Ένωση Αγρινίου

Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές των γεωργικών προϊόντων

Ανθεκτικότητα σε όλη την κρίση του κορωνοϊού έδειξε ο γεωργικός τομέας της ΕΕ, σύμφωνα με την πρώτη έκδοση του 2021 των βραχυπρόθεσμων προοπτικών για τις γεωργικές αγορές της ΕΕ.

Οι αυξημένες λιανικές πωλήσεις και η οικιακή κατανάλωση συνέβαλαν ώστε ο γεωργικός τομέας της ΕΕ, να αποκτήσει ανθεκτικότητα και να αντέξουν κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την πρώτη έκδοση του 2021 των βραχυπρόθεσμων προοπτικών για τις γεωργικές αγορές της ΕΕ, οι προοπτικές είναι ευνοϊκές λόγω τόσο της δυναμικής που αποκτά η παγκόσμια ζήτηση όσο και το επικείμενο άνοιγμα των υπηρεσιών εστίασης (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες), μόλις όμως προχωρήσει αρκετά η εκστρατεία του εμβολιασμού.

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε στις 30 Μαρτίου 2021 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζει μια λεπτομερή επισκόπηση των τελευταίων τάσεων και περαιτέρω προοπτικών για κάθε τομέα γεωργικών τροφίμων.

Αύξηση σε ελαιόλαδο, σταθερό το κρασί

Τους 2,1 εκατ. τόνους αναμένεται να αγγίξει το 2020/21 το ελαιόλαδο της ΕΕ, σημειώνοντας μια σημαντική αύξηση της τάξεως του 10% σε σύγκριση με το 2019/20. Παράλληλα, υπάρχουν οι προοπτικές να συνεχιστεί η αύξουσα πορεία στην κατανάλωση το 2020/21 κατά 3% επιπλέον. Χάρη σε αυτήν την ανάπτυξη και τις αναμενόμενες σταθερές εξαγωγές, οι τιμές του ελαιολάδου ? σύμφωνα με την έκθεση - θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ανακάμπτουν.

Όσον αφορά τον αμπελοοινικό τομέα, η παραγωγή κρασιού στην ΕΕ το 2020/21 αναμένεται να παραμείνει σταθερή στα περίπου 158 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Συγχρόνως, η οικιακή χρήση θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 2%, λόγω «άλλων χρήσεων», όπως η απόσταξη κρίσης.

Η αναμενόμενη αύξηση των εξαγωγών θα οδηγήσουν σε μείωση των αποθεμάτων οίνου, που θα αποφέρει μια καλύτερη ισορροπία της αγοράς στον τομέα.

Σταθερά τα μήλα - Αύξηση στα πορτοκάλια

Η παραγωγή μήλων στην ΕΕ παραμένει σταθερή για το 2020/21, με 11,5 εκατομμύρια τόνους. Με αυξημένη κατανάλωση στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, η κατανάλωση φρέσκων μήλων κατά κεφαλή αναμένεται να παραμείνει στο υψηλό επίπεδο των 15,4 kg.

Αντίστοιχα, υψηλότερη κατά 8% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, είναι η παραγωγή πορτοκαλιού στην ΕΕ για το 2020/21, φτάνοντας τους 6,6 εκατομμύρια τόνους. Μετά την υψηλή ζήτηση για φρέσκα πορτοκάλια το 2020, η κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει υψηλή το 2020/21 στα 12,9 kg κατά κεφαλή.

Αροτραίες καλλιέργειες

Σύμφωνα με τις παγκόσμιες τιμές, όλα τα κύρια δημητριακά σημείωσαν αύξηση. Η παγκόσμια κατανάλωση εκτιμάται επίσης ότι αυξάνεται, κυρίως λόγω της ζήτησης ζωοτροφών, με την παραγωγή σιτηρών στην ΕΕ να εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αγγίξει τους 295,2 εκατομμύρια τόνους για το 2020/21, σημειώνοντας έτσι αύξηση 5,3% σε σύγκριση με πέρσι.

Η συνολική παραγωγή ελαιούχων σπόρων στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,4% σε σύγκριση με πέρσι και να φτάσει τους 16,7 εκατομμύρια τόνους το 2021/22, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Όσον αφορά τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 7,9% το 2020/21, ενώ υπάρχει η προοπτική να αυξηθεί περαιτέρω κατά 5,2% το 2021/22, κυρίως λόγω της εγχώριας ζήτησης τροφίμων.

Στο χαμηλό 5 ετών εκτιμάται η παραγωγή ζάχαρης στην ΕΕ, φτάνοντας τα 14,4 εκατομμύρια τόνους για το 2020/21. Αυτή η πτώση οφείλεται κυρίως από την προσβολή της καλλιέργειας από ασθένειες, ιδιαίτερα στη Γαλλία. Ωστόσο, η κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει σταθερή, οδηγώντας έτσι σε μείωση των αποθεμάτων.