Ένωση Αγρινίου

Κυριακή, 12 Απριλίου 2020 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Πρωτιά για την αιολική παραγωγή ρεύματος

Υψηλές επιδόσεις κατέκτησε η αιολική ενέργεια τις προηγούμενες ημέρες στη χώρα μας, εφόσον οι ανεμογεννήτριες κάλυψαν, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, πάνω από το 30% της συνολικής ζήτησης ενέργειας σε ημερήσια βάση, ποσοστό που έφερε την Ελλάδα στις κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής κατάταξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Wind Europe, η αιολική ισχύς στη χώρα μας από Δευτέρα έως και την Τετάρτη παρήγαγε πάνω από 4ο GWh ημερησίως, φέρνοντάς τη -σε επίπεδο ζήτησης- ακόμη και στην κορυφή της Ευρώπης, την Τρίτη 7 Απριλίου.

Σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις η υψηλή ελληνική επίδοση οφείλεται αφενός στις καιρικές συνθήκες (δυνατοί άνεμοι) που επικρατούν στη χώρα και αφετέρου στη σχετικά χαμηλή ζήτηση που παρατηρείται κάθε χρόνο αυτήν την εποχή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η αιολική ισχύς διατηρήθηκε σταθερή στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών πάνω από 1,5 GW (φτάνοντας ακόμη και τα 1,8 – 1,9 GW), λειτουργώντας ως φορτίο βάσης, σε τετραπλάσια επίπεδα από τη λιγνιτική που κινήθηκε στα όρια των 500 MW.

Αντίστοιχα, η συνεισφορά των φωτοβολταϊκών κυμάνθηκε μέχρι τα 650 MW τις ώρες που υπήρχε ηλιοφάνεια ενώ οι μονάδες φυσικού αερίου κινήθηκαν από 680 MW μέχρι 3 GW, στις ώρες αιχμής (5 – 6 το απόγευμα) όταν κλήθηκαν να καλύψουν το υψηλότερο φορτίο της ημέρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

ypodomes.com