Ένωση Αγρινίου

Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2021 — Κατηγορίες: Αγροτοδικειο

Ένωση Αγρινίου: στην τελική ευθεία τα ενεργειακά μας έργα

Με νομιμότητα και ευλαβική τήρηση των διαδικασιών που έχει θεσπίσει η πολιτεία.

Ο Α. Σ. Ένωση Αγρινίου και οι Ενεργειακές Κοινότητες, με απόλυτο σεβασμό και πιστή τήρηση των διαδικασιών που η πολιτεία έχει θεσπίσει, ανακοινώνουν ότι θα συνεχίσουν να πορεύονται στην οδό της αλήθειας. Και, σε ότι αφορά τα αιολικά έργα, αυτή η αλήθεια είναι μία και μη αμφισβητήσιμη: πρόκειται για έργα αναπτυξιακά, απολύτως συμβατά με τους βασικούς στόχους που έχει θέσει το ελληνικό κράτος, η ευρωπαϊκή ένωση και η παγκόσμια κοινότητα, στη μεγάλη προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης που βιώνει ο πλανήτης, με τις συνέπειες να γίνονται οδυνηρά ορατές και στην περιοχή μας.

Πρόκειται για φιλοπεριβαλλοντικά έργα και ως τέτοια έχουν την έγκριση και την θερμή υποστήριξη των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

  • Υπάρχουν, βεβαίως, και οι «αρνητές» της σημερινής πραγματικότητας, ακόμη και οι φωνές εκείνες που με θόρυβο εκφράζουν τις ανησυχίες τους, για παράδειγμα, για τα πουλιά, επικαλούμενοι κινδύνους που αν υπάρχουν είναι ασύγκριτα πιο μικροί απ’ την καταστροφή που επιφέρει ο λιγνίτης και ευρύτερα τα ορυκτά καύσιμα.

Εύκολα επικαλούνται διάφορα επιχειρήματα αγνοώντας ότι υπάρχουν μελέτες και διαδικασίες που η πολιτεία ορίζει, οι οποίες τηρήθηκαν ευλαβικά. Φυσικά, νεκρά πουλιά απ’ τις ήδη και από ετών εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες, ΔΕΝ υπάρχουν για να μας δείξουν.

Αλλά και να υπήρχαν, όπως θεωρητικά μπορεί να συμβεί με κεραίες, με φορτηγά κτλ, στο ισοζύγιο, σαφώς και η πράσινη, καθαρή ενέργεια, κερδίζει χωρίς δεύτερη σκέψη.

Σημειώνουμε, πάντως, ότι τα πρόσφατα συμπεράσματα μιας πολυετούς επιστημονικής έρευνας έδειξαν ότι τα πτηνά αποφεύγουν αποτελεσματικά τα πτερύγια ανεμογεννητριών, με συνέπεια η θνησιμότητά τους από συγκρούσεις να είναι ελάχιστη (Δείτε εδώ).

Φυσικά, υπάρχουν αμέτρητες μελέτες επίσημων ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών που με έμφαση τονίζουν την ανάγκη στροφής στις ΑΠΕ. Και είναι η Greenpeace που έχει χαρακτηρίσει «παράδειγμα προς μίμηση» την Ένωση Αγρινίου σε σχέση με τα ενεργειακά μας έργα. Είναι δε η WWF που έχει δώσει σαφείς απαντήσεις σε όλα (δείτε εδώ).

Τέλος, σημειώνουμε ότι τα ενεργειακά έργα της Ένωσης…..δεν είναι της Ένωσης αλλά των χιλιάδων πολιτών που μετέχουν σε αυτά, συμβάλλοντας στην υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας και στην μεγάλη προσπάθεια ανάπτυξης για τον τόπο μας, με τον παραγόμενο πλούτο να διαχέεται στην τοπική κοινωνία και να ανακυκλώνεται στο νομό μας. Ιδιαίτερα σήμερα, που η ενεργειακή κρίση απασχολεί με τόνους δραματικούς την παγκόσμια κοινότητα, θεωρούμε πως κάθε δράση υπονόμευσης της μοναδικής λύσης στο πρόβλημα, υπηρετεί μόνο αλλότρια συμφέροντα.

Η Ένωση Αγρινίου συνεχίζει να εργάζεται για την Αιτωλοακαρνανία, συνεχίζει να επενδύει στο μέλλον. Και έχει ήδη δρομολογήσει νέα ενεργειακά έργα.