Ένωση Αγρινίου

Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019 — Κατηγορίες: Αγροτοδικειο

Η κτηνοτροφία …μπορεί να έχει μέλλον

Έρευνα, καινοτομία και ουσιαστική δουλεία για την κτηνοτροφία του τόπου. Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα από την Ένωση Αγρινίου, που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα.

Κατά καιρούς έχουμε παρουσιάσει τις δράσεις που ο Συνεταιρισμός αναλαμβάνει, σε συνεργασία με πανεπιστήμια της χώρας, αλλά και του εξωτερικού, καθώς και με διάφορά ερευνητικά, επιστημονικά ιδρύματα. Για τη νέα χρονιά, μάλιστα, η Ένωση Αγρινίου είναι έτοιμη να ξεκινήσει την υλοποίηση αρκετών νέων ανάλογων συνεργασιών.

  • Πρόκειται για μια συστηματική και ουσιαστικότατη δουλειά, …που δεν φαίνεται, αλλά που είναι αυτή εκείνη που δημιουργεί συνθήκες για το μέλλον. Και έχει αξία ίσως να σημειώσουμε αυτό που η διοίκηση του Συνεταιρισμού τόνισε σε μια πρόσφατη εκδήλωση, ότι δηλαδή δεν είναι απαραίτητο κάθε τι το οποίο δοκιμάζεις να σου ταιριάζει και να αποδειχθεί εφαρμόσιμο. Αυτή, άλλωστε, είναι και η ίδια η έννοια της έρευνας.

Ερευνώ, …δηλαδή ψάχνω, δοκιμάζω, πειραματίζομαι, εφαρμόζω και ανάλογα με τα αποτελέσματα πορεύομαι. Εδώ, …ένα σακάκι πας να αγοράσεις και πριν καταλήξεις σε αυτό που σου κάθεται καλά, θα δοκιμάσεις 5-6. Να βλέπουμε, όμως, και το τελικό, το θετικό αποτέλεσμα. Και να βλέπουμε, επίσης, τη μεγάλη προσπάθεια.

Ένα από τα ερευνητικά προγράμματα που είναι σε πλήρη εξέλιξη αυτή την περίοδο, έχει να κάνει με την αναβάθμιση της κτηνοτροφίας στην περιοχή. Είναι το πρόγραμμα FEED FOR MILK, για την ανάπτυξη καινοτόμων μιγμάτων συμπυκνωμένων ζωοτροφών για τη βελτιστοποίηση του παραγόμενου πρόβειου γάλακτος.

  • Είναι, όμως, πολλά περισσότερα. Είναι η βελτιστοποίηση της διατροφής των προβάτων για την αύξηση της ποσότητας και τη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου πρόβειου γάλακτος, καθώς και για τη διασφάλιση ικανοποιητικού επιπέδου υγείας και ευζωίας για τα πρόβατα γαλακτοπαραγωγικής κατεύθυνσης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος έγιναν και συνεχίζονται ενημερωτικές συναντήσεις σε διαφορετικά σημεία της περιοχής.

Ο καθηγητής Θανάσης Γελασάκης εξηγεί τις βασικές παραμέτρους του ερευνητικού προγράμματος.

Υπήρξε σειρά από προκαθορισμένες επισκέψεις των στελεχών μας στις κτηνοτροφικές μονάδες με σκοπό την συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου, την καλύτερη γνωριμία με τον κτηνοτρόφο, και την πρώτη προσέγγιση στο αντικείμενο της διαχείρισης των ζώων του. Δημιουργήθηκε μια μεγάλη βάση δεδομένων, με τη συμπλήρωση ειδικού εντύπου «καρτέλας κτηνοτρόφου» για κάθε έναν ξεχωριστά κτηνοτρόφο με σκοπό την καλύτερη και απλουστευμένη παρουσίαση γι’ αυτόν της συνολικής οικονομικής του απόδοσης.

Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει γίνει κάτι ανάλογο. Και κανένας συνεταιρισμός στη χώρα δεν έχει κάνει τέτοια δουλειά.

Όπως μάλιστα εξήγησε ο καθηγητής κ. Θανάσης Γελασάκης σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη, πέρα απ’ όλα αυτά, μέσω του προγράμματος η Ένωση Αγρινίου εστιάζει στο αν και με τι μπορεί να αντικατασταθεί η εισαγόμενη σόγια.

  • Και η κατευθύνσεις εδώ είναι συγκεκριμένες: Μιλάμε για τα κτηνοτροφικά κουκιά, η ελαιοκράμβη, η βαμβακόπιτα. Προϊόντα που μπορούν να καλύψουν, καθώς φαίνεται, τις ανάγκες των ζώων σε πρωτεΐνες, τα οποία μπορούμε να παράγουμε μόνοι μας!

Ακούστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ. Γελασάκη στον Δυτικά FM 92,8:

 

Αν αποδειχθεί ότι πράγματι μπορούμε να διασφαλίσουμε και ει δυνατόν να αναβαθμίσουμε ποιοτικά και ποσοτικά τη γαλακτοπαραγωγή, με την ταυτόχρονη υγεία και ευζωία των ζώων, αντικαθιστώντας το σχεδόν αποκλειστικά εισαγόμενο σογιάλευρο με προϊόντα φυτικής παραγωγής που μόνοι μας θα καλλιεργούμε, …η ανατροπή θα είναι πραγματικά τεράστια. Όπως και τα οφέλη για την οικονομία!

Έτσι αντιλαμβάνεται ο Συνεταιρισμός το ρόλο του, αυτή είναι η δουλειά και το έργο του, αυτή είναι η παρακαταθήκη που θέλει να αφήσει στο νομό με το μεγαλύτερο ζωικό κεφάλαιο στη χώρα. Και αυτό εννοούμε όταν λέμε πως «εργαζόμαστε για την Αιτωλοακαρνανία – επενδύουμε στο μέλλον».