Ένωση Αγρινίου

Παρασκευή, 03 Απριλίου 2020 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Πως να προστατευθείτε από κυβερνοεπιθέσεις στην εποχή του COVID-19

Οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν εκτοξευθεί από την έναρξη της πανδημίας του Covid-19. Δείτε πώς μπορείτε να προστατευτείτε.

Με την έναρξη των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο, είτε για τηλεργασία, είτε γιατί σερφάρισμα. Σε συνδυασμό με τις ανησυχίες που προκαλεί η κρίση, αυτό συχνά οδηγεί σε μη ασφαλή συμπεριφορά στο διαδίκτυο, αδυναμίες που οι κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλεύονται.

Χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό "ψάρεμα" (phishing), εγκαθιστώντας κακόβουλα προγράμματα και πρακτικές για να κλέψουν δεδομένα και κωδικούς που τους επιτρέπει να κάνουν οτιδήποτε, από την πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς έως και τις βάσεων δεδομένων οργανισμών.

Οι πιο συχνές επιθέσεις στο διαδίκτυο σε σχέση με τον κορωνοϊό

⇒ Ψεύτικα μηνύματα ή σύνδεσμοι oδηγούν σε κακόβουλους ιστότοπους ή εμπεριέχουνς οι ίδιοι κακόβουλα προγράμματα, ειδήσεις με θεραπείες που κάνουν θαύματα, ψευδείς χάρτες για την εξάπλωση του ιού, αιτήσεις για δωρεές κα.

⇒ Ψεύτικα μηνύματα ή κλήσεις που φέρονται να είναι από την Microsoft, το Google Drive κλπ. και που προσπαθούν να κρατήσουν τα στοιχεία σύνδεσης και τον κωδικό πρόσβασής σας, προσφέροντας "βοήθεια" ή απειλώντας με κατάργηση του λογαριασμού σας

⇒ Ψεύτικα μηνύματα για ανύπαρκτες παραδόσεις πακέτων

Πως μπορώ να προστατευθώ on line

Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να είστε ασφαλείς, καθώς χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο και δουλεύτε εξ αποστάσεως.

  • Να είστε προσεκτικοί με ανεπιθύμητα email, SMS και τηλεφωνήματα, ειδικά εάν αυτά χρησιμοποιούν την κρίση για να σας πιέσουν να παρακάμψετε τις συνήθεις διαδικασίες ασφαλείας. Οι επιτιθέμενοι γνωρίζουν ότι συχνά είναι πιο εύκολο να ξεγελάσουν τους ανθρώπους από το να τους εκθέσουν σε ένα πολύπλοκο σύστημα. Θυμηθείτε ότι οι τράπεζες και άλλες νομικές ομάδες δεν θα σας ζητήσουν ποτέ να αποκαλύψετε κωδικούς πρόσβασης.
  • Ασφαλίστε το οικιακό σας δίκτυο. Αλλάξτε τον προεπιλεγμένο κωδικό πρόσβασης για το Wi-Fi δίκτυό σας με έναν πιο ισχυρό. Περιορίστε τον αριθμό των συσκευών που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο αυτό και επιτρέψτε την πρόσβαση μόνο σε αυτούς που εμπιστεύεστε.
  • Προστατέψτε τον δίκτυό σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αλλάξει τον κωδικό του, ότι έχετε ενημερώσει όλα τα συστήματα και τις εφαρμογές σας και να εγκαταστήστε ένα λογισμικό προστασίας από ιούς.
  • Δυναμώστε τους κωδικούς πρόσβασής σας. Θυμηθείτε να χρησιμοποιείτε μεγάλους και περίπλοκους κωδικούς πρόσβασης, οι οποίοι περιλαμβάνουν αριθμούς, γράμματα και ειδικούς χαρακτήρες.
  • Οικογένεια και επισκέπτες. Τα παιδιά και τα άλλα μέλη της οικογένειάς σας μπορούν να διαγράψουν κατά λάθος ή να τροποποιήσουν πληροφορίες, ή ακόμα χειρότερα, να “μολύνουν” τυχαία τη συσκευή σας. Μην επιτρέπετε, λοιπόν, να χρησιμοποιούν τις συσκευές που χρησιμοποιείτε για την εργασία σας.