εν λόγω υπηρεσίες και να παρουσιάζονται σημαντικές καθυστερήσεις.

Ακόμη πρέπει να τονιστεί ότι το σχετικό Πληροφοριακό σύστημα (ΠΣΚΕ) καθυστέρησε να δώσει τη δυνατότητα οριστικοποίησης των αιτήσεων, με αποτέλεσμα το χρονικό περιθώριο που δόθηκε στην πραγματικότητα να μην είναι ούτε καν ένας μήνας.

Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε επιβεβλημένη την παράταση της προθεσμίας υποβολής των σχετικών αιτήσεων, κατά τουλάχιστον ένα μήνα, προκειμένου να εξασφαλιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο η πληρότητα, όσο και η αρτιότητά των ηλεκτρονικών φακέλων και να εξοικονομηθεί χρόνος από την αξιολόγηση.

Ευελπιστώντας στην αποδοχή της ως άνω πρότασής μας, ώστε να διευκολυνθεί η ομαλή υλοποίηση του Μέτρου και η αποτελεσματική απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων, παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε σχετική παραπέρα πληροφορία και διευκρίνιση».