Ένωση Αγρινίου

Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2019 — Κατηγορίες: Η φωνή του αγρότη

Στην τελική ευθεία για τις πληρωμές

Οι πιθανότερες ημερομηνίες για την πληρωμή της Βασικής Ενίσχυσης και του «πρασινίσματος». Πότε θα γίνει η εξόφληση. Τι ισχύει για την Εξισωτική. Πότε θα πληρωθούν όσοι είναι σε έλεγχο.

Πυρετωδώς εργάζονται οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να ολοκληρωθούν με ασφάλεια οι σχετικές διαδικασίες και να γίνουν οι πληρωμές των άμεσων ενισχύσεων στους δικαιούχους παραγωγούς της χώρας για το 2019.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο Οργανισμός Πληρωμών θα είναι σε θέση να δώσει τη σχετική εντολή στις 23 Οκτωβρίου, ώστε από την επομένη, Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, να μπορούν οι αγρότες να πάρουν τα χρήματά τους. Οι περισσότεροι τουλάχιστον καθώς, όπως είναι γνωστό, σε κάποια τραπεζικά καταστήματα τα χρήματα εμφανίζονται, κατά κανόνα, με μια ημέρα καθυστέρηση.

Φυσικά, πρόκειται για την προκαταβολή του 70% της Βασικής Ενίσχυσης, αλλά και πληρωμές Πράσινης Ενίσχυσης, αγροτών νεαρής ηλικίας κ .ά.. Το υπόλοιπο 30%, μαζί με άλλες ενισχύσεις, θα καταβληθεί πριν τα Χριστούγεννα. Πιθανότατα, μάλιστα, μια εβδομάδα νωρίτερα. Την ίδια περίοδο αναμένονται και πληρωμές Εξισωτικής Αποζημίωσης.

Υπενθυμίζουμε ότι πληρωμές γίνονται σύμφωνα με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ των παραγωγών, αφού ολοκληρωθεί ο διασταυρωτικός μηχανογραφικός έλεγχος.

Όπως συμβαίνει κάθε φορά, στους ελέγχους αυτούς θα υπάρξουν ευρήματα, τα οποία και δεν θα επιτρέψουν την πληρωμή σε περιπτώσεις παραγωγών που δεν πληρούν το κριτήριο του ενεργού γεωργού (ή που ακόμη δεν θα έχει τελειώσει ο έλεγχος για το αν το πληρούν ή όχι), παραγωγών τα προσωπικά τους στοιχεία των οποίων δεν θα έχουν ταυτοποιηθεί με εκείνα που εμφανίζονται στις οικονομικές υπηρεσίες του κράτους, περιπτώσεις ακόμη κληρονομιάς που δεν θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος της μεταβίβασης δικαιωμάτων, περιπτώσεις μη ταυτοποίησης των δηλωθέντων στοιχείων με εκείνα των τραπεζών, περιπτώσεις μεγάλων αποκλίσεων κ.α.

Για όλους αυτούς τους παραγωγούς, όπως κάθε χρόνο συμβαίνει, οι πληρωμές θα γίνουν, αφού ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και διαπιστωθεί ότι πράγματι δικαιούνται την ενίσχυση, σε έτερο χρόνο, ίσως και αρκετούς μήνες αργότερα.