Ένωση Αγρινίου

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού σε Αρκαδία, Λακωνία, Ηλεία

Ενημέρωση για τους κτηνοτρόφους από το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας.

Λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού του προβάτου στην Π.Ε. Αρκαδίας,Π.Ε. Λακωνίας και Π.Ε. Ηλείας και ενόψει της έναρξης νέας γαλακτικής περιόδου στα αιγοπρόβατα η ΔΑΟΚ Μεσσηνίας ενημερώνει τους κτηνοτρόφους για τα εξής:

Ο καταρροϊκός πυρετός είναι σοβαρότατο νόσημα που οφείλεται σε ιό που μεταδίδεται στα ζώα αποκλειστικά από ένα είδος μικρού εντόμου που ζει στα σκοτεινά και υγρά σημεία του στάβλου. Μολύνονται πρόβατα, αίγες, βοοειδή και άγρια μηρυκαστικά, αλλά συνήθως το νόσημα εκδηλώνεται μόνο στα πρόβατα.

Οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη Μεσσηνία είναι ιδανικές για την ανάπτυξη του εντόμου κουνουπιού Culicoides- (υγρασία, θερμοκρασίες άνω των +12 C)

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει λάβει τα προβλεπόμενα υγειονομικά και περιοριστικά μέτρα.

Για την αποφυγή της εξάπλωσης του καταρροϊκού πυρετού θα πρέπει σε όλες τις εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων και βοοειδών να ληφθούν αμέσως προληπτικά μέτρα τα οποία είναι:

  • εφαρμογή εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σε όλα τα ευαίσθητα είδη ζώων (πρόβατα, αίγες και βοοειδή)
  • ψεκασμός των στάβλων με κατάλληλα εντομοκτόνα 1 φορά την εβδομάδα με ιδιαίτερη επιμονή στα υγρά σημεία (π.χ. γύρω από τις ποτίστρες)
  • εμβολιασμός των ζώων κατά του καταρροϊκού πυρετού με εμβόλια που έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με ιδιώτες κτηνιάτρους.

Να σημειωθεί ότι ο καταρροϊκός πυρετός είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης, οι κτηνοτρόφοι και οι κτηνίατροι εκτροφής οφείλουν να ενημερώνουν την κτηνιατρική υπηρεσία σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων στα ζώα τους.