Ένωση Αγρινίου

Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Μελισσοκομία: μία ακόμη άσχημη χρονιά

Η Copa – Cogeca καλωσορίζει την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας και ζητά άμεσες παρεμβάσεις για τη βιωσιμότητα του κλάδου.

Το 2021 θα είναι μια ακόμη δραματική χρονιά για τον κλάδο, με εκτιμώμενη απώλεια παραγωγής 10-15% σε σύγκριση με το 2020, που επίσης ήταν μια κακή χρονιά για συγκομιδές.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν μειώσει σημαντικά την ανθοφορία και τις περιόδους πτήσης των μελισσών, επηρεάζοντας έτσι έντονα τις παραγωγές. Εν τω μεταξύ οι εισαγωγές εξακολουθούν να αυξάνονται, αν και οι δομικά ανεπαρκής ένδειξη προέλευσης δεν επιτρέπει πάντα στους ευρωπαίους καταναλωτές να το διαπιστώσουν.

Η Copa και η Cogeca καλωσορίζουν την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της Οδηγίας για το μέλι και ζητούν γρήγορες αλλαγές, ιδίως όσον αφορά τη διαφάνεια της αγοράς.

Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι μελισσοκόμοι δεν είναι ενθαρρυντική. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν βιώσει ακραία καιρικά φαινόμενα το 2021: κρύα και υγρή άνοιξη έχει καταγραφεί σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, ξηρασίες καταγράφηκαν στην νότια Ευρώπη και για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες και στη Φινλανδία, πλημμύρες στα βορειοδυτικά της Ευρώπη (Βέλγιο και Γερμανία), οι πυρκαγιές κατέστρεψαν τα ελληνικά δάση.

Όλα αυτά προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στις περιόδους ανθοφορίας και στις συρρικνωμένες περιόδους πτήσεων.

Έτσι, οι εισαγωγές μελιού ξεπέρασαν τους 174.885 τόνους το 2020, +4,7% σε σύγκριση με το 2019. Ο κύριος εξαγωγέας του μελιού στην ΕΕ είναι η Ουκρανία, η οποία έχει ενισχύσει το μερίδιο αγοράς της από 24,3% το 2018 σε 31,3% το 2020 (54.802 τόνοι). Η μέση τιμή του μελιού μειώθηκε από 1,83 €/Kg το 2018 σε 1,53 €/Kg το 2020 στην Ουκρανία, ενώ το μέσο ευρωπαϊκό κόστος παραγωγής είναι περίπου 3,5-4€/Kg. Το ίδιο συμβαίνει και με τη δεύτερη κύρια εξαγωγή μελιού στην Ευρώπη, την Κίνα.

Η τιμή του μελιού μειώθηκε από 1,51 €/Kg το 2018 σε 1,38 €/Kg το 2020.

Η Copa και η Cogeca τονίζουν πως «είναι υψίστης σημασίας να δράσουμε έγκαιρα και γρήγορα, να δυναμώσουμε τη ρύθμιση και τη διασφάλιση καλύτερων ανταγωνιστικών όρων ανταγωνισμού για τους μελισσοκόμους της ΕΕ και ιδίως για να έχουν οι καταναλωτές της ΕΕ τις κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με την προέλευση του μελιού».

Ο νεοδιορισθείς πρόεδρος της ομάδας εργασίας για το μέλι στην Copa-Cogeca, Stanislav Jas, δήλωσε:

«Περιμέναμε πολύ καιρό για αυτήν την απόφαση. Ένας ισχυρότερος ευρωπαϊκός κανονισμός μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά στην αγορά του μελιού και να εξασφαλίσει τον ευρωπαϊκό μελισσοκομικό τομέα».

Οι μελισσοκόμοι στην Copa-Cogeca θεωρούν επίσης ότι η καταπολέμηση της νοθείας του μελιού είναι κομβικής σημασίας, εκφράζοντας παράλληλα έναν ευρύτερο προβληματισμό για τη βιωσιμότητα της μελισσοκομίας λόγω της κλιματικής αλλαγής.