Ένωση Αγρινίου

Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Ημερίδα για τις «Έξυπνες πόλεις» από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Οι στρατηγικές και οι πολιτικές που εφαρμόζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην κατεύθυνση των Έξυπνων Πόλεων, θα παρουσιαστούν σε Ημερίδα για την Ανάπτυξη Δεξιοτήτων (Capacity Building), που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019, στην Πάτρα.

Η εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας, εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου «Esmartcity» και απευθύνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (SMEs).

Η ημερίδα στοχεύει στην ανάδειξη της καινοτομίας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ, μέσω ανταλλαγής εμπειριών των καινοτόμων προσεγγίσεων και των ενεργών projects που υλοποιούνται, ήδη στη Δυτική Ελλάδα με επίκεντρο τις έξυπνες (smart) εφαρμογές.

«Οι καινοτομίες που επιχειρούνται στην περιοχή μας στον τομέα της αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων και την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων, και κυρίως τα αποτελέσματα, όπως επίσης η εμπειρία που αποκομίζουμε ως Περιφέρεια από τις συγκεκριμένες εφαρμογές, θα πρέπει να μεταφέρονται, να διαχέονται, με στόχο την ανταλλαγή γνώσεων, τη βελτίωση και βέβαια την περαιτέρω εφαρμογή σε άλλους τομείς, όπου οι δράσεις της «έξυπνης πόλης» θα μπορούσαν να βρουν πρόσφορο έδαφος», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Λάμπρος Δημητρογιάννης.

Το έργο Esmartcity θα παρουσιάσει η Προϊσταμένη του Τμήματος Τεχνικών Εφαρμογών της Διεύθυνσης Βιομηχανίας - Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της ΠΔΕ, Μαρία Μακρή, ενώ σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνει ο κ. Δημητρογιάννης.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι εταίρος του Ευρωπαϊκού έργου Esmartcity (Enabling SMARTer City in the MED area through NETworking - Δημιουργώντας ευφυέστερες πόλεις στην περιοχή της Μεσογείου μέσω δικτυώσεων), που υλοποιείται στο πλαίσιο του πυλώνα της Πράσινης Ανάπτυξης του προγράμματος INTERREG MED 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Στόχος του έργου είναι η πιλοτική δοκιμή των ιδεών της Έξυπνης Πόλης, αντιμετωπίζοντας δύο μεγάλες προκλήσεις: Την αύξηση του επιπέδου καινοτομίας στις πόλεις της Μεσογείου, εμπλουτίζοντας τις υποδομές τους με έξυπνες συσκευές, ενσωματωμένα συστήματα και αισθητήρες, αναπτύσσοντας παράλληλα καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες. Και την πρόκληση της ενίσχυσης του δυναμικού καινοτομίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις περιοχές που συνδέονται με το έργο.

Επικεφαλής Εταίρος είναι η Ιταλική Περιφέρεια Abruzzo και Εταίροι το Ελληνικό Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης (Corallia), Το Εθνικό Γαλλικό Ινστιτούτο Έρευνας στην Πληροφορική και τον Αυτοματισμό (ΙΝRIA), ο Οργανισμός Ενέργειας της Γρανάδα (Ισπανία), ο Οργανισμός Ανάπτυξης Πόλης Ανατολικό Σεράγεβο (Βοσνία - Ερζεγοβίνη), ο Οργανισμός Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Arrabida (Πορτογαλία), η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Μητροπολιτική πόλη και το Πολυτεχνείο του Μιλάνου στην Ιταλία.