Ένωση Αγρινίου

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Η Συντονιστική Επιτροπή των Φορέων Αιτωλοακαρνανίας για τη Μεσοχώρα

Κάλεσμα σε όλους τους Αιτωλοακαρνάνες να πάρουν μέρος στη δημόσια διαβούλευση για την οριστική αποτροπή του έργου της Μεσοχώρας απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή των Φορέων Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής του Αχελώου που συνεδρίασε στο Δημαρχείο Αγρινίου με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Παπαναστασίου ενημέρωσε διεξοδικά τους παρευρισκόμενους για τις πρόσφατες εξελίξεις με ειδική αναφορά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με τίτλο «Υδροηλεκτρικό Έργο (Υ.Η.Ε.) Μεσοχώρας, στον ποταμό Αχελώο, Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων» της «Δ.Ε.Η. Α.Ε.» η οποία βρίσκεται σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης από το αρμόδιο Υπουργείο.

Άλλωστε το φράγμα της Μεσοχώρας αποτέλεσε διαχρονικά έργο κεφαλής, άμεσα συνδεδεμένο με την έκτροπη του Αχελώου στην Θεσσαλία, άσχετα αν στις μέρες μας έχει χαρακτηριστεί αμιγώς ενεργειακό προκειμένου να ξεπεράσει διάφοραπεριβαλλοντικά, τεχνικά, αλλά και νομικάζητήματα που δεν συναινούν στη λειτουργία του.

Αυτός μάλιστα είναι και ο λόγος που δικαιολογεί την πάγια αντίθεση της συντονιστικής επιτροπής έναντι της λειτουργίας του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης Δ. Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στο περιεχόμενο και τις επιμέρους στοχεύσεις της μελέτης περιβαλλοντικών όρων (Μ.Π.Ε.) του Υδροηλεκτρικού (Υ.Η.Ε.) έργου της Μεσοχώρας, προχώρησε στην κατάθεση μιας σειράς παρατηρήσεων επ αυτής μέσα από τις οποίες προκύπτουν σαφείς παραβιάσεις της περιβαλλοντικής και τεχνικής νομοθεσίας.

Κατέθεσε δε την κατηγορηματική του αντίθεση με τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας χαρακτηρίζοντας το μάλιστα ως Δούρειο ίππο του εγχειρήματος της εκτροπής

Στο διάλογο που ακολούθησε διαπιστώθηκε η ομόφωνη άποψη όλων των παρευρισκομένων μελών της συντονιστικής επιτροπής όσο αφορά την αρνητική τους στάση απέναντι στην αναθεωρημένη μελέτη περιβαλλοντικών όρων (Μ.Π.Ε.) του Υδροηλεκτρικού (Υ.Η.Ε.) έργου της Μεσοχώρας, μέσα από την οποία επιχειρείται για μια φόρα ακόμη και με πλάγιο τρόπο, η επαναδρομολόγηση των καταστροφικών έργων της εκτροπής.

Στο τέλος της συνεδρίασης και αφού υπογραμμίστηκε από όλους η κρισιμότητα της δημόσιας διαβούλευσης για την οριστική αποτροπή του έργου της Μεσοχώρας και κατ επέκταση η εκτροπή του Αχελώου στην Θεσσαλία, αποφασίστηκε να ενημερωθούν άμεσα όλοι φορείς της περιοχής.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος και Δήμαρχος Αγρινίου Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Περιφερειάρχης Δ.Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Αντιπερειφεριάρχης Περιβάλλοντος Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριντζής, ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου Ιωάννης Καλλίμορφος και ο Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής Δημοσθένης Καπώνης.