Ένωση Αγρινίου

Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2019 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Υποδοχή των πρώτων φοιτητών

Στις 8 Νοεμβρίου 2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 14:00, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου (Γ. Σεφέρη 2, Νέο Κτήριο, Ισόγειο) θα πραγματοποιηθεί η τελετή υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών Ακαδ. Έτους 2019-2020 του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων αποτελεί ένα από τα νεότερα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών με την υποδοχή των πρώτων φοιτητών του να πραγματοποιείται στις αρχές του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020.

Το Τμήμα ιδρύθηκε ακολουθώντας τις ανάγκες της κοινωνίας για ένα σύγχρονο και πρωτοπόρο Πανεπιστημιακό Τμήμα που θα ασχολείται με την παραγωγή και την επεξεργασία των τροφίμων που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ζωής και της υγείας του ανθρώπου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019 Ώρα: 14:00, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου

14:00 – 14:10 Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Παπαναστασίου Γεώργιο

14:10 – 14:20 Χαιρετισμός από τον Κοσμήτορα της Γεωπονικής Σχολής Καθηγητή Σαλάχα Γεώργιο

14:20 – 14:35 Χαιρετισμός – Ενημέρωση από τον Πρόεδρο του Τμήματος Αναπλ. Καθηγητή Τσιάμη Γεώργιο

14:35 – 14:45 Ενημέρωση από Εκπρόσωπο του Συνδέσμου Γεωπόνων Αιτωλοακαρνανίας

14:45 – 15:00 Ενημέρωση από την Ομάδα Εργασίας ΕΚΟ (Κοινωνική Μέριμνα Φοιτητών)


Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

Το Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων (ΕΤΤ) είναι ένα από τα νεότερα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών. Η ίδρυσή του και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών σε αυτό έγινε το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020. Αποτελεί ένα από τα έξι Τμήματα που απαρτίζουν τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, η οποία έχει έδρα το Μεσολόγγι.

Η έδρα του Τμήματος ΕΤΤ είναι η φιλόξενη πόλη του Αγρινίου στη Δυτική Ελλάδα. Το Τμήμα στεγάζεται σε σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις μαζί με άλλα δύο Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, σε ένα όμορφο ακαδημαϊκό περιβάλλον.

Το Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΣ) του Τμήματος δομήθηκε λαμβάνοντας υπόψη τις πλέον σύγχρονες εκπαιδευτικές απαιτήσεις σε διεθνές επίπεδο, υιοθετώντας σύγχρονες και καινοτόμες πρακτικές τόσο στη θεωρητική, όσο και στην εργαστηριακή κατάρτιση των φοιτητών του. Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι η 5ετής διάρκεια σπουδών στο Τμήμα ΕΤΤ οδηγεί στην απονομή του τίτλου του Integrated Master, Level 7 στους πτυχιούχους του, προσφέροντάς τους πολύ μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων 4ετούς φοίτησης τμημάτων.

Σκοπός του ΠΣ είναι να προσφέρει στους φοιτητές ολοκληρωμένη και διεπιστημονική γνώση μέσω της αλληλεπίδρασης με άλλες επιστήμες όπως αυτές της χημείας, της μικροβιολογίας, της παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων, αλλά και της επιχειρηματικότητας, στα πλαίσια της διασύνδεσης μεταξύ Πανεπιστημίου και παραγωγικών φορέων. Ο απώτερος στόχος είναι η κατάρτιση επιστημόνων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη ποιοτικών τροφίμων, με υψηλή διατροφική αξία, ελκυστικότητα αλλά και ασφάλεια για τους καταναλωτές,  και οι οποίοι θα μπορούν να καταλάβουν υψηλόβαθμες θέσεις εργασίας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Οι απόφοιτοι του Τμήματος ETT ουσιαστικά λαμβάνουν πτυχίο Γεωπόνου και αναμένεται να γίνονται δεκτοί στο ΓΕΩΤΕΕ ασκώντας τα επαγγελματικά τους δικαιώματα στα πλαίσια της ειδίκευσής τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Π.Δ. 344/2000 «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού». Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι απόφοιτοι του Τμήματος ΕΤΤ θα είναι σε θέση να στελεχώσουν βιομηχανίες τροφίμων, παραγωγικούς φορείς,  ιδιωτικά και δημόσια ερευνητικά εργαστήρια, εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου και μικροβιακών αναλύσεων, εταιρείες προμήθειας και διαχείρισης πρώτων υλών για τη βιομηχανία, όπως επίσης θα μπορούν να εργαστούν σε εταιρείες ελέγχου ποιότητας και διαχείρισης συστημάτων ασφάλειας τροφίμων και ποτών.

Επίσης, μπορούν να στελεχώσουν διάφορες κρατικές υπηρεσίες όπως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε Ινστιτούτα  και  Σταθμούς  Γεωργικής  Έρευνας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σε κρατικούς οργανισμούς (π.χ. Οργανισμός Γάλακτος, ΕΟΜΜΕΧ, Κέντρο Προγραμματισμού  και Οικονομικών  Ερευνών, Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κ.α.), ενώ μπορούν να εργαστούν ως στελέχη,  σύμβουλοι,  μελετητές  και  ερευνητές διαφόρων Διεθνών Οργανισμών, όπως  Ο.Η.Ε., Ο.Ο.Σ.Α., Ε.Ε.,  UNESCO,  F.A.O. (Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας), WHO (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), σε Διεθνή μελετητικά και αναπτυξιακά γραφεία, κ.α..