Ένωση Αγρινίου

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Η πορεία των εξαγωγών Νωπών Οπωροκηπευτικών

Την ανασκοπούμενη εβδομάδα συνεχίσθηκε με κανονικούς για την εποχή επίπεδα η εξαγωγή - διακίνηση εσπεριδοειδών και ακτινιδίων.

 

Σε γενικές γραμμές, τα εσπεριδοειδή και τα ακτινίδια είναι από τα αγαπημένα με τους Ευρωπαίους καταναλωτές κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια ζωής τους και τη βιταμίνη C. Αναμένεται ότι η ζήτηση και οι τιμές θα βελτιωθούν το Φεβρουάριο και κυρίως στα μέσα Μαρτίου λόγω της αυξημένης ζήτησης λόγω του Πάσχα στην Ευρώπη.

εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών ουσιαστικώς περαιώθηκε.

Η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται με εκτίμηση του ρυθμού εξαγωγών τους μειωμένη -4,7% (43.936 τ. έναντι 46.100 τ.),

Επίσης συνεχίζεται με αυξητικούς ρυθμούς η εξαγωγή φράουλας και από 1/1 έως 21/1/2020 ανήλθαν σε 1.905 τόνους έναντι 1.239 τ. αντίστοιχα πέρυσι Αλλά και οι τομάτες το ίδιο χρονικό διάστημα κατέγραψαν εξαγωγές 1.912 τ. έναντι 984 τ. πέρυσι

Συνεχίζεται η εξαγωγή ακτινιδίων, 102.022 t. έναντι 102.560 τ. αντίστοιχα πέρυσι.

Εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης ατυποποίητων ακτινιδίων και εσπεριδοειδών (κατευθείαν από τον αγρό) από «έλληνες, ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους», που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο ΜΕΝΟ και την τρέχουσα εμπορική περίοδο.

Εξαγωγές στην Ινδία

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές στην Ινδία, σε δήλωσή του ο Γ. Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος INCOFRUIT - HELLAS επισημαίνει: "Το Διάταγμα της Ινδίας που εκδόθηκε τον Αύγουστο 2020 με τις «απαιτήσεις σχετικά με την πιστοποίηση χωρίς ΓΤ που συνοδεύει τα εισαγόμενα τρόφιμα» και θα ισχύσει μετά από αναβολή από 1 Μαρτίου 2021 δημιουργεί ανησυχίες για γραφειοκρατία και πρόσθετο κόστος μεταξύ των εξαγωγέων της ΕΕ σε αυτήν την αγορά. Αρκετά φρέσκα προϊόντα υπάγονται στη νέα ινδική νομοθεσία , όπως μήλα, μελιτζάνες, δαμάσκηνα, πεπόνια, φασόλια, γλυκές πιπεριές και ντομάτες.

Ζητείται από την Πολιτεία η διευκρίνιση της κατάσταση προς αποφυγή περιττού φόρτου εργασίας καθώς και το βάρος για τις επιχειρήσεις οπωροκηπευτικών, προκειμένου κάθε παρτίδα να πρέπει να πιστοποιηθεί".