Ένωση Αγρινίου

Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2021 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ-Κίνας

Ο κατάλογος των ΠΓΕ περιλαμβάνει εμβληματικά προϊόντα όπως το ελληνικό ούζο, η φέτα, το κρασί της Σάμου, οι ελιές και το ελαιόλαδο Λασιθίου Κρήτης και τα προϊόντα τους, οι ελιές Καλαμάτας, η μαστίχα Χίου κ.ά.

Συγκεκριμένα, σήμερα 1η Μαρτίου 2021 τέθηκε σε ισχύ η διμερής συμφωνία ΕΕ-Κίνας για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων στην Κίνα και την Ευρώπη. Η συμφωνία προστατεύει περίπου 200 εμβληματικές ονομασίες αγροτικών τροφίμων της Ευρώπης και της Κίνας από απομίμηση και σφετερισμό, φέρνοντας αμοιβαία εμπορικά οφέλη και εισάγοντας στους καταναλωτές εγγυημένα, αυθεντικά προϊόντα από δύο περιοχές με πλούσια γαστρονομική και πολιτιστική παράδοση.

Ο κατάλογος ΕΕ των ΠΓΕ που προστατεύονται στην Κίνα περιλαμβάνει εμβληματικά προϊόντα όπως το ελληνικό ούζο, η φέτα, το κρασί της Σάμου, οι ελιές και το ελαιόλαδο Λασιθίου Κρήτης και τα προϊόντα τους, οι ελιές Καλαμάτας, η μαστίχα Χίου, το ιρλανδικό ουίσκι, η μπύρα του Μονάχου, η πολωνική βότκα, το πορτογαλικό πόρτο, γαλλικά ισπανικά, ιταλικά τυριά, αλλαντικά και οίνοι.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων ετών από σήμερα, η συμφωνία θα επεκταθεί για να καλύψει επιπλέον 350 ονόματα GI και από τις δύο πλευρές. Αυτά τα ονόματα θα πρέπει να ακολουθούν την ίδια διαδικασία έγκρισης με τα ονόματα που καλύπτονται ήδη από τη συμφωνία (δηλαδή αξιολόγηση και δημοσίευση για σχόλια).

Η κινεζική αγορά έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης για ευρωπαϊκά τρόφιμα και ποτά. Το 2020, η Κίνα ήταν ο τρίτος προορισμός για τα αγροδιατροφικά προϊόντα της ΕΕ, φθάνοντας τα 16,3 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ Ιανουαρίου έως Νοεμβρίου.

Είναι επίσης ο δεύτερος προορισμός των εξαγωγών προϊόντων ΓΕ από την ΕΕ, που αντιπροσωπεύουν το 9% κατ' αξία, συμπεριλαμβανομένων των οίνων, των προϊόντων διατροφής και των αλκοολούχων ποτών.

Οι Κινέζοι καταναλωτές εκτιμούν την ασφάλεια, την ποιότητα και την αυθεντικότητα των ευρωπαϊκών αγροτικών τροφίμων. Οι ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορούν να ανακαλύψουν γνήσιες κινεζικές σπεσιαλιτέ χάρη σε αυτήν τη συμφωνία.

Η Κίνα και η ΕΕ θα συνεργαστούν τώρα με πολλά σχέδια συνεργασίας και προώθησης για να διασφαλίσουν την καλή εφαρμογή και επιβολή της συμφωνίας για την αγορά του άλλου, και την προώθηση των εμβληματικών ονομάτων τους.

Ιστορικό

Με περισσότερες από 3.300 γεωγραφικές ενδείξεις καταχωρημένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η πολιτική ποιότητας της ΕΕ στοχεύει στην προστασία των ονομάτων συγκεκριμένων προϊόντων για την προώθηση των μοναδικών χαρακτηριστικών τους που συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση καθώς και με την παραδοσιακή τεχνογνωσία.

Περίπου 1.600 ΓΕ εκτός ΕΕ προστατεύονται επίσης εντός της ΕΕ, χάρη σε παρόμοιες διμερείς συμφωνίες όπως αυτή με την Κίνα.

Αυτές οι συμφωνίες προστατεύουν επίσης τους ΓΕ της ΕΕ σε χώρες εταίρους: περίπου 40.000 περιπτώσεις προστασίας των ΓΕ της ΕΕ σε όλο τον κόσμο.

Σε όρους αξίας, η αγορά γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ ανέρχεται σε περίπου 75 δισεκατομμύρια ευρώ, ή 7% των τροφίμων και ποτών της ΕΕ. Οι εξαγωγές ΓΕ περίπου 17 δισεκατομμυρίων ευρώ αντιπροσωπεύουν πάνω από το 15% των συνολικών εξαγωγών τροφίμων και ποτών της ΕΕ.