Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2020 — Κατηγορίες: Γεωργικές Προειδοποιήσεις
Ενημέρωση για τους επιβλαβείς οργανισμούς Αromia bungii και Aleurocanthus spiniferus
Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας ενημερώνει ότι εκδόθηκε Εκτελεστική Απόφαση για λήψη μέτρων πρόληψης της εισαγωγής και εξάπλωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά του επιβλαβούς οργανισμού Aromia bungii (Faldermann) έντομο. Επίσης ενημερώνει για τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Aleurocanthus spiniferus.
ΕΠΙΒΛΑΒΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ - Αromia bungii (Coleoptera: Cerambycidae)
Το συγκεκριμένο έντομο είναι επιβλαβές κατά κύριο λόγο σε πυρηνόκαρπα δένδρα (βερικοκιά, δαμασκηνιά, κερασιά, βυσσινιά, ροδακινιά κλπ.) αλλά και στην ελιά, στη ροδιά, στη λεύκα και τον λωτό. Η παρουσία του στην Ευρώπη έχει διαπιστωθεί από το 2011 στη Γερμανία σε μεμονωμένα δένδρα στην περιοχή Bayern, και από το 2012 στην Ιταλία, στην επαρχία Νάπολης της Περιφέρειας Καμπάνιας σε δαμασκηνιές και βερικοκιές. Όπου έχει εντοπιστεί λαμβάνονται μέτρα για την εκρίζωση του. Το έντομο ενδημεί στην Κινά, Μογγολία, Ταιβάν, Κορέα, Βιετνάμ και Ιαπωνία.
Πρόσφατα περιήλθε στην Αρμόδια Αρχή της Χώρας, πληροφορία σχετικά με υπόνοια παρουσίας του στη χώρας μας. Από τους μακροσκοπικούς ελέγχους δεν έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του οργανισμού στην περιοχή ωστόσο εκκρεμούν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων.
Ο συγκεκριμένος εχθρός έχει προστεθεί από το 2015 στο ετήσιο πρόγραμμα επισκόπησης επιβλαβών οργανισμών της Χωράς. Το έντομο είναι κολεόπτερο (σκαθάρι) του οποίου ο βιολογικός κύκλος είναι μακρύς και ολοκληρώνεται σε 2-4 έτη, αναλόγως του γεωγραφικού πλάτους. Η πτήση των ενηλίκων εντοπίζετε κυρίως του μήνες Μάιο έως Αύγουστο.
Τοποθετεί τα αβγά τους σε σχισμές του κορμού, συνήθως 30 εκ. πάνω από το έδαφος. Όταν εκκολαφτούν οι κάμπιες ορύσσουν στοές στον κορμό.
Εκεί μπορούν να συνεχίζουν την ανάπτυξη τους ακόμη και μετά την κοπή του δένδρου ως ξυλεία. Στα προσβεβλημένα δένδρα παρατηρείται η παρουσία ροκανιδιού στο κάτω μέρος του κορμού από τις κάμπιες. Όταν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των προνυμφών, αυτές νυμφώνονται στο εσωτερικό του ξύλου και τα ενήλικα που προκύπτουν εξέρχονται από οπές εξόδου στη βάση του κορμού.
ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΞΥΛΕΙΑΣ:
Απαγορεύεται η διακίνηση πυρηνόκαρπων δενδρυλλίων προς φύτευση από προσβεβλημένες περιοχές της Ε.Ε. χωρίς τη συνοδεία φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου.
Τα ευπαθή φυτά πυρηνόκαρπων που προέρχονται από προσβεβλημένες περιοχές προκειμένου να διακινηθούν στην Ε.Ε. απαιτείται να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, να έχουν παραχθεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις στον τόπο καταγωγής και τα δενδρύλλια να είναι όχι μικρότερα των δυο ετών.
Ξυλεία πυρηνόκαρπων (π.χ. κερασιάς) και ξύλινα μέσα συσκευασίας από αντίστοιχη ξυλεία, που προέρχονται από προσβεβλημένες περιοχές της Ε.Ε., θα πρέπει να έχουν υποστεί αποφλοίωση, θερμική μεταχείριση κατά ISPM-15 (56°C για 30`) και να φέρουν την προβλεπόμενη σήμανση.
Ξυλεία και ξύλινα μέσα συσκευασίας από ευπαθή ξυλεία τρίτων χωρών στις οποίες είναι γνωστή η παρουσία του εντόμου θα πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας με πρόσθετες δηλώσεις για την κατάλληλη μεταχείριση που έχουν υποστεί.
ΕΠΙΒΛΑΒΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ - Aleurocanthus spiniferus
Το έντομο Aleurocanthus spiniferus (Εικ. 1, 2&3) κατάγεται από τη ΝΑ Ασία. Στην Ευρώπη εντοπίστηκε πρώτη φορά το 2008 στην περιοχή της Απουλίας της Ιταλίας. Ενώ έπειτα διαπιστώθηκε παρουσία του το 2012 στην Κροατία και το 2013 στο Μαυροβούνιο. Στην Ελλάδα εντοπίστηκε πρώτη φορά το 2016 στο νησί της Κέρκυρας, όπου παρατηρήθηκε εκτεταμένη προσβολή σε εσπεριδοειδή, τριανταφυλλιές και αμπέλια.
- Πρόσφατα (2019) επιβεβαιώθηκαν νέες προσβολές στην Αιτωλοακαρνανία σε αμπέλι και εσπεριδοειδή.
Το έντομο αποτελεί σημαντικό εχθρό των εσπεριδοειδών και μπορεί να βρεθεί σε πάνω από 95 είδη φυτών. Μεταξύ των ειδών που προσβάλει, πέρα από τα εσπεριδοειδή, συγκαταλέγονται το αμπέλι, οι τριανταφυλλιές, η συκιά, η ροδιά, η μηλιά, η αχλαδιά, η μουριά, η δάφνη, ο κισσός, η ιτιά κλπ. ενώ εγκαθίσταται σε καλλιέργειες, φυσική βλάστηση και σε αστικό πράσινο (πάρκα, ιδιωτικούς κήπους κ.λ.π.).
Στο κάτω μέρος του φυλλώματος αναπτύσσονται πυκνές αποικίες προνυμφών του εντόμου. Τα ενήλικα παραμένουν στις ίδιες θέσεις και πετούν μόνο σε περίπτωση που ενοχληθούν. Τα φύλλα και τα φρούτα φέρουν κηλίδες μελιτωμάτων, τα οποία στην συνέχεια αναπτύσσεται ο μύκητας της καπνιάς. Οι εκτεταμένες προσβολές προσδίδει στα φυτά σχεδόν πλήρης μαύρη εικόνα (Εικ. 4&5).
Τα ενήλικα έντομα πετούν μόνο σε κοντινές αποστάσεις με την βοήθεια του ανέμου και μόνο όταν ενοχληθούν. Η διασπορά σε μεγάλες αποστάσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με μεταφορά προσβεβλημένου φυτικού υλικού (φυτά προς φύτευση, μέρη φυτών, καρποί) είτε με την προσκόλληση ενήλικων εντόμων πάνω σε ανθρώπους, φορτία, οχήματα).
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΟ
- Προσβάλλει μεγάλο εύρος ξενιστών.
- Απουσία αποτελεσματικών φυσικών εχθρών στην Ευρώπη.
- Μη αποτελεσματική καταπολέμηση με κλασσικά εντομοκτόνα.
- Μείωση και υποβάθμιση της παραγωγής των εσπεριδοειδών.
- Καταστροφή του νεαρού φυλλώματος και εξασθένηση των δένδρων.
ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
- Χρήση υγιούς πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού.
- Αποφυγή μετακίνησης μολυσμένου φυτικού υλικού (φυτωριακό υλικό, καρπούς από μολυσμένα δένδρα, άνθη).
- Κλάδεμα και καύση προσβεβλημένων κλαδιών.
- Συστηματικό έλεγχο των καλλιεργειών για τη διαπίστωση τυχόν συμπτωμάτων και άμεση ενημέρωση των αρμόδιων φυτοϋγειονομικών υπηρεσιών (ΔΑΟΚ και ΠΚΠΦΠ&ΦΕ) σε περίπτωση εντοπισμού τους.
- Επεμβάσεις με ήπια προς τα ωφέλιμα έντομα φυτοπροστατευτικά προϊόντα στα αρχικά στάδια της προβολής καθώς και κατά τη χειμερινή περίοδο έως την άνοιξη πριν την εμφάνιση των ενηλίκων.