Ένωση Αγρινίου

Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2019 — Κατηγορίες: Η φωνή του αγρότη

84η ΔΕΘ: ομιλία Θ. Κουτσουπιά για τις Ενεργειακές Κοινότητες

Στις ενεργειακές εκδηλώσεις της ΡΑΕ συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου, παρουσιάζοντας τα έργα του έχει δρομολογήσει ο Συνεταιρισμός και το πώς αυτά «είναι έτσι σχεδιασμένα, ώστε να αποτελέσουν πυρήνα αναζωογόνησης της τοπικής οικονομίας συνολικά, με κάλυψη τοπικών αναγκών, με νέες θέσεις εργασίας και με διάχυση του παραγόμενου πλούτου».

Η θεματική εκδήλωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τις Ανανεώσιμες Πηγές πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», στην αίθουσα «Κάσσανδρος», παρουσία πλήθους συμμετεχόντων, ανάμεσα στους οποίους και πολλά υπηρεσιακά στελέχη του αρμοδίου υπουργείου, της ΡΑΕ ασφαλώς και εκπροσώπων φορέων του τομέα των ΑΠΕ.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Α. Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ κ. Θωμάς Κουτσουπιάς παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που ο Συνεταιρισμός αναπτύσσει, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις ΑΠΕ.

Ο Α. Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ έχει παρουσία σχεδόν ενός αιώνα, δραστηριοποιείται σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, με υποκαταστήματα, θυγατρικές και συνεργασίες που έχει αναπτύξει, έχει έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό και παρέχει το σύνολο των υπηρεσιών που οι παραγωγοί έχουν ανάγκη.

Διατηρεί εργοστάσια επεξεργασίας – τυποποίησης προϊόντων (βρώσιμης ελιάς, ζωοτροφών, γαλακτοβιομηχανία ΑΜΦΙΓΑΛ, μηδικής, ξηραντήρια καλαμποκιού, βιομηχανικά σφαγεία), ενώ υλοποιεί διάφορα ερευνητικά προγράμματα, σε συνεργασία με πανεπιστήμια της χώρας.

Στον τομέα των ΑΠΕ, ο Α. Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ υπήρξε πρωτοπόρος, έχοντας ήδη δεκαετή εμπειρία στη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών, για τη δημιουργία των οποίων εργάστηκε κατά τρόπο που «οδηγό» και «υπόδειγμα», αφού κατάφερε σε δύσκολες συνθήκες για τη χώρα, να ολοκληρώσει επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ,  που δίνουν συμπληρωματικό εισόδημα σε πεντακόσιες περίπου οικογένειες της περιοχής.

Σήμερα, ο Α. Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ αξιοποιώντας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις πρόνοιες του Νόμου 4513 του 2018 για τις Ενεργειακές Κοινότητες, με τον οποίο η χώρα μας υιοθέτησε ένα ευνοϊκό πλαίσιο ανάπτυξης σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε., προχωρά σε μεγάλη επένδυση στην Αιολική Ενέργεια, με 10 Ενεργειακές Κοινότητες και με πάρκα ισχύος 168 MW.

Πρόκειται για μεγάλες επενδύσεις που η πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει με κάθε τρόπο, αφού φέρνουν ουσιαστική ανάπτυξη για την οικονομία και δεν αφορούν μόνο μια μικρή elite επενδυτών, αλλά το σύνολο της κοινωνίας.

Πρόκειται για επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία 1.750 οικογένειες στην Αιτωλοακαρνανία, διασφαλίζουν συμπληρωματικό εισόδημα.

«Καμία άλλη πρωτοβουλία δεν θα μπορούσε να απευθυνθεί σε τόσο κόσμο, με τέτοιο οικονομικό αποτέλεσμα και με τέτοια συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, θέμα που είναι κυρίαρχο στον πλανήτη και που αποτελεί έναν από τους κεντρικούς στόχους των Ηνωμένων Εθνών, για έναν βιώσιμο κόσμο», διαπίστωσε ο κ. Κουτσουπιάς.

Μάλιστα, τα Αιολικά έργα της Ένωσης Αγρινίου είναι έτσι σχεδιασμένα, ώστε να αποτελέσουν πυρήνα αναζωογόνησης της τοπικής οικονομίας συνολικά, με κάλυψη τοπικών αναγκών, με νέες θέσεις εργασίας και με διάχυση του παραγόμενου πλούτου. 

Το όλο εγχείρημα , επομένως, υπηρετεί τριπλή στόχευση:

  • την ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια απεξάρτησης από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα
  • τη μετουσίωση σε έργο της ίδιας της έννοιας του «συνεταιρίζεσθαι», την ένωση δυνάμεων δηλαδή, «ώστε να γίνουμε οι ίδιοι εκείνοι που θα πάρουμε τις τύχες στα δικά μας τα χέρια, επενδύοντας στον τόπο μας»
  • την ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη του τόπου, με πραγματικό όφελος σε 1.750 οικογένειες

Κεντρικός στόχος είναι η ενδυνάμωση του ρόλου των πολιτών και των τοπικών φορέων στον ενεργειακό τομέα. Είναι η προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, η αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, η προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Τέλος, ο κ. Κουτσουπιάς αναφέρθηκε στις κινήσεις που πρέπει να κάνει η πολιτεία για τις Ενεργειακές Κοινότητες.

Συνοπτικά, τα απαραίτητα Επόμενα Βήματα, είναι:

  • Το σύνολο των υπηρεσιών (δασαρχεία, αρχαιολογική κτλ) να θέσουν σε άμεση προτεραιότητα τα έργα των Ενεργειακών Κοινοτήτων.
  • Δικαίωμα διασύνδεσης των Ενεργειακών Κοινοτήτων στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ, εφ’ όσον η ισχύς ξεπερνά αθροιστικά τα 8MW.
  • Συμμετοχή των Ενεργειακών Κοινοτήτων στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, με επιδότηση κεφαλαίου, η οποία δεν θα συνδέεται με την τιμολόγηση της ενέργειας προς τον ΔΑΠΕΕΠ.
  • Άμεση προτεραιότητα στην έκδοση αδειών παραγωγής, ανεξάρτητα απ’ τον κύκλο κατάθεσης των αιτημάτων.