Ένωση Αγρινίου

Τρίτη, 08 Ιουνίου 2021 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Ενίσχυση 15,5 εκατ. ευρώ στους χοιροτρόφους

Η ενίσχυση για τους χοιροτρόφους ορίστηκε στα 253 ευρώ ανά θηλυκό ζώο αναπαραγωγής για 61.000 χοιρομητέρες.

 

Το ποσό των 15,5 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των χοιροτρόφων εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο μετά την εξέταση των στοιχείων που κατατέθηκαν διαπίστωσε ότι πράγματι προκύπτει μείωση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων.

  • Η ενίσχυση ορίστηκε στα 253 ευρώ ανά θηλυκό ζώο αναπαραγωγής για 61.000 χοιρομητέρες. Για την εκταμίευση των ποσών αναμένεται η προώθηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τα παραπάνω προκύπτουν μετά την ενημέρωση που είχε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θοδωρή Σκυλακάκη, κατά την διάρκεια συνάντησης, για την ικανοποίηση του αιτήματος των χοιροτρόφων να τύχουν ενίσχυσης λόγω της μείωσης στην κατανάλωση χοιρινού κρέατος, καθώς λόγω του COVID-19 υπήρξε για μακρύ διάστημα αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά από ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, κ. Γιάννη Μπούρα, για τη περαιτέρω επιδείνωση της θέσης στην οποία έχουν περιέλθει οι χοιροτρόφοι, εξαιτίας και της διεθνούς ανόδου στις τιμές των ζωοτροφών, επανήλθε στο ζήτημα που είχε θέσει κατ' επανάληψη στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τόσο δια ζώσης, όσο και δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Επιτραπέζια σταφύλια

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος έθεσε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και το ζήτημα της ενίσχυσης των Λαρισαίων παραγωγών επιτραπέζιων σταφυλιών Crimson, που υπέστησαν ζημιές από τις έντονες βροχοπτώσεις του «Ιανού». Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα υπήρξε de mininis, ενίσχυση ήσσονος σημασίας, στους παραγωγούς Crimson της Πέλλας και Ημαθίας. Ο κ. Σκυλακάκης ενημέρωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί τέτοιο αίτημα από το επισπεύδον υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αν υπάρξει θα εξεταστεί, με βάση, όμως, τα πραγματικά δεδομένα του ΕΛΓΑ. Μόνο αν αυτά πιστοποιούν ζημιά που δεν καλύπτεται από τον υφιστάμενο κανονισμό θα εξεταστεί η δυνατότητα ενίσχυσης.