Ένωση Αγρινίου

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Έρχονται κονδύλια για την καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς

Απάντηση του Σπήλιου Λιβανού σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή.

Τη βούληση του ΥΠΑΑΤ να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση της σφήκας της καστανιάς με διάθεση, μάλιστα, σημαντικά μεγαλύτερων κονδυλίων απ' όσα είχαν εγκριθεί επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλη Κόκκαλη για την καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς.

Τα βασικά σημεία της απάντησης του ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιου Λιβανού ήταν:

Το ΥΠΑΑΤ υλοποίησε πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της σφήκας της καστανιάς με την προμήθεια και την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis σε περιοχές της χώρας που διαπιστώθηκε η παρουσία του εντόμου κατά τα προηγούμενα έτη. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Γεωργίας & Κτηνοτροφίας και η εξαπόλυση του παρασιτοειδούς έγινε από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών (ΕΛΓΟ-Δήμητρα) μέχρι και το 2019, ενώ το 2020 πραγματοποιήθηκαν κάποιες τελευταίες εξαπολύσεις του ωφέλιμου εντόμου.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών εξαπολύθηκαν συνολικά 79.200 ενήλικα έντομα σε συνολικά 400 θέσεις 20 Περιφερειακών Ενοτήτων.

Στόχος του Προγράμματος ήταν η δημιουργία θέσεων σε όλη την επικράτεια όπου το ωφέλιμο έντομο θα αναπτύξει τον πληθυσμό του, ώστε σταδιακά τα επόμενα χρόνια από αυτές τις θέσεις να υπάρξει εξάπλωση του με φυσικό τρόπο.

Κατά τη φετινή περίοδο, σε συνεργασία με το ΜΦΙ, θα πραγματοποιηθούν δειγματοληψίες στο πεδίο ώστε να ελεγχθεί η παρουσία του ωφέλιμου εντόμου όχι μόνο στις αρχικές θέσεις εξαπόλυσης, αλλά και σε απόσταση από αυτές, κάτι που θα υποδεικνύει την φυσική εξάπλωση του ωφέλιμου εντόμου.

Ανάμεσα στις περιοχές που εξαπολύθηκε το ωφέλιμο έντομο ήταν και ο Νομός Λάρισας, και ειδικότερα η περιοχή της Αγιάς και των Τεμπών.

Επιπρόσθετα, και προτάσσοντας το ιδιαίτερο ανάγλυφο της περιοχής που δεν ευνοεί την εύκολη εξάπλωση του ωφέλιμου εντόμου, ο Δήμος Αγιάς υπέβαλε μια μελέτη για συμπληρωματική εξαπόλυση του ωφέλιμου εντόμου στα πλαίσια του Μέτρου 8.3.2 του ΠΑΑ 2014-2020 με τίτλο «Εφαρμογή βιολογικής καταπολέμησης του εντόμου Dryocosmus kuriphilus (σφήκα της καστανιάς) στα δημοτικά δάση του Δήμου Αγιάς".

Η αίτηση αυτή του Δήμου έχει εγκριθεί για χρηματοδότηση από το ΠΑΑ 2014-2020 κατόπιν θετικής αξιολόγησης από την Δ/νση Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών της Α.Δ.Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας (δράση 8.3.2_1). Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 545.444.39 ευρώ.

Συνεπώς, γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση του θέματος και στο επόμενο χρονικό διάστημα, με διάθεση σημαντικά μεγαλύτερων κονδυλίων από όσα είχαν εγκριθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.