Ένωση Αγρινίου

Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018 — Κατηγορίες: Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων για την πατάτα

Τεχνικό δελτίο με χρήσιμες συμβουλές για τους παραγωγούς στις περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης εξέδωσε σήμερα το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας.

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ

Διαπιστώσεις: Σε όλες τις περιοχές υπάρχουν πατατοφυτείες σε στάδιο ευαίσθητο στις προσβολές από την ασθένεια. Βαθμιαία οι πρώιμες καλλιέργειες κλείνουν και δημιουργούνται συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας ενώ εξαιτίας των παρατεταμένων βροχοπτώσεων πολλά χωράφια παραμένουν ιδιαίτερα υγρά και για αυτό δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για διασυστηματική ανάπτυξη του παθογόνου.

Παρ' όλα αυτά οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν επιτρέπουν τη δημιουργία ιδιαίτερα ευνοϊκών συνθηκών για το ξεκίνημα προσβολών και την ανάπτυξή του.

Συστάσεις: Σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις καιρού για την επόμενη εβδομάδα και έως την Δευτέρα 26- 02-2018, αναμένεται η διατήρηση των νεφώσεων με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες με μικρή άνοδο στην αρχή και στη συνέχεια χωρίς μεταβολή της θερμοκρασίες.

Οι συνθήκες ενδεχομένως θα επιτρέψουν την εκδήλωση προσβολών, ωστόσο δεν αναμένεται να ευνοήσουν υπερβολικά την ανάπτυξη του παθογόνου.

Οι φυτείες πρέπει να προστατεύονται με 7-ήμερες επεμβάσεις. Να ληφθεί υπόψη η ανάγκη κάλυψης και του νέου φυλλώματος.

ΑΛΤΕΡΝΑΡΙΑ

Διαπιστώσεις: Αν και ο καιρός ευνοεί προσβολές στη Μεσσηνία, σπάνια αυτές εκδηλώνονται σε νεαρά και ζωηρά φυτά.

Συστάσεις: Συνιστώνται προληπτικές εφαρμογές με την εμφάνιση προσβολών. Να ξεριζώνονται και να καταστρέφονται τα προσβεβλημένα φυτά.

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ

Επιτρέπεται η επιλογή μονό από τα εγκεκριμένα για τον επιζήμιο οργανισμό και την καλλιέργεια σκευάσματα (http://wwww.minagric.gr/syspest/), σε συνεργασία με τον τοπικό γεωπόνο για την επιλογή φυτοπροστατευτικού, δοσολογίας και μεσοδιαστήματος εφαρμογής.