Ένωση Αγρινίου

Τρίτη, 06 Ιουλίου 2021 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Προκαταβολή 40% στους δενδροκαλλιεργητές μέχρι τέλη Ιουλίου

Σε όσους επλήγησαν από τους ανοιξιάτικους παγετούς.

«Δουλεύουμε με τρόπο τέτοιο ώστε να είμαστε έτοιμοι στην ώρα μας σε σχέση με την δέσμευσή μας προκειμένου οι δενδροκαλλιεργητές που επλήγησαν από τους ανοιξιάτικους παγετούς να λάβουν μέχρι το τέλος Ιουλίου την προκαταβολή του 40%» ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη.

Ο υφυπουργός, ανέφερε πως η βασική μας προτεραιότητα είναι, οι παραγωγοί μας να λάβουν στα χέρια τους το 40% της αποζημίωσης μέχρι το τέλος του μήνα, την ίδια χρονική στιγμή δηλαδή που θα έπαιρναν χρήματα από την διάθεση της σοδιάς τους. Επισήμανε πως ο υπουργός μαζί με τον Γάλλο και τον Ιταλό ομόλογό του, που αντιμετώπισαν και αυτοί το ίδιο πρόβλημα με τους ανοιξιάτικους παγετούς, έθεσαν το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε., και ζητάμε επιπλέον κονδύλια καθώς και την άδεια της ΕΕ προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε πόρους έτσι ώστε να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα όλοι οι παραγωγοί που επλήγησαν. Έτσι, πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου, σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία και τον ΕΛΓΑ, εκδόθηκε η ανακοίνωση για να αποζημιωθούν στο 100% της ασφαλισμένης αξίας που πληρώνουν, οι παραγωγοί που εντάσσονται στην σχετική διαδικασία του Οργανισμού. Για όσους δεν εντάσσονται, θα φέρουμε στη Βουλή σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να λάβουν όλοι τις προκαταβολές 40% στο τέλος του Ιουλίου και να εκκαθαριστεί το σύνολο της αποζημίωσης μέσα στο 2021.

Είναι η πρώτη φορά, τόνισε ο υφυπουργός, που ο ΕΛΓΑ, όπως έδειξε και σε άλλες περιπτώσεις, αποζημιώνει τις ζημιές σε πολύ κοντινό χρονικό διάστημα και στο έτος που έχει συντελεστεί η καταστροφή για τους πληγέντες παραγωγούς μας. Μάλιστα, ανέφερε πως για να είμαστε συνεπείς με τις εξαγγελίες που έχουν γίνει, έχουμε τριπλασιάσει το προσωπικό των γεωτεχνικών εκτιμητών - παραδείγματος χάριν στο γραφείο του ΕΛΓΑ διενεργείται ο εκτιμητικός έλεγχος από 115 γεωτεχνικούς, εξασφαλίσθηκαν 3,5 εκατ ευρώ στον ΕΛΓΑ για την καλύψει το υπερωριακό κόστος του προσωπικού που απαιτείται, ώστε να ολοκληρώσουν σύντομα τα πορίσματά τους.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, παρατήρησε πως η κυβέρνηση έχει καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες στους παραγωγούς της Πέλλας και της Ημαθίας για την απόδοση του 40% των αποζημιώσεων έως το τέλος του μήνα, αλλά εκτίμησε ότι δυστυχώς δεν θα γίνει πραγματικότητα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας του ΕΛΓΑ, μέχρι σήμερα στην Βέροια έχει προχωρήσει μόνο το 25 με 30% των εκτιμήσεων επί των δηλωθέντων εκτάσεων. Οι ζημιές είναι τεράστιες, το προσωπικό που πήρατε δεν επαρκεί. Οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο για τους παγετούς και μετά τα Χριστούγεννα και το νέο έτος σε ό,τι αφορά τις χαλαζοπτώσεις. Εάν πάτε εσείς να δώσετε προκαταβολές τον Οκτώβριο ή μετά τα Χριστούγεννα για τα χαλαζόπληκτα, αυτός είναι χρόνος που θα έπρεπε να είχατε προβεί σε πλήρη εξόφληση της αποζημίωσης, είπε και πρότεινε να προχωρήσει η καταβολή του 40% των αποζημιώσεων με βάση τις δηλώσεις των παραγωγών και όχι τις εξατομικευμένες εκτιμήσεις.

Ο υφυπουργός, απάντησε πως η κυβέρνηση κινήθηκε και κινείται με ταχύτητα, δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα, σε αντίθεση με όσα είχαν συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν. Οι παραγωγοί μας ξέρουν ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ξαναδοθεί ποτέ προκαταβολή για τον παγετό. Ότι ο ΕΛΓΑ δεν έχει αποζημιώσει τόσο έγκαιρα και τόσο γρήγορα όσο τα τελευταία δύο χρόνια. Η δουλειά, τόνισε, που γίνεται αυτήν την ώρα, είναι να έχουμε τα πορίσματα στην ώρα τους και να έχουμε εν πάση περιπτώσει, εκείνη την εικόνα που θα μας επιτρέψει να αρχίσουμε να δίνουμε στον κόσμο τις προκαταβολές μέσα στο θέρος, στα χρονικά όρια που έχουμε πει και τον Οκτώβριο, Νοέμβριο, το φθινόπωρο θα προχωρήσουμε στην εξόφληση των αποζημιώσεων με τρόπο ο οποίος θα είναι επιστημονικά τεκμηριωμένος, θα είναι ουσιαστικά δίκαιος, δεν θα αφήνει κανέναν μόνο του και κυρίως δεν θα δημιουργεί και φαινόμενα αδικίας, γιατί τελικώς χαμένοι θα είναι όλοι οι παραγωγοί μας. Αυτή είναι η φιλοσοφία που διέπει την λειτουργία του ΕΛΓΑ από την πρώτη στιγμή αυτής της διακυβέρνησης. Αυτή τη φιλοσοφία θα υπηρετήσουν οι θεσμικές παρεμβάσεις που θα έρθουν πολύ γρήγορα στη Βουλή.