Ένωση Αγρινίου

Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 — Κατηγορίες: Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Οδηγίες φυτοπροστασίας για την αμυγδαλιά

Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων για την Αμυγδαλιά εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας. Πληροφορίες για Ευρύτομο, Ρυγχίτη, Αφίδες, Κοκκοειδή, Σκωλύτες και Πολυστίγμωση.

ΕΥΡΥΤΟΜΟ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑΣ (Εurytoma Amygdali)

Το ευρύτομο είναι ο σημαντικότερος εχθρός της αμυγδαλιάς, έχει μία γενεά το έτος και προκαλεί μεγάλη απώλεια της παραγωγής. Μοιάζει με μαύρο φτερωτό μυρμήγκι, διαχειμάζει ως ανεπτυγμένη προνύμφη μέσα στα προσβεβλημένα αμύγδαλα, πού συνήθως παραμένουν μουμιοποιημένα στο δένδρο.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ: Από παρατηρήσεις σε εντομολογικούς κλωβούς υπαίθρου διαπιστώθηκε ότι άρχισε η έξοδος του ευρυτόμου στις 29-Μαρτιου (με 4-6 άτομα/σε κάθε κλωβό) στις πρώιμες περιοχές του Ν. Μαγνησίας ( Νέα Αγχιάλος, Μικροθήβες, Διμήνι, Μελισιάτικα, Σέσκλο). Αναμένεται στις όψιμες περιοχές.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ: Να γίνει έναρξη των ψεκασμών για την καταπολέμηση του ευρυτόμου στις πρώιμες περιοχές του Ν. Μαγνησίας. Επανάληψη των ψεκασμών ανά 7-8 ημέρες μέχρι και την σκλήρυνση του ενδοκαρπίου.

Οι ψεκασμοί να γίνονται κατά τις μεσημβρινές ώρες της ημέρας, που έχουμε την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και υψηλότερες θερμοκρασίες, διότι τότε έχουμε τη μεγαλύτερη έξοδο των ακμαίων του ευρυτόμου. Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: deltamethrin και άλλα επιτρεπόμενα για την Αμυγδαλιά φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.
ΡΥΓΧΙΤΗΣ (Byctiscus betulae)

Eίναι ένας μικρός γαλαζοπράσινος ρυγχίτης μήκους μικρότερου από ένα εκατοστό, που εμφανίζεται κατά τους μήνες Απρίλιο με Μάιο και καταστρέφει τρώγοντας τους νεαρούς βλαστούς και οφθαλμούς της αμυγδαλιάς, καθώς και τα φύλλα από την πάνω επιφάνεια.

Η παρουσία του εντόμου αποκαλύπτεται με ισχυρό τίναγμα των δένδρων ή κλάδων. Καταπολεμείται με συλλογή και καταστροφή των εντόμων καθώς και με ψεκασμούς με ισχυρά εντομοκτόνα, κατά τις πρωινές ώρες πού τα έντομα είναι ναρκωμένα.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ: Να γίνουν ψεκασμοί μόνο όταν διαπιστωθεί η παρουσία του εντόμου, με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια εντομοκτόνα. όπως deltamethrin κ.α.

ΑΦΙΔΕΣ (ΜΕΛΙΓΚΡΕΣ)

Πράσινη αφίδα (Mysus persicae) 
Είναι μικρά έντομα πρασινοκίτρινου χρώματος έως μαύρου. Προσβάλλουν τις τρυφερές κορυφές των βλαστών την άνοιξη, οπότε τα φύλλα κατσαρώνουν και σταματά η ανάπτυξη των βλαστών. Οι αφίδες πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα. Χρειάζεται τακτική παρακολούθηση του αμυγδαλεώνα για να γίνει άμεση επέμβαση μόλις διαπιστωθούν προσβολές από αφίδες.

Γκριζόμαυρη αφιδα (Lanchus persicae)

Είναι μεγαλόσωμη γκριζόμαυρη αφίδα του κορμού και των βραχιόνων. Οι προσβολές από τις αφίδες αυτές διαρκούν όλο τον χρόνο, οι αποικίες της εμφανίζονται πάνω σε χονδρά κλωνάρια στους βραχίονες, τους κλάδους της αμυγδαλιάς, και στους κορμούς των νεαρών δενδρυλλίων. Το είδος αυτό είναι ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες (-7οC) και έχει ευαισθησία στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Οι αποικίες αυτού του είδους εμφανίζονται πάντοτε από την σκιαζόμενη πλευρά των βραχιόνων ή των κλάδων. Οι πληγές που αφήνουν με τα νύγματα τους οι αφίδες αποτελούν σοβαρή πύλη εισόδου για πολλές επικίνδυνες ασθένειες στα δένδρα.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ: Να γίνει άμεση επέμβαση σε αμυγδαλεώνες όπου διαπιστώνονται προσβολές από αφίδες,με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. όπως deltamethrin, paraffin oil κ.α.

ΚΟΚΚΟΕΙΔΗ

Είναι τα διάφορα χελωνάκια, τα οποία προσβάλλουν βλαστούς, κλαδίσκους, κλάδους και τον κορμό. Κάτω από το κηρώδες περικάλυμμα τους απομυζούν τους χυμούς της αμμυγδαλιάς αδυνατίζοντας έτσι τα δένδρα. Όταν ο πληθυσμός του εντόμου είναι πυκνός μπορεί να ξεραθούν κλάδοι, κλαδίσκοι, το δένδρο εξασθενίζει και μειώνεται η παραγωγή του.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ: Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο φυτοπροστασίας της υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν τα κοκκοειδή της αμυγδαλιάς σποραδικά και κατά τόπους, στους νομούς Μαγνησίας (περιοχές Νέα Αγχίαλος, Σέσκλο, Κανάλια) και Λάρισας (Καλαμάκι, Συκούριο και Όσα).

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ: Στις καλλιέργειες αμυγδαλιάς όπου διαπιστώνονται τα κοκκοειδή να γίνει καταπολέμηση με θερινά λάδια ή άλλα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όταν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται σε προνύμφες 1ου και 2ου σταδίου.

ΣΚΟΛΥΤΕΣ

Είναι μικρού μεγέθους έντομα τα οποία δημιουργούν μικρές τρύπες στον κορμό και στους κλάδους της αμυγδαλιάς ιδιαίτερα στα εξασθενημένα δένδρα, προκαλώντας έτσι το θάνατό τους. Τα έντομα έχουν δύο γενεές το χρόνο, η πρώτη από μέσα Σεπτεμβρίου έως μέσα Οκτωβρίου και η δεύτερη από μέσα Απριλίου ως αρχές Ιουνίου.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ: Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο φυτοπροστασίας της Υπηρεσίας μας διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν οι σκολύτες σποραδικά και κατά τόπους στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας και στις περιοχές όπου καλλιεργείται η αμυγδαλιά.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ: Συνιστάται κάθε μέτρο που διατηρεί τα δένδρα σε καλή κατάσταση βλάστησης, όπως είναι η κατάλληλη λίπανση, άρδευση, και κλάδευση (αφαίρεση και καταστροφή με φωτιά των μισόξερων και προσβεβλημένων βλαστών ή κλάδων, καθώς και Quadraspidiotus perniciosus Eulecanium persicae Spaerolecanium prunastri Scolytus amygdali Προσβολές από Scolytus rugulogus Scolytus ολόκληρων ξερών δένδρων). Η καταπολέμηση με εντομοκτόνα επαφής μεγάλης διάρκειας και επιτρεπόμενα για να σκοτωθούν τα ενήλικα έντομα πριν μπουν μέσα στο φυτό, συνιστάται μόνο όταν διαπιστωθούν τα ακμαία έντομα στους βλαστούς και κλάδους των δένδρων.

ΠΟΛΥΣΤΙΓΜΩΣΗ (Polystigma ochraceum)

Οι καιρικές συνθήκες πού επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του παθογόνου.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ: Η ασθένεια αντιμετωπίζεται με προληπτικούς ψεκασμούς από την έκπτυξη των πρώτων φύλλων μέχρι τέλος Μαΐου .Οι ψεκασμοί επαναλαμβάνονται εφόσον επικρατεί βροχερός καιρός.

Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: copper hydroxide,copper oxide,copper oxychloride.κ.ά. εγκεκριμένα σκευάσματα. Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.