Ένωση Αγρινίου

Σάββατο, 05 Ιουνίου 2021 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – Ο ρόλος του αγρότη

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Το θέμα για το 2021 είναι: ΠΡΟΣΦΟΡΑ – ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ – ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ.

Για πολύ καιρό, εκμεταλλευόμαστε και καταστρέφουμε τα οικοσυστήματα του πλανήτη μας. Κάθε τρία δευτερόλεπτα, ο κόσμος χάνει δάσος ίσο με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.

Τον περασμένο αιώνα καταστρέψαμε τους μισούς από τους υγροτόπους μας. Καταστρέψαμε έως και το 50% των κοραλλιογενών υφάλων, ενώ έως και το 90% των κοραλλιογενών υφάλων κινδυνεύουν να χαθούν έως το 2050, ακόμη και αν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί σε αύξηση 1,5°C.

Η απώλεια οικοσυστήματος στερεί από τον κόσμο τις καταβόθρες άνθρακα (δάση, τύρφη κ.α), σε μια στιγμή που η ανθρωπότητα δύσκολα μπορεί να το αντέξει. Οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έχουν αυξηθεί για τρία συνεχόμενα χρόνια και ο πλανήτης κινείται σε καταστροφικούς, ρυθμούς (κλιματική αλλαγή).

  • Η εμφάνιση του COVID-19 έδειξε πόσο καταστροφικές είναι οι συνέπειες της απώλειας οικοσυστήματος. Μειώνοντας την περιοχή του φυσικού οικοτόπου για τα ζώα, δημιουργήσαμε ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση των παθογόνων - συμπεριλαμβανομένων των κοροναϊών.

Με αυτήν τη μεγάλη και προκλητική εικόνα, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος επικεντρώνεται στην αποκατάσταση του οικοσυστήματος και το θέμα της είναι "Προσφορά. Αναδημιουργία. Επαναφορά. "

Η αποκατάσταση του οικοσυστήματος σημαίνει πρόληψη, διακοπή και αναστροφή αυτής της ζημιάς - από το να εκμεταλλευτούμε τη φύση και να την θεραπεύσουμε.

  • Με τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ξεκινά η  Δεκαετία των Ηνωμένων Εθνών για την Αποκατάσταση του Οικοσυστήματος (2021-2030): μια παγκόσμια αποστολή για την αναβίωση δισεκατομμυρίων εκταρίων, από δάση και αγροτικές εκτάσεις, από την κορυφή των βουνών έως τα βάθη της θάλασσας.

Μόνο με υγιή οικοσυστήματα μπορούμε να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων, να αντισταθμίσουμε την κλιματική αλλαγή και να σταματήσουμε την κατάρρευση της βιοποικιλότητας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021 απαιτεί επείγουσα δράση για την αναβίωση των κατεστραμμένων οικοσυστημάτων μας (Τα οικοσυστήματα ορίζονται ως η αλληλεπίδραση μεταξύ ζωντανών οργανισμών - φυτών, ζώων, ανθρώπων - με το περιβάλλον τους. Αυτό περιλαμβάνει τη φύση, αλλά και ανθρώπινα συστήματα όπως πόλεις ή αγροκτήματα).

Ο ρόλος του αγρότη

Τα τρόφιμα που τρώμε, ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και το κλίμα που καθιστά τον πλανήτη μας κατοικήσιμο, όλα προέρχονται από τη φύση. Είναι η φύση που μας στέλνει το μήνυμα: Για να φροντίζουμε τον εαυτό μας πρέπει να φροντίζουμε τη φύση.

  • Σύμφωνα με προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών, τα επόμενα 30 έτη ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί κατά 2 δισεκατομμύρια και θα φτάσει τα 9,7 δισεκατομμύρια το 2050. Αυτή η αύξηση από μόνη της σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που καλλιεργούμε, παράγουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα. Η παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να αυξηθεί, με παράλληλη συνεκτίμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο παράγουμε επί του παρόντος τρόφιμα στη γη ασκεί ήδη εξαιρετικά μεγάλη πίεση σε αυτό τον πεπερασμένο πόρο. Την ίδια στιγμή, η μείωση της ποσότητας των τροφίμων που παράγονται στην Ευρώπη και η ικανοποίηση της εγχώριας ζήτησης μέσω της περαιτέρω αύξησης των εισαγωγών μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων, να αυξήσουν τις τιμές των τροφίμων και να θέσουν ευάλωτους πληθυσμούς σε κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερου υποσιτισμού.

  • Ο επείγων χαρακτήρας αυτής της κατάστασης επιτάσσει την αναμόρφωση της σχέσης μας με τα τρόφιμα, τόσο ως προς την κατανάλωση όσο και ως προς τον τρόπο με τον οποίο τα παράγουμε.

Θα απαιτηθεί ελαχιστοποίηση της σπατάλης τροφίμων και για να ικανοποιηθεί η αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα και να αποτραπεί η περαιτέρω αποψίλωση, η εντατική παραγωγή σε ορισμένες περιοχές θα πρέπει να συνεχιστεί, ωστόσο πρέπει να αναχαιτίσουμε τη ρύπανση που την συνοδεύει.

Για να επιτύχουμε βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η μείωση του πληθυσμού σε ορισμένες περιοχές μέσω της ενθάρρυνσης περισσότερων ατόμων να παραμείνουν ώστε να φροντίζουν τη γη, να προστατεύουν τη βιοποικιλότητα και να παράγουν τρόφιμα υψηλής ποιότητας.

Ο ρόλος του αγρότη, συνεπώς, είναι καταλυτικός. Άλλωστε, ο αγρότης γνωρίζει πια πως η ίδια του η ύπαρξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη φύση. Χωρίς υγιή εδάφη, χωρίς νερό, χωρίς κλιματική ισορροπία, δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγή.