Ένωση Αγρινίου

Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2020 — Κατηγορίες: Αγροτοδικειο

Αλωνίζουν στα χωράφια τα αγριογούρουνα

Τεράστιες οι ζημιές που προκαλούν σε καλλιέργειες – Μεγάλη η απογοήτευση των αγροτών.

Πρόκειται για μια κατάσταση που, δυστυχώς, παραμένει ανεξέλεγκτη σε πολλές περιοχές της χώρας και κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές.

Το πρόβλημα έχει καταδειχθεί και στις πραγματικές του διαστάσεις αναδειχθεί και η αλήθεια είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν κάποιες κινήσεις στην κατεύθυνση του περιορισμού των πληθυσμών των αγριογούρουνων και ανακούφισης των παραγωγών απ’ τις καταστροφές που τακτικά προκαλούν. Υπήρξε, για παράδειγμα, επιμήκυνση της κυνηγετικής περιόδου, αύξηση της κάρπωσης, συντονισμός υπηρεσιών, κ.α.

Ωστόσο, το πρόβλημα όχι μόνο δεν λύθηκε, αλλά εξακολουθεί να απασχολεί έντονα τους αγρότες, που συχνά βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται απ’ τα κοπάδια ενίοτε των αγριόχοιρων… και αποζημίωση να μην παίρνουν.

Καλλιέργειες καλαμποκιού, σιτηρών, οσπρίων, κηπευτικών κ.ά., ιδιαίτερα σε Μακεδονία, Στερεά και Πελοπόννησο, δέχονται συχνά την «επίσκεψη» αγριόχοιρων και ημίαιμων χοίρων, που, σε κάποιες περιπτώσεις προκαλούν ζημιές ακόμη και στην υποδομή.

Τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκομένους φορείς (δασαρχεία, κυνηγετικές ομοσπονδίες, περιφέρειες, αγροτικοί σύλλογοι κτλ) θα πρέπει να μελετήσουν το φαινόμενο, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν δράσεις ριζικής αντιμετώπισης του προβλήματος.

Αθανασία Παπαδημητρίου