Ένωση Αγρινίου

Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021 — Κατηγορίες: Αγροτοδικειο

Δεν καταλαβαίνω

Αδύνατο να «παρακολουθήσει» κανείς την «εμπλοκή» στην πρόταση για τους ΤΟΕΒ.

Ένα βήμα μπροστά, δύο πίσω. Έτσι κάναμε πάντα σε ετούτο τον τόπο. Και για αυτό μείναμε οχτακόσια χρόνια πίσω.

Και πραγματικά δεν βλέπουμε φως στον ορίζοντα, όσο ακόμη και τα προφανή, αρνούμαστε να τα προσεγγίσουμε με τρόπο ρεαλιστικό και σοβαρό, έτσι ώστε να έρθει το αποτέλεσμα που, υποτίθεται πάντα, όλοι αναζητάμε και για αυτό (θα πρέπει να) εργαζόμαστε.

  • Η ιστορία με τους ΤΟΕΒ είναι ενδεικτικότατη. Και σε όλους γνωστό το πως φτάσαμε ως εδώ.

Και το «εδώ» είναι να πρέπει κάθε φορά να έρχεται η πολιτεία, έστω και στην αποκεντρωμένη μορφή της Περιφέρειας, να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να δίνει κάποια εκατομμύρια, ώστε να μην καταρρεύσει το σύμπαν.

  • Φέτος, αυτή την περίοδο, είναι σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί των 8 εκατ. ευρώ για τους ΤΟΕΒ Μεσολογγίου, Νεοχωρίου, Κατοχής και Λεσινίου.

Το θετικό είναι πως για πρώτη φορά, χάρη και στην παρέμβαση Φαρμάκη, φάνηκε να υπάρχει, για πρώτη φορά ξαναλέμε, η ουσιαστική διάθεση κάτι να γίνει, ώστε να κλείσει επιτέλους αυτή η καταβόθρα που ρουφάει εκατομμύρια και να μπορέσουν οι ΤΟΕΒ να σταθούν στα πόδια τους και να ξεπεράσουν τα προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την παραγωγή, άρα και το εισόδημα χιλιάδων αγροτών.

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε μάλιστα και την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ για την προοπτική σύστασης Ενεργειακών Κοινοτήτων από τους ΤΟΕΒ σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, ώστε μέσω της αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, κλπ), αφενός να επιτυγχάνεται σημαντική μείωση του κόστους ενέργειας που απαιτείται για την άρδευση των καλλιεργειών και αφετέρου, οι ΤΟΕΒ ως προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, να εξοφλήσουν σε βάθος μερικών ετών, γύρω στα 10, τις παλαιές και ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τη ΔΕΗ.

Η πρόταση (την οποία έχει επίσης από ετών καταθέσει η Ένωση Αγρινίου) έγινε δεκτή με πολύ θετικά σχόλια από όλους. Και αναμέναμε την υλοποίησή της…

  • Μέχρι που ήρθε η ανακοίνωση του ΤΟΕΒ Μεσολογγίου, με την οποία μας ενημερώνει για την αντίδραση του Δήμου και την πρόθεσή του να εμποδίσει το όλο εγχείρημα, «προφασιζόμενος περιβαλλοντικά κωλύματα»!

Και εδώ, πραγματικά, εφόσον πράγματι η στάση είναι αυτή που περιγράφει η σχετική ανακοίνωση …η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά!!!

Αναμένουμε και την απάντηση στην ανακοίνωση του ΤΟΕΒ, όπως, βεβαίως, και την αντίδραση της περιφέρειας. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε: τελικά, τι θέλουμε; Ξέρουμε;

Μάλλον ευχαριστημένοι είμαστε, οπότε, γιατί να αλλάξουμε κάτι;


Nεώτερη ενημέρωση: Τώρα είναι που δεν καταλαβαίνω...τίποτα!

Διότι εξέδωσε ανακοίνωση-απάντηση ο Δήμος Μεσολογγίου, που μιλά για μισές αλήθειες και παρουσιάζει τη δική του εκδοχή, διαβεβαιώνοντας ότι επιθυμεί να στηρίξει τους ΤΟΕΒ και διευκρινίζοντας ότι στη σύσκεψη εξέφρασε μόνο ως προς τη θέση κάποιους προβληματισμούς, υποδεικνύοντας άλλη τοποθεσία, εκεί όπου ο Δήμος σχεδιάζει την εγκατάσταση Ενεργειακής Κοινότητας.

Μέχρι εδώ, όλα καλά. Όταν η συζήτηση όμως πηγαίνει σε "λαγούς" (και πετραχήλια;), σε φήμες, σκοπιμότητες κτλ, ....το πράγμα ξεφεύγει.

  • Και πολύ φοβόμαστε ότι στο τέλος πάλι οι αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα! Όπως γίνεται πάντα, δηλαδή...