Το "Feed For Milk" είναι ένα νέο  ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο αφορά την «Ανάπτυξη καινοτόμων μιγμάτων συμπυκνωμένων ζωοτροφών για τη βελτιστοποίηση της ποιότητας του παραγόμενου πρόβειου γάλακτος».

Ανάδοχος του έργου είναι η Ένωση Αγρινίου και υπεργολάβος
το Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το Εργοστάσιο Παραγωγής Μιγμάτων Συμπυκνωμένων Ζωοτροφών και Πρώτων Υλών της Ένωσης Αγρινίου, δυναμικότητας 20.000 τόνων, με τη χρήση εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας και με την εμπειρία των εργαζομένων, παράγει προϊόντα που καλύπτουν απόλυτα τις θρεπτικές ανάγκες των ζώων. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται υπόκεινται σε συνεχή εργαστηριακό έλεγχο, ώστε να διασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, που απευθύνονται σε κάθε είδος ζώου και σε κάθε τύπο εκτροφής, τόσο για τον επαγγελματία όσο και για τον ερασιτέχνη εκτροφέα, στις πλέον ανταγωνιστικές τιμές.

Σκοπός του έργου

Σκοπός του έργου είναι η βελτιστοποίηση της διατροφής των προβάτων γαλακτοπαραγωγικής κατεύθυνσης για την αύξηση της ποσότητας και τη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου πρόβειου γάλακτος, καθώς και για τη διασφάλιση ενός ικανοποιητικού επιπέδου υγείας και ευζωίας για αυτά. Για το σκοπό αυτό γίνεται προοπτική διερεύνηση των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών του γάλακτος, καθώς και ατομικών δεικτών υγείας και ευζωίας των ζώων, από επιλεγμένες εκτροφές, ενώ παράλληλα διερευνώνται πιθανές επιδράσεις της διατροφής και άλλων φυσιολογικών παραγόντων πάνω σε αυτά.

Η έρευνα είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προβατοτροφίας, όπως αυτή ασκείται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και αναμένεται να προσφέρει για πρώτη φορά τη δυνατότητα ενδελεχούς και μετρήσιμης αποτύπωσης της αποτελεσματικότητας εναλλακτικών στρατηγικών διατροφής στα γαλακτοπαραγωγά πρόβατα της περιοχής ως προς την παραγωγικότητα και τη διασφάλιση της υγείας και ευζωίας τους.

Μεθοδολογία υλοποίησης

Το έργο υλοποιείται σε 4 στάδια:

Πρώτο στάδιο (έχει ήδη ολοκληρωθεί):

Αναπτύχθηκε η τεχνογνωσία για την ενσωμάτωση καινοτόμων εγχώριων πρώτων υλών σε μίγματα συμπυκνωμένων συστατικών (ΜΣΖ).

Δεύτερο στάδιο:

Μελετούνται οι επιδράσεις της χορήγησης των παραπάνω ΜΣΖ και άλλων φυσιολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων στην ποιότητα και ποσότητα του παραγομένου γάλακτος, καθώς και στην υγεία και την ευζωία των ζώων σε ατομικό επίπεδο και σε επίπεδο εκτροφής.

Τρίτο στάδιο:

Θα αξιολογηθεί η οικονομικότητα της διατροφής μετά την προσθήκη των παραπάνω πρώτων υλών στο ΜΣΖ και θα αξιολογηθεί η βιωσιμότητα των εκτροφών.

Τέταρτο στάδιο:

Θα αναπτυχθεί ένα εξειδικευμένο εμπορικό ΜΣΖ με την ενσωμάτωση των παραπάνω πρώτων υλών, κατάλληλο για τις φυλές που εκτρέφονται και τα συστήματα εκτροφής που εφαρμόζονται στη χώρα μας.