Ένωση Αγρινίου

Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Η αύξηση των πράσινων επενδύσεων στην ΕΕ

Η μετάβαση σε μια πιο οικολογική οικονομία απαιτεί σημαντικές επενδύσεις. Η ΕΕ θέλει να προσελκύσει περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια, καθώς τα δημόσια κονδύλια δεν επαρκούν.

Η ΕΕ χρειάζεται περίπου 180 εκ. ευρώ το χρόνο επιπρόσθετες επενδύσεις στην ενεργειακή αποδοτικότητα και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% μέχρι το 2030. Περισσότερα κεφάλαια χρειάζονται ώστε να επιτευχθεί η ουδετερότητα του άνθρακα μέχρι το 2050.

Ορισμένες επενδύσεις για το κλίμα και το περιβάλλον προέρχονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Για παράδειγμα, το 20 % από τον προϋπολογισμό των 165,8 δις, σχετίζεται άμεσα με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το ΕΚ επιθυμεί να αυξήσει το ποσοστό αυτό στο 30%.

Πως η ΕΕ θα προσελκύσει πράσινες επενδύσεις

Τα δημόσια κεφάλαια δεν μπορούν να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες για πράσινες επενδύσεις και γι’ αυτό η ΕΕ στοχεύει στη συγκέντρωση ιδιωτικών κεφαλαίων. Πόροι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) έχουν ήδη κινητοποιηθεί και το μερίδιο των χρημάτων για έργα που αφορούν το περιβάλλον αναμένεται να αυξηθεί.

Ο ρόλος της ΕΤΕ στην χρηματοδότηση περιβαλλοντικών σχεδίων και έργων γίνεται συνεχώς πιο ενεργός. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο ΕΚ ,ότι θα προτείνει την αύξηση των κεφαλαίων της ΕΤΕ για το κλίμα και παράλληλα τη δημιουργία ευρωπαϊκής τράπεζας για το κλίμα. Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί στην ολομέλεια του ΕΚ , την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου.

Το ΕΚ και το Συμβούλιο, συζητούν επίσης νέους κανόνες για επενδύσεις στη βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη, που θα αποτελούν οδηγό για τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις.