Ένωση Αγρινίου

Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Γρίπη των πτηνών: 1.000 εστίες σε 25 χώρες

Περίπου 1.000 ανιχνεύσεις υψηλής παθογονικής γρίπης των πτηνών (HPAI) αναφέρθηκαν σε 25 χώρες της ΕΕ / ΕΟΧ και στο ΗΒ μεταξύ 8 Δεκεμβρίου 2020 και 23 Φεβρουαρίου 2021, σύμφωνα με την τελευταία επισκόπηση του HPAI στην Ευρώπη.

Η πλειονότητα των 1.022 ανιχνεύσεων - 592 - αναφέρθηκαν σε κατοικίδια πουλερικά, με τα υπόλοιπα άγρια και αιχμαλωτισμένα πτηνά. Οι περισσότερες από τις ανιχνεύσεις αναφέρθηκαν από τη Γαλλία στον τομέα των παπιών.

Λόγω της συνεχιζόμενης παρουσίας ιών HPAI σε άγρια πτηνά και στο περιβάλλον, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης, κυρίως σε περιοχές με υψηλή πυκνότητα πουλερικών.

Από τη Ρωσία έχουν αναφερθεί επτά ανθρώπινα κρούσματα του ιού HPAI Α (H5N8), ενώ σε όλα τα πουλερικά παρουσιάστηκαν ήπια ή καθόλου συμπτώματα.

Ο κίνδυνος μόλυνσης που σχετίζεται με τον ιό της γρίπης των πτηνών A (H5N8) παραμένει πολύ χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό στην ΕΕ / ΕΟΧ και χαμηλός για άτομα που εκτίθενται επαγγελματικά.

Σύμφωνα με την έρευνα, παραμένει πιθανό ότι νέα στελέχη θα εμφανιστούν με αυξημένο δυναμικό μόλυνσης των ανθρώπων, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεταλλάξεις που είναι γνωστό ότι έχουν ζωονοσογόνο δυναμικό.